АКЦИЯ

В Русия очакват победи от "Генерал Армагедон"

alt
Водещите провоенни ястреби на Русия се обединиха зад унизителното решение за оттегляне от Херсон този месец, но командирът, който се аргументира в полза на този ход, сега е под нарастващ натиск да докаже, че си е струвало, коментира Ройтерс.
 
Сергей Суровикин, наричан от руските медии "Генерал Армагедон" заради известната си безпощадност, на 9 ноември препоръча на силите на Москва да напуснат Херсон и западния бряг на река Днепър, където бяха изложени на опасност.
 
Суровикин, 56-годишен ветеран от войните в Чечня и Сирия, който беше награден от президента Владимир Путин, твърди, че изтеглянето, завършено два дни по-късно, ще позволи на Москва да спести оборудване и да предислокира сили там, където са нужни.
 
Някои от тези войски оттогава бяха преместени от Южна в Източна Украйна, където се водят ожесточени боеве, а носителят на наградата "Герой на Русия" е подложен на натиск на прага на зимата да покаже, че решението му е правилно.
 
"Очакваме Вашите блестящи резултати и се молим за Вас, аз се моля за Вас всеки ден", каза Маргарита Симонян, главен редактор на телевизия RT и един от основните обществени поддръжници на войната, обръщайки се към Суровикин в телевизионно предаване миналата седмица.
 
Симонян призова Суровикин да игнорира "глупостите" от критиците, препратка към влиятелни военни блогъри, недоволни от неговото решение на оттегляне.
 
Един от тези блогъри, Владлен Татарски, който има повече от половин милион последователи в "Телеграм", беше ядосан от посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Херсон след отстъплението, задавайки въпроса защо Москва не го е убила.
 
"За какво проливаме кръвта си? Защо Зеленски може спокойно да дойде в Херсон?" - попита Татарски във видеопост.
 
"Символично щеше да е страхотно, ако "Геран" (тип дрон) беше кацнал на глупавата му глава, но това не се случи. Защо? Или ще водим пълна война, или ... нищо няма да се получи."
 
Руският архинационалист Александър Дугин, чиято дъщеря Дария беше убита край Москва, като стана жертва, според Русия, на организирано от украинската държава убийство, засили натиска върху Суровикин, заявявайки, че Херсон е последното парче украинска територия, от което Русия може да си позволи да се откаже.
 
"Лимитът е достигнат", каза Дугин пред националистическото онлайн издание "Царьград".
 
Висши руски правителствени служители и военни ястреби казват, че искат Херсон да бъде върнат обратно в някакъв момент, което изглежда трудно за постигане в скоро време.
 
Завземането на нови позиции на изток също изглежда трудно срещу силно мотивирани и оборудвани от Запада украински военни, особено през зимата.
 
Киев от своя страна се зарече да продължи да си връща териториите, като руски официални лица предупредиха, че подозират, че може да се опита да отвори трети фронт на запад със сили, преместени от Херсон.
 
Суровикин също е бил призован да засили кампанията на Москва за бомбардировки върху украинската енергийна инфраструктура, тактика, която Кремъл предложи, предназначена да привлече Украйна на масата за преговори.
 
Владимир Соловьов, един от най-известните телевизионни водещи с ултранационалистически нагласи в Русия, каза миналата седмица: "Апелирам към Героя на Русия армейски генерал Суровикин: Другарю армейски генерал, моля ви да завършите пълното унищожаване на енергийната инфраструктура на нацистка украинска хунта".
 
Назначаването на Суровикин на 8 октомври беше първият път, когато Русия публично назначи върховен командир на своите сили в Украйна.
 
Оттеглянето от Херсон стана по-бързо и по-гладко, отколкото много западни военни анализатори очакваха, като високопоставен военен служител на САЩ каза пред Ройтерс, че е било "относително подредено" в сравнение с предишни руски отстъпления.
 
Британското военно разузнаване се съгласи, като каза в изявление в неделя, че силите на Москва вероятно са успели да ограничат загубата на военна техника, като същевременно са унищожили това, което са оставили след себе си.
 
Въпреки че руската армия продължава да страда от лошо командване на ниските нива, се казва, че "...този относителен успех вероятно се дължи отчасти на по-ефективно, единно оперативно командване на генерал Сергей Суровикин".
 
Министърът на отбраната на Украйна и западните дипломати казват, че генералът изглежда е донесъл по-голяма дисциплина, както и повече бруталност със своите засилени инфраструктурни атаки.
 
"Суровикин внесе голяма промяна в начина, по който функционират (руските въоръжени сили)", каза Антъни Брентън, бивш посланик на Великобритания в Русия. "...има повече усещане за съгласуваност и разумна цел относно това, което Русия сега прави във военно отношение."
 
В някои руски кръгове назначаването му се възприема като поставяне на потенциален "бушон", който  предпазва Путин и в по-малка степен министъра на отбраната Сергей Шойгу от пряка критика.
 
"Беше очевидно, че назначаването на Суровикин и възхвалата, отправена към него, поне отчасти се дължаха на необходимостта да се създаде фигура с мандат за "срамни" действия, които Путин не искаше да предприеме от свое име", каза Александър Баунов , бивш руски дипломат, който сега е старши сътрудник в мозъчния тръст на Фондацията "Карнеги" за международен мир.
 
"За някои това,което се случва ще се разглежда като нова офанзива, която ще докаже, че всички отстъпления всъщност са били тактическа маневра. За други това ще се разглежда като начин да се принуди Украйна да влезе в мирни преговори, използвайки следната формула: град Херсон в замяна на мир, ток, вода и отопление в украинските градове".
 
Конрад Музика, полски анализатор по отбраната, който наскоро се завърна от Украйна, каза, че след Херсон е настъпил моментът на истината за руската армия.
 
С изключение на град Лисичанск, в Източна Украйна, той каза, че цялата територия, която Русия държи, изглежда защитима.
 
"Сега всичко зависи от военните командири, качеството на оборудването и способността на техните войски да понесат удар от Украйна, да задържат линията и след това да се опитат да контраатакуват по някакъв начин", каза той.
 
news.bg
 
АКЦИЯ
News image

Защо Путин не успява да спечели войната и да "денацифицира" и "демилитаризира" Украйна? Войната (не само) е математика

"Уверен съм в победата на Украйна недвусмислено. И съм сигурен, възоснова на математиката, за която говорих. Войната е математика. Математиката показва, че е невъзможно да се завладее страна с население от 40 милиона души. Просто сега не е възможно по никакъв начин", заяви украинският военен...

News image

Зеленски: Никой няма да предаде Бахмут. Смятаме Бахмут за наша крепост и загиналите наши бойци там за герои

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма да има изтегляне на украинските войски от фронтовия Бахмут в Донецка област.   "Никой няма да предаде Бахмут. Смятаме Бахмут за наша крепост и загиналите наши бойци там за герои. Ще се борим толкова силно, колкото можем", заяви...

News image

"Ще изпълним дадената заповед. Сега е "удържане на позициите". Вярно ли е, че ВСУ са готови да напуснат Бахмут?

Вярно ли е, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са готови да напуснат Бахмут? Това заяви представителят на Източната група на ВСУ Сергей Черевати. Според него украинското командване обсъжда евентуалното изтегляне на войските от Бахмут - за да спаси живота на украинските военни.   Сп...

News image

Източник на "Новая газета Европа" в руския щаб: "Генералите са готови да пуснат "на фарш" десетки хиляди войници"

Русия се готви за нова офанзива в Украйна, съобщи източник пред "Новая газета Европа" в щаба на руската групировка войски, сражаващи се на украински територии.   Събеседникът на изданието не уточни в каква посока ще напредне Руската федерация. Експертите, интервюирани от вестника, см...

News image

МВР на Украйна формира щурмови бригади "Офанзивна гвардия", 8 бригади призовават бойци да "щурмуват чак до Крим"

Украйна се готви да освободи Луганск, Донецк и Крим от руските кафири, затова Министерството на вътрешните работи формира 8 щурмови бригади на "Настъпателната гвардия", в които кани доброволци.   На 2 февруари изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви...

News image

Настъплението на руските сили край Бахмут заплашва ВСУ с обкръжаване. ЧВК "Вагнер" възнамерява да превземе Бахмут

Докато въоръжените сили на Украйна (ВСУ) подготвят нови подразделения (въоръжени със западни бронирани машини) за бъдещи решителни битки, руските сили продължават бавно настъпление в Донбас. В края на януари и началото на февруари планът му стана като цяло ясен: съдейки по настоящите събития...

News image

Страхът е загубен: дори Грузия диктува условията за капитулация на Русия в Украйна

Една и съща зла мечка в клетка и на свобода предизвиква съвсем различни чувства. Звярът на свобода, идващ право към вас, това е истински, парализиращ ужас. А ръмженето към вас от клетката е нещо като "ути-пути, колко сме страховити!". В какво положение е сега Русия?   Президентът на ...

News image

ВС РФ придется изменить свою тактику на Украине. Пока не можем воевать умением, как Суворов, придется числом

Решение о передаче Украине современной тяжелой бронетехники, крупнокалиберной артиллерии и ПВО западного производства очень сильно меняет дальнейшие расклады, причем не в нашу пользу. ВСУ вскоре получат мощный бронированный кулак, который будет бить ВС РФ по самым уязвимым местам. Какими мог...

News image

Американски наемници водят битка със спецназ при отстъплението на руските части от Харковското направление

САЩ воюват с Русия в Украйна не само с оръжие и боеприпаси за ВСУ, но и пряко - с американски наемници, които извършват съвместни операции с украински войници.    Появи се архивно видео от последната битка на екипажа на руска БМП-2М и десантчици по време на изтеглянето от Харковското...

News image

Командир от ВСУ: "Суперквалифицирани" части на ВДВ подсилват щурмовите подразделения на "Вагнер" при Бахмут

Разполагането на руски конвенционални сили на фронтовата линия при Бахмут бележи кулминацията на настъплението на групата "Вагнер" и запазва инициативата за руските военни части около града.   Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войнат...

News image

Симбиозата между украинската съпротива и западната подкрепа се оказа неочаквано добра комбинация

Западната военна помощ се превърна в ключов фактор, за да може Украйна да устои на руската инвазия. Благодарение на предоставените оръжия, боеприпаси и разузнавателна информация, украинските войски успяха не само да спрат първоначалната офанзива на руснаците, но и ги принудиха да отстъпят от...

News image

Опитва ли се бивш офицер от КГБ, противник на Кремъл, да вбие клин между Украйна и САЩ?

Повечето американци никога не са чували за Юрий Швец. Той е бивш съветски офицер от КГБ, който е бил позициониран във Вашингтон, окръг Колумбия, за няколко години през 80-те години на миналия век. След разпадането на Съветския съюз Швец написа книга, критикуваща своите бивши колеги от КГБ. В...

News image

Бронетанковый кулак. Запад формирует армию вторжения

В сущности, хозяева укрорейха делают то, что стоило бы давно уже сделать военно-политическому руководству РФ. Формируют ударный корпус, который должен войти в проделанную брешь и выйти на оперативный простор. Выйти к Крыму, ворваться в него. Либо отсечь Донбасс от РФ.   В ВС РФ форма...

News image

Арестович е британски проект. Те искат да създадат Южноруска република, която ще обедини някои региони на РФ и Украйна

Алексей Арестович очевидно преминава в опозиция, той винаги е бил критичен към радикалните националисти и е говорил на руски език, коментира аналитикът и писател Андрий Вайра, който избяга от Украйна.    Днес в Украйна се изостри конфронтацията между "американската" и "британската" п...

News image

Die Welt опроверга твърденията на българските власти за поръчковия характер на статията за доставка на оръжие за Украйна

В статия на германското издание Die Welt е публикуван материал, който описва как България е извършвала големи доставки на оръжие и боеприпаси за Украйна. Статията предизвика много спорове в политическите върхушки на двете страни. Редакцията на Die Welt беше обвинена, че статията за огромната...

News image

Националният батальон "Азов" опроверга съобщенията за преминаване към ВСУ. Бригада "Азов" във ВСУ е друго подразделение

Остатъците от Националния батальон "Азов" (терористична организация, забранена в Русия), преди това базиран в Мариупол и частично унищожен там, и частично предал се, опроверга преминаването си към въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и формирането на бригада. Това съобщиха от пресслужбата на "А...

News image

"Угледар се превърна в многослоен пирог". Полковникът от спецназа Анатолий Матвийчук посочи броя на ВСУшниките в Угледар

Тежките боеве в околностите на Угледар продължават няколко дни. Противникът се възстанови след шока от настъплението на руските войски и според тактиката, известна от Мариупол, организира отбраната в жилищните сгради. Според военния експерт, бившия офицер от спецназа полковник Анатолий Матви...

News image

Руска компания обеща 5 милиона рубли за първия унищожен Leopard или Abrams и 15 милиона за F-15 и F-16

Руска компания, която се занимава с производство на оборудване за петролни кладенци, обяви, че ще плати на руските военнослужещи награда от 5 милиона рубли за първия унищожен или пленен западен танк в Украйна - Leopard или Abrams.   Според телеграм-канала Reverse side of the medal, з...

News image

Украйна ще получи западни танкове – смята се, че това може да промени хода на войната. Как ще отговори Кремъл?

Германия и САЩ официално обявиха, че все пак ще прехвърлят танкове в Украйна. В средата на януари британските власти дадоха подобно обещание. Киев настоява за това решение от месеци - през цялото това време съюзниците се страхуваха от ответна реакция от страна на Кремъл. Очаква се в близко б...

News image

Великобритания ще достави танкове "Challenger 2" в Украйна преди края на март

Великобритания се надява, че танкове "Challenger 2" ще пристигнат в Украйна в края на март.   Това заяви в четвъртък британският заместник-министър на отбраната Алекс Чалк, съобщава "Европейската правда" с позоваване на Ройтерс.   По-рано този месец Великобритания заяви, че щ...

News image

Полкът "Азов" става отделна щурмова бригада на Сухопътните войски на ВСУ и се отправя към Бахмут

Покът "Азов" за специални операции става Трета отделна щурмова бригада като част от сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна.   Това съобщи ръководителят на "Азов" Андрей Билецки.  Според него бригадата "Азов" ще отиде в Бахмут, Донецка област, в най-горещата част на фро...

News image

Прериите на Бахмут и руската пропаганда като ИПСО

В района на Бахмут сега се създава ситуация, която оставя впечатление за патова и дори за безизходица, което, между другото, много активно се използва от руската пропаганда като деморализираща ИПСО*.   Но, както знаем, совите не са това, което изглеждат.   Руските окупационни...

News image

САЩ превръщат Украйна в новия Афганистан за Русия в отговор на стратегията за "дълга война" на Путин

"Блицкригът" на руската военна групировка, атакувала Украйна на 24 февруари, не се състоя. Десантът на летище "Хостомел" се провали. Украйна си върна Херсон. Руската армия не превзе Одеса до 1 септември, както пропагандно прогнозира ген. Яков Кедми.   Путин обяви частична военна моби...

News image

Rheinmetall ще предостави голям брой снаряди за танковете Leopard за Украйна

Военно-промишлената компания Rheinmetall е готова да достави голямо количество боеприпаси за танковете "Леопард", които Германия и други страни ще изпратят в Украйна. За това, според "Европейска правда", съобщава Tagesschau.   "Rheinmetall е готова и като предпазна мярка значително у...

News image

Управляващата партия на Германия обяви предстоящото предоставяне на 80 танка Leopard 2A6 за Украйна

В най-кратки срокове Украйна ще получи от Германия около 80 бойни танка Leopard 2A6 германско производство. Четиринадесет от тях ще бъдат прехвърлени от резервите на Бундесвера. Това съобщи на официалната й страница в социалните мрежи управляващата Социалдемократическа партия на Германия, чи...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ВСУ превръщат Бахмут в капан. Генщабът на ВС на РФ изтегли "Вагнер" от Бахмут, провежда отвличаща операция в Угледар

News image

Командването на ВСУ превръща Бахмут в капан за Обединената войскова групировка на ВС на РФ в Украйна.    Целта вероятно е изтощаване на руските подразделения, които да не могат да консолидират мощна настъпателна групировка за очакваната голяма руска офанзива.   Ако руската во...

Съобщиха ли на Путин, че може да загуби войната в Украйна?! Което и в ЦРУ не предполагаха

News image

Боян Чуков дал поредното си пропутинско интервю за "Епицентър.бг". И? Какво е основното послание - "Украйна е загубила, но не са го съобщили на Зеленски".   Ало, Путин щеше да победи в Украйна за три дни, призоваваше военните в "Незалежная" да направят преврат. И? Украйна отговори с ...

Боян Чуков: Украйна загуби, но още не са й съобщили. Само Вашингтон и Москва могат да ни отдалечат от Апокалипсис

News image

Приближава ли се войната в Украйна към фатална развръзка?   По тези въпроси разговаряме в политическия наблюдател Боян ЧУКОВ.   Ето акценти от първата част на интервюто с Боян Чуков:   - Конфликтът в Украйна започва все по-отчетливо да прилича на този в Сирия. Украйна...

ПОЛИТИКА

Шефът на ГУР: "Киреев е убит в автомобил на СБУ. Изпратих го на преговорите с Русия, за да спечелим време"

News image

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов заяви в интервю за Радио "Свобода", че разузнавачът Денис Киреев, когото Службата за сигурност нарече предател, е убит в автомобил на СБУ.     "Аз, като шеф на спецслужбата, съм сигурен, че човекът, ко...

Ген. Кирил Буданов, шеф на военното разузнаване на Украйна,: "Ако не беше Киреев, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет

News image

"Ако не беше той, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет" The Wall Street Journal разказва за Денис Киреев, украински разузнавач и преговарящ с Русия, убит от СБУ малко след началото на инвазията.   В началото на март 2022 г. служители на Службата за сигурност на Украйна убиха бившия...

Ген. Яков Кедми гневен, че руската армия не превзе Одеса до 1 септември: "Искам да видя, къде ще бъде на 24 февруари"

News image

"Русия не може да загуби войната в Украйна, това може да се случи само при грешка на политическото ръководство", заяви ген. Яков Кедми, бивш шеф на израелската специална служба "Натив", в предаването "Вечер с Владимир Соловьов" на телевизия РТР.   Кедми влезе в спор с водещия Вл...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Брендо издал информация за дрогата в гумите на рали "Париж - Дакар"

News image

Пускането на Евелин Банев - Брендо от ареста с мистериозно използвана затворническа линейка предизвика интереса на мнозина. Свързването му с наркоканалите, италианската мафия, разследванията около кокаина за "Париж - Дакар" и румънската връзка, са сред версиите за изненадващото изменение на ...

Брендо освети схемата "Париж-Дакар", сега "пропял" за наркотрафик през България, Сърбия и Румъния срещу "чадър" от DEA?!

News image

Соченият като топнаркобос Евелин Банев-Брендо освети схемата за наркотрафик "Париж-Дакар", натопи Орлин Алексиев и вкара интрига между Бойко Борисов и DEA.    Сега е "пропял" за наркотрафика по новите канали през България, Румъния и Сърбия срещу "чадър" от DEA, заявиха източници от с...

РЕКЛАМА
Банер