АКЦИЯ

Ковачевски: Нямаме териториални претенции към България. Петков: До 60 дни пускаме линия София-Скопие

alt
Решени сме скоростта, с която се движим да бъде висока, заяви българският премиер Кирил Петков на съвместната пресконференция с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски след разговорите им на четири очи и последвалото пленарно заседание на двете делегации.
 
На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства, изтъкнаха и двамата премиери.
 
"Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни", каза Ковачевски.
Според него "двете страни влизат в нов прозорец в двустранните ни отношения". 
 
Ковачевски обяви новината от тази среща - Република Северна Македония изпълни едно от исканията на България и изпрати вербална нота до ООН, с която уведомява всички страни-членки, че краткото наименование Северна Македония не представлява териториални претенция към географския регион у нас.
 
Така "България приема да използва краткото име Северна Македония, също както дългото име Република Северна Македония", заяви Димитър Ковачевски след разговорите.
 
Във вербалната нота до ООН е записано, че "изрично се потвърждава, че двете имена са еднакво валидни и затова се потвърждава и отсъствието на каквото и да е последица върху териториалната цялост на България".
 
"И се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония", каза Кирил Петков.
 
"Това е първата голяма крачка", подчерта македонският премиер.
 
Припомняме, че България чака четири години РСМ да изпрати тази нота до ООН, за да декларира пред света, че няма териториални претенции, но досега това не се случваше. Какво е накарало Скопие да поднесе днес тази новина, не е ясно, но е факт, че е едно от от исканията на София към РСМ е изпълнено.
 
"Това означава, че България няма да спира краткото име в нито един двустранен или международен процес," разясни Ковачевски.  
В замяна македонското външно министерство "изпрати вербална нота до ООН във връзка с употребата на дългото и краткото ни име, в която изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и че няма никаква импликация за териториалната цялост на България", подчерта няколко пъти той.
 
С този ход отпада един от проблемите, които България искаше в последните месеци да бъдат решени като условие да се мисли за пробив и за сваляне на ветото за преговори за еврочленство. Според дипломати обаче това е по-скоро жест, който необяснимо защо досега Скопие не го правеше.
 
България изрично употребяваше "Република Северна Македония" (и настояваше това да бъде наложено и в Европейския съюз, както и вече става в някои доклади на Брюксел). Условието за вербална нота бе изпълнимо от самото начало. "Отстраняване на този въпрос от масата на разговори за мен е голяма стъпка за тази нова глава. Тези стъпки дават оптимизъм в бъдещото за двете страни и двата народа", подчерта министър-председателят на РСМ. 
 
Така от дефинираните като 5+1 въпроси вече отпада един.
 
Остават: преодоляване на говора на омраза към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско самосъзнание.
 
Спънка по всяка вероятност ще бъде добавената на последния КСНС точка, че правата на българите трябва да бъдат записани в конституцията. Но според дипломатически източници на днешните разговори е получено обещание, че това ще бъде отразено в нормативната база, защото за конституцията е необходимо 2/3 мнозинство, каквото управляващата коалиция няма.
 
По всички други въпроси, които касаят общата история и проблемите на признаване на общото ни минало, двамата държавници не дадоха нито една конкретна формулировка, криейки се зад общите фрази както "добросъседство, нова комуникация, добър диалог и конструктивни действия".
 
Кирил Петков обяви идеята си, която вече няколко пъти лансира в София - до 30 дни ще приключат проучвателните дейности, а до 60 дни авиолинията София-Скопие вече ще е работеща. Не е ясно коя компания ще поддържа линията и каква ще е икономическата изгода. Както вече е известно, тази идея е още от времето на вицепремиера Нейчо Неев, две правителства в годините на прехода са се опитвали да я реализират дългосрочно, но са се отказали поради ниската й рентабилност.
 
"Днес имахме много добър и приятелски разговор. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", декларира Кирил Петков, но не даде повече подробности.
 
Редом с работата по авиолинията всяка седмица ще заседава някоя от петте работни групи с ясни цели и резултати, за да разберат двата народа, че отношенията се сближават, подчерта Петков.
 
Според Кирил Петков "добросъседството ще се измерва в реално постигнати стъпки и резултати."
 
В изявлението си северномакедонският премиер Ковачевски подчерта, че ще се отвори нов ГКПП - Клепало, което ще способства за развитието на връзките между двата народа, които Ковачевски нарече "близки съседни народи".
 
Ковачевски започна изказването си, като нарече Петков приятел и заяви, че той винаги ще е сред приятели в РСМ. Северномакедонският премиер заяви, че ще се използва нова енергия между страните, след като има нови правителства.
 
В изявленията си пред медиите на няколко пъти двамата премиери се обърнаха един към друг на малките си имена: Кирил и Димитър.
 
Северномакедонският премиер подчерта, че "македонският език" език е факт, признат и от ООН, а с признаването на Македония България е признала с нейната Конституция, където въпросът за езика е решен. Историята ще е на втори план, на преден план ще е изграждането на добри отношения, както и постигане на договор с България и първи стъпки за членството ни в ЕС, коментира Ковачевски.
 
Кирил Петков обяви, че България приема тезата, че съседите ни говорят на този език, на който те са си избрали. Българският премиер подчерта, че уважава самоопределението на всички граждани на Македония.
 
Членовете на историческите комисии ще съобщават какво е договорено, като това няма да е връщане в миналото, а поглед към бъдещето. На неизяснените и спорни въпроси ще им се даде повече време за работа, обявиха министър-председателите.
 
Петков обяви, че е горд, че първи сме признали независимостта на Северна Македония. Уважаваме всички самоопределения в РСМ, каза още той.
 
В отговор на въпрос Кирил Петков обяви, че надписи в РСМ, определящи българите като "фашисткки окупатори", както и реабилитацията на жертвите на комунистическия режим, са "специфични въпроси".
 
Българският премиер Петков представи приложението за диабетици dDnevnik на българската софтуерна компания Scalefocus, което е подкрепено от министерството на здравеопазването на Северна Македония. Приложението е на македонски и албански език и скоро ще бъде и на български. Scalefocus е най-големият български инвеститор в македонския IT сектор. 
 
alt
 
Двамата премиери поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в центъра на Скопие и посетиха новия кореспондентски пункт на БТА.
 
Програмата на Петков продължава по-късно след обяд със среща с президента Стево Пендаровски, с разговор с българските медии. Премиерът ще разговаря и с председателя на парламента Талат Джафери, лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, лидера на опозицията Християн Мицкоски и представители на българската общност.
 
Валерия ВЕЛЕВА, специален пратеник на Епицентър.бг
 
Източник: "Епицентър.бг"
 
АКЦИЯ
News image

Война на Черном море. Чьи ракеты полетят в Севастополь? Каков дальнейший сценарий войны в Украине?

Мумин Шакиров: С нами на связи – Юрий Швец. С ним мы и поговорим о дальнейшем сценарии войны в Украине.   Одиночки поджигают военкоматы, это – радикальная форма протеста. К сожалению, выход на улицу в России сегодня – это тюрьма или изолятор. Вы можете привести прим...

News image

Юрий Швец: Украина получит от США Patriot и дальнобойную артиллерию. Это изменит ситуацию на поле боя

В новый пакет помощи США, по данным The Washington Post (а эта газета, как всегда, близка к Белому дому, когда там находится президент-демократ), войдет предоставление Украине долгожданных комплексов ПВО Patriot, а также дальнобойной артиллерии залпового огня.   В последнее время реч...

News image

Путин доказа, че е "кораво копеле" и смаза "Азовстал". Остават Николаев, Одеса, Днипро, и Харков. САЩ доставят оръжие...

Путин доказа, че е "кораво копеле" и смаза "Азовстал" - преди последния щурм и с фосфорно-термитни бомби.      Гарнизон "Мариупол" се предаде след тримесечна битка, в която Путин вкара елитни части на ВС на РФ и подразделение на Росгвардия, в което се включи и чеченски отряд...

News image

Кой провали блицкрига на Путин? Русия не може да спечели "война на изтощение" срещу Запада, Китай не е в играта

Путин нареди нахлуване в Украйна и призова ВСУ да се предаде. Не стана. Влиятелни военни експерти в България коментираха преди инвазията, че Русия е спечелила войната срещу Украйна, преди да е започнала.   Войната започна, а Русия почти за три месеци не е постигнала основните цели - ...

News image

Западът дава ракети "Харпун" на Украйна срещу руската морска блокада

Няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише британското издание "Телеграф", цитирано от БТА. Целта е да се накара Русия да свали морската блокада.   За доставка на тези ракети се заговори ...

News image

Юрий Шевчук: "Родина, это не жопа президента, которую надо целовать. Родина, это бабушка на вокзале, продающая картошку"

В телеграме и твиттере 18 мая разошлось видео с Юрием Шевчуком, который высказался о родине во время концерта группы ДДТ, прошедшем в Уфе.      «Родина, друзья, это не жопа президента, которую надо все время мусолить, целовать. Родина — это бабушка нищая на вокзале, пр...

News image

КОНГЛОМЕРАТ. Как Путин, КГБ и мэрия Петербурга связаны с кокаина, который израильский наркокартель пытался провезти

Этот текст – часть совместного расследования Настоящего Времени и Радио Свобода о первых шагах Владимира Путина во власти. Остальные материалы проекта собраны тут.   Санкт-Петербург, февраль 1993 года. Группа мужчин стоит в заснеженном дворе "Большого дома" на Литейном,...

News image

Путин - натовец на годината. Никой от 13-те генерални секретари на пакта не допринесе толкова за разширяването му

Ако случайно в НАТО се провеждаше конкурс "Натовец на годината", едва ли щеше да буди съмнение кой би бил лауреатът за 2022 година.   Макар от нея да не е минала и половината, журито би трябвало още сега да обяви състезанието за завършено и да гласува единодушно за руския президент В...

News image

Михаил Ходаренок: Украина получит оружие по ленд-лизу, против россиян могут выступить миллион украинцев

На российском телевидении редко можно услышать правду, но иногда здравый смысл все же пробивается сквозь завесу пропаганды, — так, в эфире у знаменитой российской пропагандистски Ольги Скабеевой военный эксперт рассказал о проблемах россии на войне в Украине.     В отв...

News image

Украинските военни рисуват кръстове по бронираната техника срещу "нацисткия символ" Z на руската армия

Покрай бойните действия в Украйна се води и война на символите между украинската и руската армия.     Украинските военни рисуват кръстове по бронираната техника срещу "нацисткия символ" Z на руската армия.     Руската пропаганда громи "неонацистите от "Азов"...

News image

Юрий Подоляка: Край Белогоровка бе унищожена като минимум една цяла батальонна тактическа група. Може и да са две

Един от най-върлите глашатаи на режима в Кремъл - YouTube пропагандистът Юрий Подоляка, обвини командоването на руската армия в Украйна в пълен непрофесионализъм. Той изнесе гневна тирада в която призна, че при опита да се форсира река Северски Донец в района на Белогоровка Въоръжените сили ...

News image

Боевые действия на Донбассе. Украинский военный рассказал, как устроил западню для русских вместо прорыва

Боевые действия на Донбассе развиваются непредсказуемым образом. Ещё два дня назад сводки сообщали о прорыве русских на реке Северский Донец. Однако сегодня стало известно, что он оказался западней, устроенной ВСУ. Русские потеряли не менее 70 единиц техники, если верить снимкам с дронов. Ук...

News image

Карты боевых действий в Украине на 16 мая. ВСУ уже в 30 км от Белгорода? Сводки с фронтов. Сводка Минобороны России

Показываем свежие карты боевых действий в Украине на сегодня, 16.05.2022. Украинцы похвалились, что вышли к границе с Россией в Харьковской области. А русские военные захватили почти всю Луганскую область? Последние новости с фронтов.   Напоминаем. К сообщениям воюющих сторон стоит о...

News image

Украинското командване: Защитниците на Мариупол изпълниха бойната си задача, новата заповед е да се спасят

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че защитниците на Мариупол са изпълнили поставената им задача, предаде Би Би Си.   Гарнизон "Мариупол" изпълни поставената бойна задача. Висшето военно командване нареди на командирите на подразделенията, намиращи се в "Азовстал", да запаз...

News image

Почему силовики недовольны Путиным? ГРУ выходит на первый план, ФСБ сдает позиции

Идет третий месяц войны, конца этой трагедии не видно. Мир, в первую очередь Россия и Украина, да и в целом вся Европа, живет в режиме фронтовых сводок. Почему увеличивается дистанция между силовиками и Владимиром Путиным? Кто спросит с президента России за провал первой военной кампании и з...

News image

Петрол от Иракски Кюрдистан тръгва към Европа през Турция след среща на Масрур Барзани с Борис Джонсън

Министър-председателят на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани се срещна на 18 април с премиера на Великобритания Борис Джонсън.   Барзани и Джонсън са се договорили петрол от Ербил да бъде доставян в Европа през Турция след натиск от Лондон Анкара да спре атаките в Иракски Кюрдистан. ...

News image

Украинският Генщаб: Руските сили продължават въздушните удари по обкръжения "Азовстал"

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските сили продължават въздушните удари по обкръжения завод "Азовстал" в Мариупол и офанзивата си в други части на Източна Украйна, предаде АП.   Според съобщението през днешния 78-и ден от войната руските сили обстрелват украински ча...

News image

САЩ ограничават разузнавателната информация за Украйна

Администрацията на президента на САЩ е разработила ръководство за предоставянето на разузнавателни данни с Киев. То включва две големи ограничения каква информация да се предоставя, за да се избегне напрежението в отношенията между Вашингтон и Москва, съобщава "Вашингтон пост", цитиран от "С...

News image

На самом деле 9 мая товарищ Сталин не любил, потому что прекрасно знал цену победы. Почему Сталин "отменил" День Победы?

Россия нанесла "упреждающий удар", начав военное вторжение в Украину 24 февраля, и это было "единственно правильное решение". Об этом заявил президент России Владимир Путин на параде в честь 9 Мая на Красной площади в Москве. Однако громких заявлений, предсказанных иностранными разведками ра...

News image

Выступление Президента России на военном параде: В эти дни вы сражаетесь за наших людей на Донбассе

В.Путин: Уважаемые граждане России!   Дорогие ветераны!   Товарищи солдаты и матросы, сержанты и старшины, мичманы и прапорщики!   Товарищи офицеры, генералы и адмиралы!   Поздравляю вас с Днём Великой Победы!   Защита Родины, когда решалась её судьба,...

News image

Радев: Нинова много добре знае, че оръжията стигат до Украйна, опитва да избяга от подписа си

"Трябва да търсим решения, които да са наш интерес. През годините не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. За разлика от други държави българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните, борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките", за...

News image

Тодор Воденов: Ние можем да ремонтираме украинската техника. Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина

"Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина". Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР Тодор Воденов, председател на Националния синдикат "Отбрана".   "Никога танковете не идват един по един. Има поточни линии, по които се ...

News image

Джо Байдън разкритикува теча от разузнаването

Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил с шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и министъра на отбраната Лойд Остин медийните публикации за обмена на американска разузнавателна информация с Украйна. Байдън е нарекъл публикациите "контрапродуктивни". ...

News image

Потъването на крайцера "Москва" - още въпроси

Украинският удар по руския крайцер "Москва" е бил нанесен благодарение на американска разузнавателна информация, предоставена на Украйна. Първо за това съобщи американската телевизия NBC, последвана от Washington Post и New York Times, които се позовават на няколко американски служители на П...

News image

В "Азове" опровергли заявление о том, что оккупантов выбили из "Азовстали"

Российские оккупанты уже третьи сутки, как прорвались на территорию завода "Азовсталь" в Мариуполе. Их не выбили, захватчики до сих пор там.   Российские оккупанты до сих пор находятся на территории "Азовстали" в Мариуполе. Там идут ожесточенные бои.   Напомним, что перед эти...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Как САЩ провокираха Путин за война на руснаци срещу руснаци в Украйна и да вкара Финландия и Швеция в НАТО

News image

САЩ провокираха Путин за война срещу Украйна, където воюват руснаци срещу руснаци, отхвърляйки ултиматума за неразширяването на НАТО.   Иван Коновалов, военен експерт, заяви в предавенето "Вечер с Владимир Соловьов" на РТР, че "специалната военна операция се затегна, защото воюват сл...

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България

News image

Инфлацията в България изглежда е и политическо явление: припряно ражда нови партии. Ето, че преди броени дни Стефан Янев обяви създаването на неговата партия "Български възход". В партийното етикетиране "България" и производните ѝ отдавна са задължителна мода, а "възходът" трябва да внуши ед...

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, вече няма 22 бригада на ГРУ. Кадировци "затънаха" в Мариупол

News image

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, въпреки че руски генерал ги обяви като цел.    Руснаците ще срещнат там не само британски и щатски ЧВК, но и командоси от SAS и американски "тюлени".    Хиляди десантчици на ВДВ на ВС на РФ загинаха в щурмуването на отбранителн...

ПОЛИТИКА

Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

News image

Ако Путин искаше да атакува Украйна, защо не го направи през 2014 или 2015 г.? В крайна сметка тогава украинската армия беше по-слаба, отколкото сега, а лоялността на източните и южните региони беше доста висока.   Това пише в свой анализ за "Главред" Павел Вернивский, анализатор, ик...

Адютантът Дмитрий Миронов, новият фаворит на Путин. Никой от Совбеза няма достъп до Първия без негова санкция

News image

Дмитрий Миронов, бивш охранител на Путин и ексгубернатор на Ярославска област, е адютант на президента и новата звезда в Кремъл.   Според инсайдъри в Кремъл никой от Совбеза няма достъп до Първия без санкция на адютанта на Путин - дори смятаният за негов най-вероятен приемник секрета...

Бойко Борисов реди кметския пасианс във Варна. Районен кмет и партньор на Цветелина Бориславова в "джаза"?

News image

Бойко Борисов от няколко месеци реди кметския пасианс във Варна и един от "тайните съветници" е Цветелина Бориславова, която лансира протежета на свои бизнес партньори.   Лидерът на ГЕРБ има няколко опции - да заложи отново на Иван Портних, който има подкрепата на Делян Пеевски и ДПС...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Ердоган и "Османци Германия": Новите разкрития на един мафиот

News image

Близки до Ердоган турски организации в Германия, сред които забранената рокерска банда "Османци Германия", изглежда са били финансирани с нелегални пари от Турция. Това твърди мафиотът Седат Пекер в последното си видео.     Седат Пекер твърди, че самият той е изпращал пари н...

"Човекът с куфарчетата". Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит

News image

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.   Загиналият обаче не е случаен...

РЕКЛАМА
Банер