АКЦИЯ

Вацев: Ако Русия загуби тази война, ще започне процес на саморазпад на руската държавност

alt
"Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще започне унищожителна революция, която ще доведе до разпад на руската държавност".
 
Това казва в интервю за Епицентър. бг доц. Валентин Вацев, историк, геополитически анализатор.
 
- Украинското контранастъпление променя ли ситуацията във войната на Русия в Украйна, г-н Вацев?
- Да, безспорно е така. Но тук става дума не толкова за контранастъплението, което е само повод за промяната. Тя се очакваше отдавна. Причината е, че вече не може да се каже, че украинското контранастъпление е тактическа грешка на руското командване. Това е оперативно-тактически проблем днес, но ако до две седмици руското военно ръководство не измисли нещо, това ще бъде стратегическа загуба на руското ръководство.
 
- А как това ще промени общата картина?
- Ако Русия загуби тази война, на руска територия ще започне процес на саморазпадане на руската държавност.
 
- Защо? Кои са причините?
- Концепцията за специализирана военна операция (СВО) стигна своя край на приложение. Тя вече не е адекватна. Тя се изчерпи и вкарва Русия в неразрешими противоречия. Повече не може да се воюва с концепцията за СВО. Самата тази концепция беше компромисен резултат от договореността между руските управляващи елити. Това беше концепция - договор между т.нар. силовики, руския военно-промишлен комплекс, руския цивилно-промишлен комплекс и доларовата икономика на Русия плюс собствениците на недрата на Руската федерация, които копаят суровини и ги изнасят, срещу което получават долари. Това беше компромис между доларовата и рублевата икономика на Русия. Този компромис работеше, но само до определен момент, след това се оказа, че се намеси изключително важен фактор - силата на обединения Запад. По-точно е да се каже - англосаксонския свят и неговите клиенти в Европа, които успяха да ескалират ситуацията до степен, когато тази концепция за СВО не може да работи. Тя е изчерпана.
 
- И какво следва? Капитулация на Русия или продължаване на конфликта като пълномащабна война на Русия с Украйна?
- Точно така. Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще започне унищожителна революция, която ще доведе до разпад на руската държавност.
 
- Руската дипломация обаче укрепва позициите си на Изток – с Индия и Китай. Как такава държава би се разпаднала? Предстои и голям форум на Шанхайската организация за сътрудничество, в която и трите държави членуват.
- Руската империя също имаше чудесни дипломатически позиции преди да се разпадне. Има някаква аналогия между ситуацията по време на Първата световна война и днешната. Тогава Германия обявява война на Русия и моментално преминава в отбрана. Днес Русия се държи по същия начин – Русия обявява война на Украйна и моментално преминава към серия от отбранителни акции. СВО е полу-война, полу-мир. Използване на оръжие, но като се внимава да не се влезе в ситуация на реална война, каквато е наистина неизбежна. Никакви дипломатически успехи не решават главния въпрос – пак казвам, Русия е в революционна ситуация – неразрешен до този етап конфликт между руския промишлен капитал, който е предимно рублев, и руския доларов капитал, който е в съюз със собствениците на недрата, които продават суровини за долари. Този конфликт навлиза в своята открита, явна фаза. И за да се реши този конфликт, Путин има не повече от седмица – две, не повече от месец със сигурност. В момента Путин се опитва да разреши този конфликт.
 
- Затова ли мълчи? Няма негов коментар за украинското контранастъпление.
- Природата на властта на Путин е не на автократор, а на посредник. Той е посредник между различните елити в Русия и в момента се опитва да разреши противоречията, за които стана дума.
 
- Съюзниците на Русия на Изток как ще се възползват от тази ситуация, в която тя попадна? Пак ще припомня – предстои форум на ШОС, на който ще бъдат и Путин, и Си Дзинпин.
- Китай вече се възползва – например, от проблемите на "Газпром" с продажбите на газ по света, издействайки по-добри за себе си цени. Но този, който най-много печели, това, разбира се, е англосаксонският свят и техните клиенти в Европа.
 
- България, като част от ЕС и НАТО, би трябвала да е щастлива от такъв развой. Какво печелим ние?
- Това със сигурност ще подобри настроението на Тагарев, на Шаламанов, на Елена Поптодорова, на българските русофоби. Но нищо повече от тази награда не виждам. В България не се мисли по тези въпроси изобщо. Ние сме клиент на Съединените щати и ние ще бъдем щастливи, когато господарят ни е щастлив, без много да разбираме защо той е щастлив.
 
- Победата на колективния Запад няма ли да донесе малки ползи за обикновените хора, от които са съставени държавите от този колективен Запад? Например, да паднат цените на газа, на петрола, а оттам и всички останали цени.
- Би могло да се очаква това, но аз не го вярвам. Защото реалното съдържание на световния процес е всъщност унищожаването на средната класа. Някои цени ще паднат наистина, но никакво розово бъдеще на световната средна класа не може да се прогнозира. Включително в средните класи на западните страни.
 
- Тази ситуация означава, че елитите и в САЩ, и в Европа, и в Русия ще бъдат заети с глобални въпроси и няма да обръщат внимание на "дреболии" като изборите в една или друга страна.
- Това с изборите зависи от това за коя страна говорим.
 
- Българският елит как ще се държи на този фон – ще се мобилизира да направи правителство след изборите или обратно – ще се вкопчи допълнително в собствените си противоречия?
- Аз се отнасям към понятието за български политически елит с усмивка. Освен това, световните елити, решавайки своите световни проблеми, наистина нямат време да обръщат внимание на всички съпътстващи подробности на процеса. Но все пак е много важно къде са изборите. В Европа предстоят избори, които могат сериозно да наклонят нещата вътре в Европа. Колкото до българските избори, според мен не може да се говори с "или". Българският елит, който днес не е консолидиран, веднага след изборите ще бъде консолидиран. Просто в резиденцията на американския посланик или на друго удобно място ще бъдат поканени ръководителите на няколко български партии. На първо място слагам ГЕРБ, разбира се, но с уговорката, че Борисов ще направи много крачки назад и ще мине фактически в пенсия. Ще бъде поканено ръководството на партия "Продължаваме промяната", на "Демократична България". И ще им се обясни, че е крайно време да престанат да занимават българското общество със своите сложни духовни организации и със своите морални политически разлики. И че България има нужда от едно консолидирано евроатлантическо правителство, което уверено да води страната в периода на наближаващата война между България и Русия. Към втората половина на октомври очаквам НАТО да влезе официално във война с Русия.
 
- Войната Русия – Украйна ще стане война НАТО – Русия, така ли?
- Войната Русия – Украйна беше война Русия – Украйна само в първите шест седмици, когато всички си мислехме, че тя ще приключи бързо. Днес войната е между Русия и НАТО, Съединените щати зад НАТО, разбира се. Такава война не може да се води с концепцията за СВО. В момента, когато западните елити открият, че нямат нужда да се занимават с формални условия, България като член на НАТО ще бъде длъжна да участва.
 
- Кой би бил премиер на едно такова евроатлантическо правителство?
- Всеки би могъл да бъде, минус Бойко Борисов, тъй като Борисов ще бъде принуден да излезе в пенсия де факто. Ще го принудят да отстъпи няколко крачки назад, тъй като в Америка не прощават тръбата, която той построи (б.р. - Балкански поток).
 
- Ако Борисов направи крачка назад, логично е да направят крачка назад и лидерите на другите две партии, а те нямат толкова дълга кадрова банка.
- Може да се измисли някаква удобна теория от рода на – правителството е коалиционно, но има експертен състав. Тази задача е напълно решима по конструктивен път.
 
Красина Кръстева, "Епицентър.бг"
 
АКЦИЯ
News image

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

Руските сили продължават да обстрелват Херсон ежедневно, въпреки че Украйна си върна контрола над града по-рано през ноември. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.   От ведомството посочват, че вчера, 27 ноември, в района ...

News image

Украински и полски спецназ спират щурма на ЧВК "Вагнер" за превземане на Бахмут

Няколко месеци щурмови групи на ЧВК "Вагнер" атакуват Бахмут и не успяват да го превземат. Атаките следват на вълни, но са спирани от украински спецназ и бивши командоси от полския спецназ "Гром".   Командването на ВСУ привлече резерви от "западенци", които воюват мотнивирано срещу р...

News image

Руски разузнавач: Втора вълна на частична мобилизация може да бъде обявена само в случай на критично състояние на фронта

Втора вълна на частична мобилизация може да бъде обявена само в случай на критично състояние на нещата на фронта или на границата. Военният експерт, бивш офицер от разузнаването полковник с боен опит Анатолий Матвийчук разказва за най-чувствителните зони на фронта, както и за евентуална втор...

News image

Руски военен експерт: Русия готви зимна офанзива. ВСУ не се отказва от плановете за настъпление към Мелитопол и Бердянск

Ситуацията на линията на бойно съприкосновение в зоната на специалната операция, според докладите, остава напрегната. Боеве се водят в много райони. Все още обаче не се наблюдават големи движения. За това, което сега се случва по линията на бойното съприконсовение, пред "МК" разказа пред вое...

News image

Високопоставен представител на НАТО: Войната в Украйна ще продължи и през 2023

"Ако говорим за времевата рамка, войната ще продължава и през 2023 година. Не мога да кажа, дали ще продължи и през 2024 година. Нямам вълшебно кълбо, но със сигурност мога да кажа, че в момента няма индикации, че това ще спре през зимата." Това заяви пред български журналисти в щаб-квартира...

News image

В Русия очакват победи от "Генерал Армагедон"

Водещите провоенни ястреби на Русия се обединиха зад унизителното решение за оттегляне от Херсон този месец, но командирът, който се аргументира в полза на този ход, сега е под нарастващ натиск да докаже, че си е струвало, коментира Ройтерс.   Сергей Суровикин, наричан от руските мед...

News image

Боевые действия на медленном огне. Почему Запад не поставляет Украине танки и самолеты, какую цель преследует?

Вооруженным силам Украины не удастся выбить российские войска с Украины в ближайшее время — такое мнение высказал председатель Объединенного комитета начальников штабов ВС США генерал Марк Милли 16 ноября после заседания Контактной группы по обороне Украины, которая более известна как ...

News image

Сценарий за тиха война. Ми-6 и ЦРУ формират мрежа от агенти за влияние в Русия

МИ-6 и ЦРУ от много години формират мрежа от агенти на влияние в Русия. Жертви има и на територията на други държави. Всичко това е част от дългосрочна игра, която в крайна сметка се превръща в сценарий за тиха война.   Западът разработва нови начини да "помогне" на украинските бойци...

News image

МОССАД врагов сквозь землю видит. Победы и поражения знаменитой израильской спецслужбы

14 мая 1948 года провозглашено независимое еврейское государство Израиль. И в течение трех лет там было создано сообщество спецслужб, призванное обеспечить его безопасное существование: 1.Шабак Шин-Бет – Служба безопасности в составе МВД со следующими департаментами:   &nda...

News image

Руски журналист: Установено е прехвърлянето на освободените сили на ВСУ от Херсонското в други направления

Прегрупирането на руските войски от десния бряг на Днепър в района на Херсон има за цел не само да спаси живота на нашите военни, но и да усили групировката на ВС на РФ в други приоритетни направления.   В същото време ВСУ, които окупираха по-високия и по-удобен за отбрана десен бряг...

News image

Почему Россия проигрывает Польше в борьбе за будущее Украины

Одна из самых "возмутительных" новостей последних дней – решение Польши национализировать российские газовые активы, находящиеся на ее территории. Ничего удивительного в этом, впрочем, нет, поскольку Варшава, в отличие от Москвы, имеет четкую, хорошо продуманную, адекватную программу р...

News image

"Военное обозрение": Лиман, Купянск, Херсон – далее ждем Мелитополь?

Чтобы понять и рискнуть предсказать, что у нас в жизни будет дальше, какие судьбоносные решения и повороты нам предначертаны, мы со Ставером довольно долго сидели над картой. Карта – она позволяет долго думать и порой приходить к неожиданным решениям.   Вот карта района, к кото...

News image

Байден, Си и тень Путина. Саммит "Двадцатки" на Бали

Переговоры президента США Джо Байдена и председателя КНР Си Цзиньпина еще до официального открытия стали, возможно, главным событием саммита лидеров стран "Группы двадцати", проходящего на индонезийском острове Бали 15–16 ноября. Лидеры двух сверхдержав, каждая из которых предлагает вс...

News image

Босът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се бори за независимост като руски лидер

Финансистът на т.нар. Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин се опитва да прикрие усилията си да укрепи независимата си властова база с призив към историческото единство на Русия. Пригожин даде неясен отговор на медийно запитване относно неотдавнашното му посещение в Курска о...

News image

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Въоръжените сили на Украйна няма да приемат никакви преговори, споразумения или компромисни решения.   Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Той направи изявлението в телефонен разговор с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете...

News image

Защо руската армия избра Геническ - обяснява британското разузнаване

До 12 ноември 2022 г. руските военни почти сигурно са завършили изтеглянето на силите, които държаха територия западно от река Днепър. Това съобщава в ежедневния си доклад британското разузнаване.   С изоставянето на град Херсон Русия превърна пристанищния град Геническ в Азовско мор...

News image

Reuters: Директорът на ЦРУ Бърнс пристигна в Анкара, за да предаде съобщение на директора на СВР Сергей Наришкин

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в момента е в Анкара, за да се срещне с директора на СВР Сергей Наришкин и да му предаде съобщение за последиците от използването на ядрено оръжие от Русия в Украйна. Това съобщава Reuters, позовавайки се представител на Белия дом.   Според агенцията Бър...

News image

Анатолий Несмиян: После Херсона пространство решений для обеих сторон боевых действий существенно сократилось

После Херсона пространство решений для обеих сторон боевых действий существенно сократилось. По сути, есть два выбора, которые предстоит сделать Киеву (а именно он сейчас владеет инициативой, и пока нет ни малейших предпосылок для того, чтобы она перешла к противоположной стороне): оперативн...

News image

Захар Прилепин: Победа будет за нами. Это само собой. Теперь про очевидное

1. Сама попытка взять Киев в феврале сего года и надежда на переворот и на потраченные на Киев (и Харьков) деньги - результат того, что главнокомандующий был введён в заблуждение. Ну, тут объективные обстоятельства: с той стороны тоже не спали, американская разведка очень помогла.   ...

News image

Кремъл възмутен, че президентът на Украйна пристигнал на "територия на Русия". Зеленски: "Няма да настъпваме към Москва"

Прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков е възмутен от пристигането на президента на Украйна Владимир Зеленски в Херсон, съобщава "РИА Новости".   Песков не пожела да коментира въпроса на журналистите за пристигането на Зеленски в Херсон, но заяви, че областният център на Херсонска о...

News image

Появиха се снимки на Зеленски от посещението му в Херсон

Украински медии разпространиха снимки от посещението на президента Володимир Зеленски в Херсон. По-рано украинското министерство на отбраната съобщи за пристигането му в града, за преминаването на който под контрола на ВСУ миналата седмица, съобщи Ройтерс. Украинските власти все още не са ко...

News image

Руските настъпателни операции в Донецка област ще се засилят, украинските сили ще се окажат под тежък натиск

Руските настъпателни операции в Донецка област ще се засилят през следващите седмици, тъй като пристигат допълнителни мобилизирани военнослужещи заедно със силите, изтеглени от западен Херсон. Украинските сили в района ще се окажат под тежък натиск и Киев много вероятно ще трябва да отклони ...

News image

Как отстъплението от Херсон усилва позициите на лидера на ЧВК "Вагнер"

Руската армия – 30 000 елитни десантчици, най-добрата и най-боеспособна част от войските – наистина се оттегля от Херсон. Някои, вероятно Евгений Пригожин и генерал Суровикин, убедиха Путин да вземе единственото във военно отношение разумно решение, въпреки че то нанася ужасен по...

News image

Юрий Фьодоров: После поражения на Днепре Россия может потерять Мелитополь, Бердянск и Мариуполь. Вот как это произойдет

На совещании в командном пункте так называемой специальной военной операции 9 ноября генерал Суровикин доложил Шойгу: "Всесторонне оценив сложившуюся ситуацию, предлагается занять оборону по левому берегу реки Днепр". Иными словами, было предложено оставить плацдарм на правом (то есть западн...

News image

Эксперт оценил угрозу для Крымского сухопутного коридора: ВСУ совершат прыжок, в ближайшее время стоит ждать атаки

ВСУ могут воспользоваться сложившейся ситуацией в Херсонской области и лишить Крым сухопутного коридора в Россию, предупреждает военный эксперт. Член "Изборского клуба" Владислав Шурыгин рассказал о возможных ближайших планах киевского режима.   По словам эксперта, после переброски с...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Битката за Мелитопол, Бердянск, Мариупол и Крим. Путин превръща отбраната на Крим и Мариупол в "народна война"?!

News image

Генералният щаб на ВСУ маскира предстоящата офанзива след отстъплението на Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна от десния бряг на Днепър в Херсонска област и връщането на областния център Херсон.   Командването на ВСУ засега не прехвърля значителни части от 60 000 Херс...

И "генерал Армагедон" трудно ще се справи с "Батько наш Бандера", Путин провокира яростен национализъм в Украйна

News image

Първият влак от Киев за Херсон потегли с "Батько наш Бандера Украина - мати! Ми за Украину будем воювати!".     Изрисуваната влакова композиция с надписи "Потяг до перемоги" и "Азовсталь" е пропагандна акция на Киев, но и израз на национализма на украинците.    ...

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе?!

News image

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе, столицата на легендарния анархистки водач в Украйна Нестор Махно, громил белите, докато не почервенеят, и червените, докато не побелеят.   Путин очевидно подцени анархисткия дух н...

ПОЛИТИКА

Борисов реди кабинет и местния вот, сменя кандидатите за София, Пловдив и Бургас. Портних отново кандидат-кмет за Варна?

News image

"Готови сме да предложим правителство още в рамките на първия мандат, готови сме с проектосъстав. Нека стартира конституционната процедура по връчването на мандатите, ще проведем отново поредица от разговори с нашите потенциални коалиционни партньори. Считаме, че такъв наш потенциален и есте...

Лявото обединение няма свали Нинова и ще извади от играта със "стари муцуни". Петър Витанов може да е успешен лидер

News image

Проектът Ляво обединение няма свали Корнелия Нинова и ще извади ог играта "Продължаваме промяната" със "стари муцуни". Георги Първанов беше успешен президент, но не преуспя като партиен строител.   Освен това в кръга на "старите муцуни" тлее битка между лобито на Георги Първанов с те...

Лявото обединение е проект "анти-Нинова" и заявка за влизане във властта

News image

Корнелия Нинова излезе с призив към поканените в Лявото обединение партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП.   Координаторите на идеята за Ляво обединение Костадин Паскалев, Мая Манолова, Татяна Дончева, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер