АКЦИЯ

Добрев срещу Нинова. Какво става в БСП преди ключовия лидерски избор

alt

Два месеца преди БСП да гласува за нов председател, в партията вече има осезаемо разцепление. Въпреки че противопоставянията на Позитано 20 не са новост и битки за надмощие се водят често, настоящият избор на лидер се очертава като особено драматичен, защото един срещу друг в него се изправят двете силни фигури в БСП в момента. За още един мандат начело на формацията очаквано се кандидатира Корнелия Нинова. Изненадващото обаче е, че срещу нея ще се изправи дясната й ръка – Кирил Добрев.

По ирония на съдбата именно Добрев помогна на Нинова да оглави партията преди. И поради дългата им професионална близост, когато тя застана на председателския пост в БСП, той бързо се издигна до заместник-председател на формацията. Впоследствие Добрев напусна Народното събрание, където беше депутат и остана в администрацията на БСП, за да работи със структурите.

За социалистите това е все едно Цветан Цветанов да се изправи срещу Бойко Борисов. "Но "предишният" Цветан Цветанов, докато беше силен", казва източник от БСП.

Ето защо и останалите номинации за председател, които БСП периодично огласяват не предизвикват особен интерес нито сред социалистите, нито сред медиите. Сред издигнатите имена са тези на председателя на ПЕС Сергей Станишев (който отдавна съобщи, че няма да участва в надпреварата), Калоян Паргов (БСП-София), Крум Зарков (депутат и член на ИБ на БСП), Георги Свиленски (депутат), Красимир Янков (който в последните няколко избора винаги е кандидат за лидер) и други.

Номиниран е дори пловдивският бизнесмен Георги Гергов, когото Нинова изключи от ръководството на партията след ЦУМгейт. По-любопитното обаче е, че самият Гергов е номинирал Кирил Добрев за лидерската позиция.

Сблъсъкът е един – Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев. Тя е особено силна, но той също не е за подценяване – той държи структурите, а това ще е първият пряк избор, а чрез делегати на конгрес, разясняват още източници от "Позитано" 20.

Добрев и приближените му

Потърсен за коментар, Кирил Добрев отказа да отговори категорично пред Свободна Европа дали ще остане в лидерската битка. "Имам номинации, но процесът по номиниране все още тече. Ще реша по-нататък във времето. Всичко ще е ясно през март, когато приключи". На въпрос дали има конфликт в това, че той е сред най-тесния кръг съпартийци на Нинова, Добрев отговори: "Всеки социалист може да получава номинации и да се възползва от тях или да откаже да се възползва. Нали БСП е най-демократичната партия?"

Приближени до Добрев обаче твърдят, че той със сигурност ще се кандидатира за председател. В подкрепа на това твърдение са и последните разместванията в администрацията на "Позитано" 20. В началото на февруари Корнелия Нинова освободи медийния си сътрудник Бояна Бозаджиева.

Освен пиар съветничката, която беше неотлъчно до Нинова години наред и се смята за близка до Добрев, освободена от работа беше и Калинка Николова. Тя оглавяваше организационния отдел на левицата. Социалисти твърдят, че Николова също е сред близките на Добрев в администрацията на левицата.

Външна на партията подкрепа

Основна част от кампанията, която Нинова води сред структурите на партията, в момента е какво ще се случи с БСП ако тя бъде свалена от поста. На различни сбирки по малките населени места тя недвусмислено е заявявала, че има опасност левицата да бъде овладяна чрез смяна на председателя. И също, че основният й конкурент се "ползва с външна на партията подкрепа".

Сред социалистите е разпространено виждането, че зад Добрев стоят интереси, свързни с ДПС и депутата Делян Пеевски. А като доказателство за това се посочват двете публични изяви на близкия до Добрев депутат и бивш икономически министър Драгомир Стойнев. Именно Стойнев обяви публично, че Сотир Цацаров не е лоша номинация за шеф на КПКОНПИ. При това гласуване пък формацията бламира Нинова, която обяви, че социалистите няма да покрепят бившия главен прокурор за шеф на комисия "Антимафия". При вота обаче половината парламентарна група гласува за Цацаров, заедно с управляващите и ДПС.

Колко е членската маса на БСП?

Въпреки че най-обсъждана е конкуренцията за лидерския пост доста по-важен момент, който е от сериозно значение за избора на председател, всъщност е членската маса на БСП, която трябва да гласува.

До момента няма данни колко е численият състав на партията. Бройката социалисти пък е основополагаща, защото според устава за избран за председател се смята кандидатът, който е получил гласовете на 50% + 1 от съпартийците си. Ако това не се случи на първи тур, се отива на втори и там получилият по-висок брой гласове заема поста.

В този момент тече преброяване на членовете на левицата. Досега местните структури докладваха членската си маса, но се смята, че сериозно са раздували бройката й, тъй като от нея зависеше бройката делегати, която излъчват на конгрес. "Сега нещата стоят по друг начин – колко повече хора има – толкова по-трудно ще бъде постигането на 50% мнозинство. Ако са по-малко пък, ще е хем прекалено лесно, хем ще се види, че БСП не е така мощна, както ни се иска", разказва неофициално човек от партийното ръководство.

Очаква се в крайна сметка преброяването да регистрира около 80 000 членове с право на глас. Всички те ще бъдат оформени в избирателни списъци. До 26 март всяка местна организация на левицата пък трябва да подаде в централата местоположението на избирателната секция в даденото населено място. Ще бъдат организирани и мобилни урни, които ще пътуват в селата, в които има регистрирани социалисти, но не достатъчно за разкриване на секция.

Въпреки че подготовката на вътрешнопартийния вот е в ход, има част от опозицията на Корнелия Нинова, която не се е отказала да настоява за връщането на стария модел за избор на председател – на конгрес. Очаква се подобен въпрос да бъде поставен на предстоящия Национален съвет на формацията.

Очаква се и процес по прегрупиране на опозиционните сили, като най-вероятно част от тях ще подкрепят Добрев. Подобно нещо вече се случва и то се вижда с подкрепата, която Георги Гергов оказва на заместника на Нинова. На този етап не е ясно как се позиционират бившите председатели на БСП – Сергей Станишев и Михаил Миков.

Полина Паунова, "Свободна Европа"

 
АКЦИЯ
News image

Премиерът уволни шефа и борда на ББР заради скандална сделка: Възмутен съм от това, което направи банката!

Борисов уволни изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и цялото ръководство на държавната банка. Това заяви самият той в края на пресконференцията на шефа на Националния оперативен щаб, на която присъстваше и Борисов. Без да му бъде зададен въпрос, министър-председателят съобщи...

News image

Томислав Дончев защити Борисов след атаката от президента с цитат от Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният

След острото изявление на президента Радев от тази сутрин светкавично последва реакция от изпълнителната власт. "Целта ни не е дададем ответен огън на президента, а да внесем яснота по отношение на реда за снабдяването на болници и други здравни учреждения със защитни предпазни материали...

News image

Въпреки призивите на Тръмп, саудитският принц отказва да преговаря с Путин за нефта

"Малко вероятно е Русия и Саудитска Арабия да се съгласят да намалят добива на нефт до 10 милиона барела на ден", коментира пред The Voice of America експертът от консултантската компания Ake International Максимилиан Хес. Кремъл обяви готовността си за преговори със Саудитска Арабия и ...

News image

Великденските литургии в Гърция ще са при закрити врата

Министерства на образованието и вероизпоеданията и на здравеопазването в Гърция взеха ново решение,  с което официално регулират провеждането на църковните служби в седмицата преди Великден, съобщава АНА-МПА. Новите разпоредби, приети вчера за предотвратяване на разпространението на кор...

News image

«Захват территорий»: в России оценили планы Трампа на Луну

Россия предостерегла США от односторонних решений по вопросам использования ресурсов Луны, назвав подобные планы «агрессивными». Накануне Дональд Трамп подписал указ о праве американцев на освоение лунных ресурсов. В госкорпорации Роскосмос отреагировали на подписанный президентом США Д...

News image

Москва проигрывает нефтяную войну. Новая сделка ОПЕК+ грозит России потерей рынка, а ее отсутствие – санкциями США

Запланированный на 6 апреля экстренный саммит стран, входящих в ОПЕК+, внезапно был перенесен на 9 апреля, сообщают СМИ и представители стран-экспортеров. Ожидается, что это даст больше времени возможным участникам для выработки соглашения. Сама вероятность новой нефтяной сделки подогревает ...

News image

Тучните времена в икономиката отминаха. До 20 март златно-валутните резерви на Русия са паднали с 5,1%, или с $30 млрд.

Хубавите икономически времена на Русия са приключили и идва затягане на коланите, предупреди финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от портала РБК. "Тучните времена отминаха, сега се налага  по-ефективно да се разпореждаме с тези ресурси, които има държавата", каза...

News image

Ошибка Путина: Возникает опасная ситуация «плохой царь — хорошие бояре». Стая всегда чувствует, что вожак уже не тот

Последнее обращение Путина контрастирует с имиджем, создаваемым годами вокруг президента, и это будет иметь плохие последствия для власти, считает политолог Александр Кынев.   Второе «коронавирусное» обращение президента, содержание которого сводится всего к трем вещам (...

News image

Това вече е война! Борисов скочи срещу президента: "Като злобна дърта свекърва е, ходи след нас и мърмори"

"Като некоя дърта свекърва е, ама от тези, злобните, дето само върви след нас и мърмори! Ние обикаляме България - да възстановим производство, да им дадем бизнес на тези хора. Нямат една поръчка вече. Ние искаме чрез всичките тези поръчки да им дадем хляб да ядат. И някой излезе - дали му ли...

News image

А ЧС насовсем не хотите? Силовики очень хотят, чтобы было введено чрезвычайное положение. Почему Путин колеблется

В развитых странах эпидемия коронавируса заставляет власть выбирать между жизнью и экономикой. Вводить карантин и отвечать перед избирателем за пустой кошелек — или не вводить и отвечать перед избирателями за трупы. Следует понимать, что в нашей стране выбор, к сожалению, другой....

News image

Путин удължи неработните дни до 30 април, заплатите се запазват. Президентът направи извънредно обръщение към нацията

Взех решение неработните дни да бъдат удължени до края на месеца - 30 април, включително. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в специално обръщение към нацията. При това президентът подчерта, че работните заплати ще се изплащат. Президентът обяви това преди края на седмицата,...

News image

Рияд продължава натиска и достави рекордно количество суров петрол. Фантастичните 18,8 милиона барела само за един ден

Саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) вчера увеличи доставките си на суров петрол до рекордните 18,8 милиона барела за един ден въпреки спада в световното търсене заради предизвикания от коронавируса спад в икономическата дейност, предаде Франс прес, цитирана...

News image

Американците очакват бунтове, запасяват се с огнестрелно оръжие

Около 1,9 млн. броя огнестрелно оръжие са били продадени в САЩ през месец март на фона на разпространението на коронавируса, съобщава американското издание New York Times, цитирано от Агенция "Фокус".  Изданието отбеляза, че тези цифри са почти рекордни: повече огнестрелни оръжия за так...

News image

Путин под карантина, ще управлява дистанционно

Президентът на Русия Владимир Путин ще работи дистанционно, след като откриха, че главният лекар на болницата в Комунарка, с когото руският президент се срещна без предпазна марка и се ръкува с него, е заразен с коронавирус инфекция, съобщава https://www.newsru.com. Със заболелия лекар с...

News image

Бойко Борисов отмени заповедта за маските заради протестния вот. Преиграването с мерките заработи срещу властта

Бойко Борисов отмени заповедта за задължителното носене на маските заради протестния вот, който можеше да се генерира от гневните реакции във фейсбук. Пълният мандат на Борисов изглежда почти сигурен - протести нямаше и преди извънредното положение, "руското ресто" изчезна от постовете....

News image

Бойко Борисов влезе в ролята на "доброто ченге" и отмени заповедта за задължителното носене на маски

Бойко Борисов отмени заповедта за задължителното носене на маски след гневната реакция в социалните мрежи и сайтовете. Министър Кирил Ананиев призна, че отменя заповедта си след инструкция на премиера Борисов. Така Бойко Борисов застава срещу предложението на ген. Венцислав Мутафчийс...

News image

Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски: Не искам да вървим срещу хората

Министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски. Това обяви той на извънреден брифинг в Министерски съвет. Отмяната на заповедта идва след инструкция на премиера Борисов, който препоръчал да се вземе под внимание общественото мнение, което не приема еднозначно ...

News image

д-р Любомир Киров: Носенето на маска на открити пространства е безсмислено. Вирусът не лети във въздуха

Задължителното носене на маски на открито не е обсъждано в Медицинския съвет към МС, но многократно експертите в него са коментирали, че носенето на маска на открити пространства без струпване на хора е безсмислено.   Не може да въвеждаш мярка, която изисква да правиш нещо – д...

News image

Мутафчийски си прави антикампания със задължителните маски. Ако Борисов не я отмени, рейтингите тръгват надолу

"Искам Мутафчийски в скафандър!", заяви Бойко Борисов, но засега това не е задължително за всички. Нещо повече, властта дори обяви гратисен период за маските до 00.00 часа в събота - след товя щяло да има глоби. Мярката е крайно непопулярна - социалните мрежи изригнаха с гневни постове....

News image

Итальянская мафия увеличит доходы на фоне коронавирусной пандемии, утверждают эксперты

"Доходы итальянской мафии увеличатся на фоне пандемии коронавируса в стране, поскольку боссы-мафиози используют новые возможности для бизнеса и адаптируют свои сети по распространению наркотиков", - пишет британская газета The Telegraph. (...) "С пандемией сектора рынка, которые контроли...

News image

Мосад бори коронавируса със секретна операция, внесе тайно в Израел 500 000 теста

Разузнавателната служба на Мосад помогна за доставянето на още 400 000 теста за коронавирус в Израел от неразкрито чуждестранно местоположение, съобщи източник от кабинета на министър-председателя Нетаняху,  пише timesofisrael.com.  Те са допълнение към приблизително 100 000 комплекта тестов...

News image

Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса

Кризата с новия коронавирус обърна света с главата надолу: Колкото и да е иронично, гражданите на “авторитарни” азиатски държави като Сингапур изглежда се радват на повече свобода от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обвързаност...

News image

На американском рынке возникли отрицательные цены на нефть

На рынке Соединенных Штатов спрос на нефть опустился до такого уровня, что некоторые производители готовы платить за разгрузку хранилищ, сообщает Bloomberg. Так, по данным агентства, компания Wyoming Asphalt Sour первой поставила отрицательную цену на нефть. Mercuria Energy Group Ltd...

News image

Германия мобилизира 15 хил. войници, които да помогнат в борбата с коронавируса

Въоръжените сили на Германия се подготвят да мобилизират около 15 хил. войници през следващите дни, които да помогнат в борбата с епидемията от коронавируса, съобщава вестник Der Spiegel, цитиран от Агенция "Фокус". Бундесверът мобилизира военните, които не участват в чуждестранни опера...

News image

Загубите са 50 млн. лв. на ден. Резервът ще стигне за 140 дни. Икономистът Красен Станчев коментира мерките на кабинета

„До момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дни." Това заяви днес икономистът и създател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред БНР. Той гостува в националното радио, за да коменти...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Доган печели от войната между Борисов и Радев. Падишахът от Сарая ще бъде едновременно президент и премиер "в сянка"

News image

Президентът Румен Радев не коментира в отговор на въпрос на репортер репликата на премиера Бойко Борисов "дърта злобна свекърва" пряко, но цитира Гьоте - "Няма нищо по-страшно от активната глупост". Войната продължава. И двамата има какво да загубят от нея, даже единият да я спечели - Б...

"Бандитският Петербург" падна под властта на вируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравнение с Русия

News image

Ученици разпиват биричка в квартална градинка във Варна, популярна сред руснаците по Черноморието като "Малкия Петербург". В Санкт Петербург такъв "филм" не се прожектира. "Бандитският Петербург" падна под властта на Коронавируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравн...

Маршалите на икономиката Доган и Пеевски влияят по-силно от обръщенията към нацията. Генерал Радев не ги атакува, защо?!

News image

Румен Радев критикува изключително остро Бойко Борисов за извънредното положение, но не атакува Доган и Пеевски, които са неговите истински сценаристи. Доган и Пеевски влияят с мълчанието си по-силно от президента с обръщенията към нацията - те осигуряват парламентарната и медийна подкр...

ПОЛИТИКА

Борисов нареди депутати и министри остават без заплати. Президентът да се откаже от заплата през извънредното положение

News image

Депутати и министри остамт без заплати по време на извънредното положение. Това реши тази вечер Народното събрание. "Обединените патриоти" и "Воля" обявиха подкрепа за предложението. Народният представител от НФСБ Валентин Касабов призова президента Румен Радев, който нарече бащицата на н...

Президентът Радев взема пи ар реванш на парада на 9 май?! В отсъствието на световните лидери може да се нареди до Путин

News image

Кремъл е решил освен военна техника в Парада на Победата на 9 май на "Червения площад" да вземат участие и 15 000 военнослужещи Военен парад в Москва е имало дори на 7 ноември 1941г., когато танковете на Вермахта са били в покрайнините на Москва - на 20 км от "Червения площад". Све...

Россия игнорирует призывы прекратить репетиции Парада Победы. МО твердо намерено провести парад с 15 000 военнослужащих

News image

Россия проводит репетиции Парада Победы, который назначен на 9 мая, несмотря на кризис с коронавирусом, а Кремль выступает против отмены этого патриотического празднования, имеющего большое политическое значение. Российский президент Владимир Путин должен принимать в Москве президента Фр...

КИЛЪРИ

Без права на ответ: США отправят новые ядерные бомбы в Германию. Пентагон заменит устаревшие боеприпасы на типа В61-12

News image

Пентагон планирует обновить свой ядерный арсенал в Германии, заменив устаревшие бомбы на современные. Сейчас ядерные бомбы ВВС США, оставшиеся на территории ФРГ еще со времен холодной войны, находятся на авиабазе люфтваффе в Бюхеле. Что именно планирует Вашингтон, разбиралась «Газета.Ru». ...

«Оккупированная страна»: почему США оставили бомбы в Германии

News image

США по-прежнему хранят свое ядерное оружие в Германии, потому что страна все еще «оккупирована», заявил член международного комитета бундестага Вальдемар Гердт. При этом сам Вашингтон считает факт размещения своего оружия на территории ФРГ актом доверия и сотрудничества. Немецкие политики у...

МАФИЯ

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Руските служби държат наркотрафика от Узбекистан. Защо не вадят компромат за Борисов като оператор по каналите на DEA?!

News image

Почти 100 тона хероин от Узбекистан за година минават по Северния коридор през Русия за Западна Европа и още толкова през Южния през Турция. Наркотрафикът се контролира от агенти на руските специални служби, а "смотрящий" е "кралят на хероина" от Узбекистан Гафур Рахимов, сочен като сът...

РЕКЛАМА
Банер