АКЦИЯ

Украйна ще получи западни танкове – смята се, че това може да промени хода на войната. Как ще отговори Кремъл?

alt
Германия и САЩ официално обявиха, че все пак ще прехвърлят танкове в Украйна. В средата на януари британските власти дадоха подобно обещание. Киев настоява за това решение от месеци - през цялото това време съюзниците се страхуваха от ответна реакция от страна на Кремъл. Очаква се в близко бъдеще Украйна да получи най-малко 125 танка. Много наблюдатели отбелязват, че това е не само политически, но и военен пробив за страната. За това как западните танкове могат да променят ситуацията на фронта и как може да им противодейства Русия, Медуза разговаря с военния изследовател Кирил Михайлов.
 
- Защо на съюзниците им отне толкова време да мислят за доставка на танкове и защо в крайна сметка се съгласиха да го направят?
 
- Доколкото разбирам, абсолютно новите [за украинците] системи все още са трудни и отнемат много време за овладяване, необходимо е да се изгради нова логистика за тях. Всичко това изисква допълнителни разходи, създаване на нови логистични вериги, ремонтни бази, допълнително производство [например снаряди]. Е, може би [сред западните държави] се смяташе, какво [Украйна] ще бъде в състояние да извади (което означава да се справи, – прибл. "Медузас") срещу съветските танкове.
 
Но сега, очевидно, в точното количество и в правилното състояние, съветските танкове [които бяха на въоръжение в Украйна и които й бяха доставени от други страни] се изчерпват. Чешката компания Excalibur Army, която привежда танкове Т-72 в съответната форма, за да ги достави на украинската армия, произвежда от няколко броя до няколко десетки единици на месец. И, както разбирам, запасите от боеспособни Т-72 вече са изчерпани и за да ги получите от други страни, например от Африка или Близкия изток, трябва да намерите заместител за тях. И не е ясно в какво състояние се съхраняват тези машини там. През последните дни говорим за доставката на [съветски] танкове от Мароко. [Това означава], че по принцип страните от бившия Варшавски договор изчерпват съветските танкове и съветските бойни машини за пехотата.
 
Защо бяха важни зоставките на Leopard 2? Защото това са машините, които имат 18 държави (въпреки че не всички от тях са готови да ги доставят). И с общи усилия почти веднага можете да съберете нещо прилично [в количество]. В същото време, [да се направи] така, че всяка от страните да не отслабва значително собствената си отбранителна способност.
 
Сега вече има разбиране: за да се противопоставят на руските бронирани машини, танковете са необходими в големи количества. И това може да стане само чрез доставка на модерни танкове – очевидно [това е се е разбрало от западните страни].
 
- В западните медии имаше мнение, че процесът се бави и заради опасения, че доставката на такива танкове ще доведе до ескалация на конфликта. Колко оправдано е това?
 
- Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че танковете могат да бъдат ненужна ескалация. Но за да бъда честен, аз наистина не разбирам тази логика, защото същите германци през цялото това време снабдяваха Украйна с не по-малко важни машини – например самоходните артилерийски установки Panzerhaubitze, които, много грубо казано, причиняват приблизително същите щети като танка, просто в различна роля. Вероятно политическата идея, че танкът е нападателно оръжие, е изиграла роля. Това, разбира се, не е така: танковете могат да се използват и в отбрана - например за стрелба срещу вражеска техника от засада.
 
Винаги има рискове от ескалация. Друго нещо е, че никой не иска ескалация, ако е конвенционална, т.е. неядрена. Ако погледнете руската ядрена доктрина, ядрените оръжия могат да бъдат използвани, ако самото съществуване на държава е застрашено. И винаги съществява въпрос: дали предлагането на "леопарди" вече е екзистенциална заплаха или не? Готови ли са руските власти да извършат взаимно самоубийство?
 
Със сигурност намирам такъв резултат за много малко вероятен. Най-малкото защото [съдейки по броя] тези танкове не са предназначени да нахлуят [например] в Крим. По-скоро са достатъчни да се освободи значителна част от териториите на Украйна, окупирани от Русия след 24 февруари. Тоест, докато екзистенциалният въпрос "какво ще се случи, ако въоръжените сили на Украйна нахлуят в Крим" все още е далеч.
 
- Въпреки това се оказва, че новите танкове ще променят значително лановете на украинската армия?
 
- Предишните доставки [на съветски танкове] - това беше добре, но не са достатъчни за украинските цели. Сега задачата на украинците е да устоят на руските настъпателни действия, а след това сами да преминат в настъпление. Или дори да овладеят инициативата и да преминат към мащабни механизирани офанзиви - като това, което вече видяхме край Харков. За да направите това, [доставянето] на няколко десетки съветски танка на месец е абсолютно недостатъчно. Русия все още има повече танкове от Украйна. Трудно е да се каже точно колко, но е ясно, че са повече.
 
Плюс това, не само количеството е важно, но и качеството. Всички тези Leopard, M1 Abrams, Challenger, са създадени през 70-80-те години на миналия век с една цел: да се борят успешно с вражеските бронирани машини, т.е. да отблъснат орда съветски танкове Т-80, Т-72, БМП. За тази цел те трябваше да се справят в условия на числено превъзходство на врага: по това време се предполагаше, че СССР, разбира се, ще има повече танкове.
 
alt
 
Танкове "Leopard 2" на германските въоръжени сили участват във военно учение на НАТО в Жаган, Полша. 12 юни, 2019
 
Тогава се смяташе, че в танковите дуели печели този, който пръв удари - за това беше необходимо бързо да се измери разстоянието до целта, бързо да се направи прицелване и бързо да се стреля. За такива задачи западните танкове разработиха система за управление на огъня. Те също имат нова броня, например композитна броня Chobham armour. На тях бяха инсталирани и термовизионни камери - също много важно нещо в битката, което ви позволява да се води бой с криещ се враг или през нощта.
 
Да, оттогава руските технологии напреднаха. Термовизионни камери също са инсталирани на съвременни модели, системи за насочване и управление на огъня също са се появили, въпреки че на последните снимки [от бойното поле] някои [експерти] забелязаха, че те са станали оскъдни и се заменят с по-стари електронни компоненти.
 
Но западните танкове не стояха на едно място. Например, на Leopard 2A6, който ще дойде от Германия и който беше модернизиран в началото на XXI век, беше сменено оръдието и беше добавена по-ефективна броня. Така че те превъзхождат по клас повечето руски танкове.
 
Въпреки че това са чисто спекулативни заключения, защото в идеалния случай танкът не трябва да воюва танка: танкът трябва да унищожава отбраната на врага и да работи зад пробитата отбрана, унищожавайки вражеската логистика, командните пунктове, артилерията и т.н. Тъй като западните танкове ви позволяват да да пробиете отраната на врага без значителни загуби за себе си, те ще бъдат незаменими за офанзивата.
 
— Колко скъпо е да се поддържат и доставят боеприпаси за такива танкове? Може ли Украйна да си позволи такива разходи?
 
- Два примера. Първо, украинската механизирано съединение настъпва с тези танкове. От 30-те машини два се повреждат по пътя, три са били ударини, всички те трябва да бъдат откарани в Полша за ремонт. Би изглеждало нерентабилно. Но има и втори случай. Украинското съединение напредва без танкове, сто войници са убити, а сега е необходимо да се обучат сто нови войници. И това се извършва и в Украйна, и Полша, а това изисква пари, необходимо е да се изтеглят хора от икономиката, която вече диша във врата си. Така че винаги има алтернативна цена.
 
Да, [американските власти] дори ме убедиха, че M1 Abrams е трудно да се поддържа, но имам някои идеи защо това може да не е така. Четох, че тези танкове изразходват по-малко гориво, откакто американците имаха неприятности с него в Ирак. Украйна вече има опит в използването на много взискателни машини за поддръжка - танковете Т-80М, които в началото на войната бяха масово пленени от 4-та гвардейска танкова Кантемировска дивизия. Украйна има капацитет да обслужва газотурбинни двигатели, дори няма да е необходимо да се транспортира M1 Abrams до Полша.
 
Да, ще бъде трудно, няма да е лесно, и наистина не завиждам на украинските тилови служби, които ще трябва да доставят различни резервни части и различни боеприпаси (въпреки че Leopard и Abrams в някои спецификации боеприпаси изглежда са съвместими). Ще трябва да се организира откъде точно тиловите служби ще получават резервните части и къде точно се намира бригадата, която ще се нуждае от доставка. Това е много трудна задача, но въпреки това украинците имат такъв избор: или скъпа военна машина, или такава, което не върви.
 
- Германия казва, че ще може да достави танкове на Украйна до края на март - но засега не всички страни дават такива прогнози. В същото време украинските военни вече преминават обучение за работа с танкове в Полша. Въз основа на тези данни, колко скоро биха могли да се появят западни танкове на бойното поле?
 
- Ясно е, че тези танкове са в различни държави, в различни условия и с различни изисквания за ремонт и възстановяване. Отново има много въпроси към M1 Abrams - ако това са машините, които наскоро бяха изтеглени от експлоатация от "Корпуса на морската пехота", това е едно. И ако това ще бъде M1 Abrams, които ще бъдат доставяни от складовете Sierra Army Depot [в САЩ], това са съвсем други срокове.
 
Когато говорим за "Леопардовата коалиция", разбираме, че ситуацията изисква не само политическа воля [за извършване на доставки], но и мощно взаимодействие между различни страни, за да достави много танкове за кратко време. Това е трудна задача и ще се радвам, ако танковете и военните обучени [за тяхна употреба] се появят в достатъчен брой през пролетта.
 
Най-оптимистичната ми прогноза е, че те могат да бъдат използвани в битка в средата на април, когато земята изсъхне и тези танкове могат безопасно да се придвижват. Разбира се, те така или иначе ще се придвижват, но без добри [метеорологични] условия, доставките на камионите ще затънат, ако започнат в началото на пролетта.
 
- Ако се съди по открити източници, Украйна може да разчита скоро поне на 125 машини. Къде са нужни сега? Къде могат да се появят тези танкове на първо място?
 
- 125 танка вече е сериозна сила. Ако добавите БМП Bradley, "Мардер" и други [които ще бъдат доставени от западните страни], вече ще бъдат две бригади. Освен това поляците подготвят една бригада, а украинските войски все още трябва да имат някои пълноценни бригади, като се вземат предвид трофеите. Това не е лошо: за сравнение при настъплението в Харковска област имаше две танкови бригади и две механизирани бригади [по време на украинската контраофанзива]. Друго нещо е, че руснаците ще бъдат по-подготвени, отколкото при Харков, така че [новата] офанзива може да бъде по-предпазлива.
 
Има две очевидни направления на офанзивата. Първото - това е линията Сватово-Кременная, където украинците постепенно напредват през последните няколко месеца и отблъскват руските атаки. С успешния пробив на тази линия Украйна ще има достъп до северната част на Луганска област, където отбранителните линии, които въоръжените сили на Украйна в началото на инвазията бяха принудени да напуснат, по принцип не са толкова много - това е частта от Луганска област, която беше окупирана след 24 февруари. Украйна ще получи достъп до Северодонецк и Лисичанск. Успешното освобождаване на тези селища частично ще премахне заплахата за Бахмут, защото ще попречи на снабдяването на [руската] групировка, която настъпва към него.
 
Второто направление е Запорожие. Първо, руските сили сега провеждат настъпление там и то ще трябва да бъде отблъснато. И второ, важен момент: ако в окупираната Запорожка област се достигне поне Мелитопол и бъде освободен, това пресича сухопътния маршрут към Крим, което ще разбие доста руската логистична система.
 
И като цяло този маршрут е важен, дори само защото руските власти, поради трудности на Кримския мост, призовават цивилните тежкотоварни автомобили да заобикалят. И отново, това открива изхода [на украинската армия] по-близо до Азовско море, до Кримския мост и създава [за руските военни] очевидна заплаха за освобождаване на Мариупол. 
 
И ако наистина фантазираме, тогава друго направление [на украинската контраофанзива] може да бъде форсирането на Днепър. Ясно е, че форсирането на Днепър срещу подготвен враг [на другия бряг] ще бъде трудно и сложно. Но може би затова руснаците няма да го очакват. Да, Украйна ще има проблеми с доставките, защото руснаците, напускайки Херсон, взривиха всички мостове. Но руснаците също имаха проблеми с доставките и това не им попречи да се отбраняват дълго време. Тоест, направлението [за контраофанзива] е екзотично, но и възможно.
 
Където не очаквам офанзива, [така е] в Донбас. По принцип проблемът на Донбас е, че има много сгради, мини, градове, промишлени съоръжения. От всичко това можете да направите ефективни отбранителни позиции и ако руснаците могат да си позволят да унищожат тези позиции за няколко месеца до състоянието на руини, това за украинците е малко вероятно. Те просто нямат толкова много снаряди. Затова да напреднеш някъде в посока Бахмут или Донецк означава само да да загубиш танкове.
 
- Как може Русия да реагира на доставките на западни танкове за Украйна? На какво във военен смисъл може да се противопостави?
 
- Първо, (руснаците) могат да форсират офанзивата сега, докато тези танкове все още не са пристигнали. Вече можем да видим предпоставките за това: това са настъплениата в района на Бахмут, Угледар и така нататък. Тоест, теоретично, ако руските военни успеят да пробият, това може да принуди въоръжените сили на Украйна да започнат контраофанзива от неизгодни позиции.
 
Е, по принцип Русия има повече или по-малко с какво да отговори. Танковете Т-90М, които вероятно могат да издържат поне на старите модификации на западните танкове. Отново, водене на бой на танкове срещу танкове не е добра идея, защото Т-90М са малко, те също се произвеждат със скорост вероятно максимум 10 броя на месец. И ще има проблеми, свързани с логистиката, разузнаването, битката. Все още има същата аналогия: ако машината ви се разпадне, тогава дори и с най-новия двигател няма да се движи добре и правилно. Но да се организира War Thunder На офанзивната линия - това също е една от опциите.
 
Други варианти са да се използват и други оръжия с прецизно насочване. Но ще има и проблеми. Дроновете Lancet работят добре срещу артилерия и леко бронирани инсталаци като радари, но слабо срещу танкове. Освен това има например ракети LMUR "305", които се използват от хеликоптери и са предназначени за унищожаване на бронирани машини. Но има и въпрос – колко от тях имат руските военни и колко ефективно ще бъде възможно да бъдат използвани. Защото за ефективна употреба се нуждаете от разузнаване, трябва да знаете къде е целта.
 
Това означава, че руската армия има способностите [да се адаптира към новата ситуация], но въпросът е колко добре са вградени във военната система, колко от тях има и колко навреме руснаците ще могат да установят, че се провежда офанзива на такова и такова направление, така че трябва да хвърлите средства там. Времето ще покаже, но като се има предвид цялостната ефективност на руската армия, има съмнения, че контраофанзивата [на Украйна] ще бъде овладяна.
 
- Неотдавна изследователят Христо Грозев каза, че Путин е готов за война за две-четири години. Ще унищожи ли доставките на танкове тази стратегия? И възможно ли е дори танковете да помогнат на Украйна да осъществи коренен перлом във войната?
 
- Е, няма чудодейни оръжия и ние знаем, че никое оръжие не може напълно да промени хода на войната.  M142 HIMARS помогнаха да се ограничи използването на руската артилерия. Но руснаците се адаптираха, изведоха складовете си от ударите и сега артилерията им е по-малко ефективна, но все още действа. По същия начин танковете – те ще направят офанзивните операции на въоръжените сили на Украйна по-ефективни – толкова, доколкото ефективно ще работят бригадите, които получават новите машини.
 
По принцип не трябва да се очаква, че украинската армия ще бъде в Севастопол утре. Не бих очаквал [западните доставки на танкове] - това е всичко, победа. Това обаче е още една тежест на везните, която трябва да наклони баланса на силите на страната на Украйна.
 
Най-малкото, за да могат въоръжените сили на Украйна да работят още по-ефективно, украинските власти казват, че се нуждаят и от модерна авиация, която е в състояние да се бори с противовъздушната отбрана на противника и да стреля с всякакви "висока точност" като ракети и планиращи бомби. И са необходими ракети с голям обсег с висока точност като ATACMS, за да поразяват складове, които руснаците преместиха. В тази комбинация вече ще бъде възможно да се говори за коренен прелом. А сега... Е, поне приближава момента, в който украинците ще доминират на бойното поле.
 
Що се отнася до война в продължение на няколко години. За да направи това, [Кремъл] се нуждае броят на [руското] оборудване да не бъде намаляван през всичките тези три години. Така че Русия трябва да произвежда, ремонтира и модернизира толкова, колкото губи на месец. В отбрана това вероятно е възможно, но при настъпателни действия е по-трудно. А в отбрана срещу съвременната офанзивна техника (и това не са само танкове, но и артилерия от типа на шведските самоходни оръдия Archer) е още по-сложно. В офанзива срещу всичко това [да издържи няколко години], вероятно е невъзможно.
 
Възможно е в края на две-четири години руската армия да разполага с много малко тахника, което би й позволило да провежда някакви мащабни операции. Но това е, ако доставките [за украинската армия] продължат. Това означава, че това не трябва да са последните танкове. 125 машини - да, не е зле. Но (главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий) Залужни и (украинският министър на отбраната Олексий) Резников заявиха, че се нуждаят от 300 танка, 600-700 БМП и 500 артилерийски оръдия, за да направят успешен пробив през 2023 г. За съжаление, все още не става въпрос за такъв брой. Засега всички тези поръчки се изпълняват на 50 процента - в най-добрия случай. По принцип това може да обърне ситуацията в сраната на Украйна, но работата ще бъде доведена докрай, само ако доставките продължат - поне на същото ниво като сега.
 
Meduza.io
 
АКЦИЯ
News image

Борисов към Вебер: Ние искаме Лорер да вземе тази партия и да направим коалиция, но той не ще. Един ден ще го направим

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който избра да закрие предизборната кампания на ГЕРБ/СДС във Варна, отново беше посрещнат в морската столица с хитовете на AC/DC и повече от 2000 членове и симпатизанти на ГЕРБ и СДС.   Борисов не изненада в речта си - атакува ПП&ДБ за магистрала "Хемус...

News image

Гуцанов не застана до Нинова при закриването на кампанията на "БСП за България" във Варна. Избухва ли война в БСП?

Корнелия Нинова, председател на БСП, избра да закрие предизборната кампания на "БСП за България" във Варна, ден преди Бойко Борисов да закрие кампанията на ГЕРБ/СДС, подкрепена от шефа на ЕНП Манфред Вебер, в морската столица.   Активистите и симпатизантите на БСП напълниха зала 1 на...

News image

Д-р Янко Станев, зам-председател на СДС: Формулата политически кабинет е залог за стабилна държава

СДС не може да подкрепи правителство, в което да не участва първата политическа сила ГЕРБ-СДС или в което ГЕРБ игнорира лидера си. Това заяви заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев. По думите му всякакви други формули за експертно, непартийно и други правителство е залог за нестабилн...

News image

Доц. Медиха Хамза: Стремим се към силно варненско предствителство, с експертиза в широк диапазон

"Стремим се към силно варненско представителство, с различна експертиза в широк диапазон", заяви кандидатът за народен представител от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза на среща на лидера на партията проф. Румен Христов и зам-председателя д-р Янко Станев с варненската стру...

News image

Румен Христов: ГЕРБ-СДС ще спечели изборите. От Варна Манфред Вебер ще изрази подкрепата на ЕНП за ГЕРБ/СДС

"Нямам съмнение, че коалицията ГЕРБ-СДС ще спечели изборите на 2 април,  стремим се да е с голяма преднина, за да съставим стабилно правителство. Това заяви пред журналисти председателят на СДС проф. Румен Христов, който дойде във Варна, за да подкрепи синия кандидат за народен представител ...

News image

ГЕРБ/СДС печели с разлика във Варна с партиен вот и корпоративен бонус. Красен Кралев и листата греят на бизнес сгради

ГЕРБ/СДС ще спечели с разлика пред ПП&ДБ във Варна с партиен вот на макс и корпоративен бонус вот и дава заявка за шест депутатски мандати от 3 МИР-Варна.    Бойко Борисов ще вдигне ГЕРБ/СДС на предизборната среща в четвъртък в морската столица, която с присъствието на шефа на ЕНП Ма...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза: Стабилна европейска България – за българите, които живеят и работят добре

Да бъда народен представител от Варна за мен е огромна отговорност! В бъдещата ми работа като парламентарист мога да се опра на личния си професионален опит и на политическия фундамент, граден от Съюза на демократичните сили през годините на прехода. Не бива да забравяме откъде идваме и кои ...

News image

Кирил Петков лансира Асен Василев за премиер след "тайна среща" в US посолството. Бойко Борисов: "Няма да ги подкрепим!"

"Мандатът ще е при нас, защото ще сме победители. Невъзможно е да подкрепим втория. Ние виждаме, че сме с преднина даже пред вторите. Ние сме водещи преди изборите. Очаквам с 5% да водим. Няма как това да се промени", заяви бившият премиер Кирил Петков пред Нова тв.   ПП&ДБ може и да...

News image

Акцията на МВР във Варна срещу "купуване на вот" активно мероприятие, което освети Генади&Ко като "партия" със службите

Специализираната полицейска операция във Варна в петък беше активно мероприятие, което освети групата на Генади като "партия" със службите, заяви източник от предизборен щаб.   "Какво очакваха да намерят колегите в заведението на Кеби - той може да им изнася лекции за оперативна рабо...

News image

Агенти на РЗ БОП и Икономическа полиция на линия кого да подложат за следващата акция срещу "купувачи на вот" във Варна

"Голямата грешка на шефовете на някои предизборни щабове е, че привличат в екипите си за купуване на гласове агенти, дори няма нужда да вербуваме нови информатори", заяви източник от службите.   Други шефове на предизборни щабове са много по-ефективни, работят само със свои хора и та...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза: Опитът да заменим политиката с политиканство ни коства много

Препускаме от криза в криза. Улисани в търсене на решения на всекидневните проблеми, пропускаме да обръщаме внимание на онова, което "младите и амбициозни политици" ни обещават и онова, което реално правят.   Така в политиката ни допускаме популисти да се представят за месии; невежи ...

News image

Даниел Лорер работи за корпоративен вот с кампания срещу бизнес група. "МОСАД"-фирма пробива спонсори на ГЕРБ?!

Даниел Лорер, водач на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ в Трети МИР-Варна, работи за привличане на корпоративен вот с кампания срещу знакова икономическа група в морската столица.   Лорер се опитва да мобилизира антивот срещу ГЕРБ с кампания срещу икономическата група. Като комби...

News image

Операцията на МВР във Варна "нишан" към изборджии. Ще има ли акции в петък преди изборите или в деня на вота?!

Два дни преди специализираната полицейска операция във Варна срещу "купувачи на вот" написахме, че ще бъде проведена в петък срещу групата на Генади.   И тя се състоя по график - в петък сутринта в морската столица бяха атакувани заведения, в които се събират "момчета" от бивши силов...

News image

Контраверсия. Задържани били "купувачи на вот" от групата на Бисер и Жечо, "изпял" ги Генади Дилъра

Потвърди се информацията, че в петък ще бъде проведена специализирана полицейска операция срещу "купуване на гласове", но не и версията, че ще бъде атакувана групата на Генади Дилъра.   "Не са задържани "бригадири" на Генади. Удариха групата на Жечо, Бисер, Павел и Пацо, атакуваха и ...

News image

"Бригадири" на Генади Дилъра за купуване на вот задържани, пробиха част от схемата на наркобоса Желю Испанеца?!

"Бригадири" на Генади Дилъра за купуване на преференции за двама кандидат-депутати на голяма коалиция са задържани във Варна и областта.    Службите пробиха част от схемата на наркобоса Желю Испанеца, но според изборджии единият от дамата му кандидати, сочен като перач на парите на б...

News image

"Български Възход" отнема вот от "БСП за България" във Варна с рамо от кръга на Георги Гергов

"Левицата" с водач на кандидат-депутатската листа Мая Манолова, която беше много близка с водача на листата на "БСП за България" Борислав Гуцанов, отнема вот от БСП.   Мая Манолова привлече знакови фигури в БСП-Варна като Януари Вичев, председател на Българския антифашистки съюз в мо...

News image

Стела Николова прави мащабна кампания. Играта е да спечели номинацията за кандидат-кмет на ПП&ДБ за Варна

Стела Николова, седма в кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ прави мащабна кампания за вота на варненци - билбордовете й са по-големи от тези на водача на листата Даниел Лорер, води и битка за преференции в коалицията.   Според изборджии спонсорите на кампанията й явно не пестят фина...

News image

Корнелия Нинова: "Левицата" беше създадена, за да тегли от БСП". "Левицата" и Мая Манолова спират БСП за властта?!

"Левицата" беше създадена изкуствено, за да тегли от БСП", заяви в студиото на "Здравей, България" на Нова тв председателят на БСП Корнелия Нинова по повод новосъздадената лява коалиция.    Според нея обаче резултатът на "БСП за България" щял да бъде по-висок от миналите парламентарн...

News image

"Сорос" работи за ПП&ДБ и натиска лобито си в ГЕРБ да подкрепи кабинет?! Борисов вдига анти"Сорос" вълна за победа

Въпреки обявяваната минимална преднина на ПП&ДБ коалицията ГЕРБ/СДС може да спечели на финалната права, ако ПП&ДБ не успее да мобилизира симпатизантите си в големите областни центрове. ("Медиана" обяви, че ГЕРБ/СДС вече води пред коалицията "ПП – ДБ" с около 2%.)   Кръгът "Соро...

News image

Ченгета готвят акция срещу групата на Генади Дилъра за купуване на гласове

Ченгета готвят акция срещу купувачи на гласове във Варна в петък, заявиха източници от предизборни щабове.   Според тях в полезрението им са няколко нарко-"бригади", сред които и групата на Генади Дилъра, която работела за преференции за кандидат-депутат.   В тази кампания Ни...

News image

Интрига в БСП, Гуцанов напира за председател?! Нинова ще го натовари като оргсекретар с отговорността за вота

Интрига в БСП, Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП и водач на кандидат-депутатската листа на "БСП за България" за Трети МИР-Варна, напира за председател на партията, заявиха източници от "Позитано" 20.   Корнелия Нинова не се церемони с конкурентите за поста й, Кирил Доб...

News image

Мая Манолова работи тематично в предизборната кампания, води битка за влизане на "Левицата" в парламента

Мая Манолова, водач на кандидат-депутатската листа на "Левицата" за Трети МИР-Варна, работи тематично в предизборната кампания.   Тя направи срещи с казанджиите в региона, за да защити каузата им да произвеждат със своя марка и ги подкрепи в битката им с монополистите.   Мая ...

News image

ПП и ДБ в жестока битка за преференции във Варна

Тежка битка и удари под кръста за привличане на преференции е станала между Стела Николова от ДБ и колегата ѝ Благомир Коцев от ПП, научи Tribune от свои източници. И двамата кандидат-депутати са в обща листа, но борбата е за повече гласове, защото макар да са на 7 и 8 място в листата, се на...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза и актива на СДС проведоха срещи в общините Вълчи дол, Ветрино и Суворово

Доц. д-р инж. Медиха Хамза и ръководството на СДС-Варна проведоха срещи с активисти на партията в общините Вълчи дол, Ветрино и Суворово.   За мероприятието съобщи кандидатът за народен представител доц. Медиха Хамза на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.   Заедно с обл...

News image

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

На 19 март 2023 евродепутатът и съпрезидент на АЛДЕ проведе редица срещи в населени места на област Варна, за да окаже своята подкрепа в предизборната кампания на водача на варненската листа на ДПС Филиз Хюсменова.   Срещата между двамата бивши колеги, работили заедно в Европейския п...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Таки и Къро влязоха в играта. Божков вече не иска да воюва с "Борисов-Пеевски", знак, че тандемът отново е на власт

News image

Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро, които бяха тандем в бизнеса, влязоха в играта за властта в различни отбори.   Таки е сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, Къро беше обявен за близък до "Продължаваме промяната".    След публикацията на BIRD ...

ПП&ДБ не може да спечели срещу Пеевски&Борисов. Тандемът се връща на власт, задържането на "Вичо" жокер в играта

News image

ПП&ДБ води на ГЕРБ/СДС с половин процент, съобщи "Маркет линкс". И? Задържаха бизнесмена Велико Желев, който първо беше сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, след това с Николай Копринков ("Афера" първа посочи тази връзка) и пропрезидентската бизнес мрежа.   Схемата с ...

Израелска фирма с офис във Варна организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания

News image

Израелска фирма с офис във Варна ще организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания в морската столица, заявиха източници от предизборни щабове.    Шефовете на фирмата са близки с водача на кандидат-депутатската листа на коалицията във Варна Даниел Лорер и с израелска фирма, свърз...

ПОЛИТИКА

Лорер прецаква Стела Николова и Благомир Коцев, предлага за кандидат-кмет на Варна министъра на туризма Илин Димитров?!

News image

Стела Димитрова и Благомир Коцев, кандидат-депутати от ПП&ДБ за Трети МИР-Варна, влязоха в гореща битка за кандидат-кметската номинация на коалицията за Варна, но Даниел Лорер, водач на листата, може да ги прецака, заявиха източници от ПП&ДБ.   Лорер бил провокиран от скъпата предизб...

Благомир Коцев в кампания като кандидат-кмет, разположи препратка "Моите 10 приоритети за Варна" във "Военное обозрение"

News image

Битката за кандидат-кметската номинация на ПП&ДБ става все по-гореща. Стела Николова вече даде заявка за кандидат-кмет на коалицията и прави мащабна кампания за депутат за рекордни преференции от седма позиция в листата за летящ старт в кандидат-кметската кампания за Варна.   Стела Н...

Скъпата кампания на Стела Николова провокира напрежение в ПП&ДБ. Знаков бизнесмен ли разкешва за огромните билбордове?!

News image

Стела Николова прави най-мащабната и скъпа кампания във Варна, за да събере преференции и от седма позиция с пренареждане на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ да влезе в парламента.   Огромните й билбордове направо покриват билбордовете на водача на листата Даниел Лорер, коментира...

КИЛЪРИ

Антон Герашченко: Много историци твърдят, че в Мариупол Хитлер за първи път е осъзнал, че войната е загубена

News image

Украински служител оприличи руския президент Владимир Путин на нацисткия лидер Адолф Хитлер за посещението му в Мариупол, един от градовете, силно разрушени в Украйна от началото на войната миналия февруари.   "Друг диктатор също посети Мариупол веднъж. Знаем как завърши историята му...

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

МАФИЯ

Брендо издал информация за дрогата в гумите на рали "Париж - Дакар"

News image

Пускането на Евелин Банев - Брендо от ареста с мистериозно използвана затворническа линейка предизвика интереса на мнозина. Свързването му с наркоканалите, италианската мафия, разследванията около кокаина за "Париж - Дакар" и румънската връзка, са сред версиите за изненадващото изменение на ...

Брендо освети схемата "Париж-Дакар", сега "пропял" за наркотрафик през България, Сърбия и Румъния срещу "чадър" от DEA?!

News image

Соченият като топнаркобос Евелин Банев-Брендо освети схемата за наркотрафик "Париж-Дакар", натопи Орлин Алексиев и вкара интрига между Бойко Борисов и DEA.    Сега е "пропял" за наркотрафика по новите канали през България, Румъния и Сърбия срещу "чадър" от DEA, заявиха източници от с...

РЕКЛАМА
Банер