АКЦИЯ

Защо Путин не успява да спечели войната и да "денацифицира" и "демилитаризира" Украйна? Войната (не само) е математика

alt
"Уверен съм в победата на Украйна недвусмислено. И съм сигурен, възоснова на математиката, за която говорих. Войната е математика. Математиката показва, че е невъзможно да се завладее страна с население от 40 милиона души. Просто сега не е възможно по никакъв начин", заяви украинският военен експерт, о.р. полк. Роман Свитан, в интервю за основателя на интернет изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон. 
 
alt
 
О.р. полк. от ВСУ Роман Свитан
 
Путин постоянно променя целите на "специалната воевна операция" (СВО) на Руската Федерация (РФ) в Украйна.
 
На 24 февруари 2022г. заяви, че целта на СВО е "денацифициране", тоест смяна на властта, и "демилитаризиране", тоест унищожаване на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 
 
След като блицкригът се провали и колоната руска военна техника, насочила се към Киев, проточила се на 64 км, беше принудена да се изтегли след много загуби на военна техника и личен състав, обяви, че целта е "защитата на Донбас".
 
САЩ обяви, че ще достави долекобойни ракети на Украйна и Путин заяви, че целта на СВО е "съхраняването на Русия".
 
Въпреки постоянното "редактиране" на целите на СВО Путин заявява, че СВО "върви по план и всички цели ще бъдат постигнати", тоест и "денацифицирането", свалянето на властта, и "демилитаризирането", унищожаването на ВСУ, на Украйна, "защитата на Донбас" и "съхраняването на Русия".
 
СВО изобщо не върви по план и тона е ясно дори на кремълските пропагандисти и военни кореспонденти, които скочиха срещу отстъплението от Херсон. 
 
Путин започна СВО като "военен парад на Червения площад", неговата любима Федерална служба за сигурност (ФСБ) се издъни тотално, докладвайки му, че "украинците ще посрещнат армията с цветя". 
 
Нищо подобно не се случи - дори етнически руснаци в уж проруския Харков се включиха в отбраната и Обединената войскова група (ОВГ) на РФ беше принудена да отстъпи, а след контранастъплението на ВСУ в Харковска област и да се "прегрупира" в Донбас и Белгород.  
 
ОВГ на РФ отстъпи и от Херсон, обявен за областен център на руска територия. Така СВО вече се провежда на руска територия според Кремъл. 
 
Руската войскова групировка се изтегли не само от Киевска, Харковска, Сумска, Черниговска и частично от Херсонска, но и от Николаевска област, загубвайки плацдарма за атакуване на Одеса, която според израелския о.р. ген. Яков Кедми щеше да бъде превзета до 1 септември. 
 
Така единственият значим резултат на СВО е превземането на Мариупол, което беше една от основните цели на Путин - заради стоманата, която произвеждаха "Азовстал" и металургичният комбинат "Илич". Руската авиация и артилерия обаче унищожиха заводите и Путин няма да получи стоманата, сочена като качествена колкото шведската и необходима за военно-промишления комплекс на РФ.
 
Путин обаче може да загуби Мариупол заради неуспеха на ОВГ повече от 8 месеци да превземе Бахмут, където ВСУ сковава руските сили.
 
ВСУ подготвя три корпуса - 75 хиляди военнослужещи, за контранастъпление и според военни експерти най-вероятното направление е от Запорожие към Мелитопол, Бердянск, Мариупол и оттам към Крим.
 
Обявяването на Крим като цел на контранастъплението на ВСУ му дойде в повече на Путин и той заяви, че целта на СВО е "съхраняването на Русия".
 
Връщането на Крим в "родную гавань" е голямата гордост на Путин - рейтингът му стигна почти 90%. Когато стана ясно, че ОВГ трябва да изтегли подразделенията от десния бряг на Днепър в Херсонска област, за да не попаднат в обкръжение, Путин обяви "частична мобилизация". 
 
Ако ВСУ тръгне в настъпление "с германските танкове с кръстове" за връщането на Крим в Украйна, Путин ще трябва да обяви "всеообща мобилизация" или да нареди употребата на тактическо ядрено оръжие. 
 
"Кримската операция" на ВСУ обаче няма да е само с "германски танкове с кръстове", Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната (ГУР на МО) и Службата за безопасност на Украйна (СБУ) ще задействат диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ), "кримските партизани" и бойните групи на съпротивлението на татарите, преди да започне настъплението.
 
Затова Путин вече говори за "съхраняването на Русия" - нали Крим се е върнал в "родную гавань навсегда". Загуба на Крим за Русия няма да е като остъплението от Херсон. Ако Путин загуби Крим, ще се вдигнат националистите и ще му поискат оставката.
 
Може ли обаче Путин да нареди употребата на тактическо ядрено оръжие, за да спре настъплението на ВСУ към Крим, след като САЩ и Китай го предупредиха да не прави това. И какво би постигнал - тактическото ядрено оръжие няма да избира между руски и украински войници.
 
Така остава "всеобщата мобилизация". Войната е математика, както казва о.р. полк. от ВСУ Роман Свитан. Путин вече вкара в СВО стотици хиляди руски военнослужещи, ще му се наложи да вкара милиони, за да не загуби РФ войната в Украйна.
 
Войната обаче (не само) е математика - украинците се вдигнаха на "отечествена война" за отбраната на Украйна, ще успее ли Путин да вдигне руснаците на "отечествена война" за "съхраняването на Русия" в една класическа завоевателна война, представена като битка за връщане на "исторически земи".  
 
Засега не успява и не печели войната. Всъщност може ли изобщо да я спечели срещу 40 милионен народ. Според Роман Свитан е невъзможно. 
 
Украинският народ обаче не е единственият фактор. Подкрепата на групата "Рамщайн" е още един стратегически фактор. Територията на Украйна е огромна и е геостратегически фактор, руската армия не може да я покрие, дори само Донбас не успява да превземе.  
 
Какво остава да настъпи към Киев, който не успя да завладее с блицкриг, когато силите за отбрана на Украйна все още не бяха го превърнали в крепост като сега, към Одеса, към Лвов, където ще срещне десетки хиляди румънски и полски "доброволци" и стотици хиляди "западенци", които мразят руснаците дори повече отколкото ги ненавиждат поляците.
 
Войната (не само) е математика - затова Путин не успява да я спечели. Започна с блицкриг, когато пропутински геостратези у нас твърдяха, че СВО ще приключи през първите седмици на март, продължи с бомбардировки на Мариупол, с ракетни удари по критичната инфраструктура, обяви "частична военна мобилизация" и не успява да постигне целите на СВО, не успява да спечели войната.  
 
bgsniper.com
 
АКЦИЯ
News image

Пеевски не иска да воюва с "малка бъбрива Шехерезада", но Христо Иваново може да го провокира с "Пачавра леке не хваща"

След като с "Дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори" съпредседатеилят на ДБ Христо Иванов не успя да провокира Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, преди конференцията на ДПС, на която Втория в партията ще сстане съпредседател на Движението, с "Пачавр...

News image

Пеевски след "дребни квартални мутри" за Христо Иванов: Христо е сладка куртизанка, която сяда по скутове

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, не обяви война на Христо Иванов, съпредседател на ДБ, след "Дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори" преди конференцията на Движението, защото явно не смята да воюва с "малка бъбрива Шехерезада".   Пеевски о...

News image

Пеевски даде знак, че няма да води война с "малката бъбрива Шехерезада" Христо Иванов, който тласкал страната към избори

Делян Пеевски обяви с "моят приятел Христо", че няма да води война с Христо Иванов, след "Дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори", вероятно не го смята за противник за битки и не иска да води война с "малка бъбрива Шехерезада".   "Никой не е напра...

News image

Христо Иванов обяви война Пеевски с "дребни квартални мутри" преди конференцията на ДПС. Пеевски не е губил война досега

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов прредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски смятал, че му се дължи "някакъв пай" и това не се сбъдва. Затова тласкал страната към избори.   "Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза. Той и...

News image

Христо Иванов гласува закона "Пеевски" срещу руските инвестиции въпреки "Пи мазно турско кафе и седеше в скута ми"

Христо Иванов, съпредседател на ДБ, гласува закона "Пеевски" срещу руските инвестиции, въпреки че Делян Пеевски заяви "Пи мазно турско кафе и седеше в скута ми".   Законопроектът, внесен от Делян Пеевски и група депутати от ДПС, беше приет на второ четене в парламента. Пеевски заяви,...

News image

Делян Пеевски ескалира атаката срещу Христо Иванов: "Да спре да лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите"

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС ескалира атаката срещу Христо Иванов, съпредседател на ДБ, след като той коментира "Пи мазно турско кафе и седеше в скута ми".   Очевидно Пеевски връща Ресто за "дебаркирането" в "Росенец" преди конференцията на ДПС, на която Втория в партията ...

News image

"Пи мазно турско кафе и седеше в скута ми" знак и без вот две в едно, но с едно друго две в едно кой е "бос в държавата"

Делян Пеевски показа и без избори "две в едно", но с едно друго "две в едно" за Христо Иванов - "Пи мазно турско кафе и седеше в скута ми." кой е "бос в държавата".    При това даде да се разбере, че гневът му е провокиран от блокирането на проекта с "Уестингхаус" заради предложениет...

News image

Лена Бориславова се освети, че стои зад Меморандума - не отстъпва за ДПС и Външно. Как ще реагира Делян Пеевски?

Лена Бориславова, член на Изпълнителния съвет на ПП-ДБ, се освети в интервю за bTV, че стои зад Меморандума, предложен от ПП-ДБ. Тя не отстъпва за квотата от 1/3 за ДПС в регулаторите и Външно.    Лена Бориславова заяви, че министър на външните работи трябва да е Николай Денков и се ...

News image

Делян Пеевски подкара подред лидерите на ПП-ДБ. Кирил Петков за "делкането", Христо Иванов за проекта с "Уестингхаус"

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски разкри как Христо Иванов искал да делнат съдебната система - седял в скута му в кабинета в парламента на мазно турско кафе.   Пеевски е гневен, че изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Сви...

News image

ДБ може да прецака ПП и да влезе в коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС след избори две в едно

ДБ може да прецака ПП и да влезе в коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС след избори две в едно, ако лидерите на ПП не отстъпят за Външно и регулаторите.   ГЕРБ-СДС вероятно отново ще има 65-70 депутати, ДПС ще повиши резултата си и може да има 42 народни представители, след като Втория в партия...

News image

След среща с посланика на САЩ Габриел заяви, че няма да подпише Меморандума. "Зелена светлина" от САЩ за две в едно?

След среща с посланиците на ЕС и САЩ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, няма да подпише Меморандума.   "Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокр...

News image

Божков обяви ЦЕНТЪР преди избирането на Пеевски за съпредседател на ДПС, нова война ли обявява?!

"Вчера бе регистрирано национално движение ЦЕНТЪР. То ще обедини всички, които искат България да продължи да съществува и нацията ни да не изчезне. Следващата седмица ще ви го представим", написа Васил Божков във Фейсбук.   Васил Божков обяви създаването на проекта си ЦЕНТЪР дни пред...

News image

Как Кирил Петков иска да извади Делян Пеевски и Сарая от Уравнението за регулаторите и да остане на власт?!

"С 50% промяна ще е да влезе един безспорен човек и един спорен. Предлагаме да поделим регулаторите с ГЕРБ. Така те ще контролират нас, а ние тях. Ако отидем на избори, ще е само защото ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат 2/3 мнозинство в регулаторите. За тези 2/3 мнозинства, ще имаме вето върху ...

News image

Пеевски игра скофтия и реши вота във Варна. "Мултигруп-2" ще влезе ли в битка с бизнес групи за "Приморски" и "Одесос"?!

Делян Пеевски според изборджии убедил Бойко Борисов да номинира Иван Портних за кандидат-кмет на ГЕРБ за Варна, но това била игра скофтия на лидера на "Мултигруп 2".   "Мултигруп 2" "делка" големия бизнес в морската столица с две бизнес групи, а с третата влиятелна бизнес група е "па...

News image

Борисов прехвърля на президента войната в Украйна с ултиматума избори 2 в 1. Заедно с Пеевски вземат властта след вота

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да отстъпи за Външно и така постави ултиматум на ПП-ДБ - "Или се договаряме, или отиваме на избори 2 в 1".   Лидерите на ПП-ДБ притиснаха Борисов с офертата за  Меморандум, който на практика е предложение за мир към ГЕРБ като на Путин към Украйна - к...

News image

Горещ вот в "Приморски" и "Одесос". ГЕРБ в договорки с опоненти в предишната кампания. ПП-ДБ разчита на протестен вот

Вотът в "Приморски" и "Одесос" във Варна ще е много горещ, заявиха източници от политическите среди.    Според тях ГЕРБ ще търси реванш в партньорство с лидерите на трите най-влиятелни бизнес групи в морската столица, ще осигурят корпоративен вот за кандидат-кметовете на ГЕРБ.   ...

News image

Емил Радев реди схеми за "Приморски" и "Одесос" привлича съюзници на ГЕРБ за политически и мрежов вот

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Емил Радев реди изборджийските схеми за "Приморски" и "Одесос" и евровота и привлича съюзници на ГЕРБ, заявиха източници от политическите среди.   "Емил Радев е от среща в среща във Варна, той беше координаторът на атаката срещу ПП-ДБ и явно работи за избори...

News image

След Даниел Лорер и Асен Василев подхвана "кадрите и финансовите потоци". Следва атака срещу контрабандните канали

След Даниел Лорер, който влезе с кадрови рокади във ВиК сектора, сменяйки шефа на ресурсното дружество във Варна Веселин Русев по класическото правило за "кадрите и финансовите потоци", и министърът на финансите подхвана "финансовите потоци", но много по-мащабно, със създаването на единна пр...

News image

Лена Бориславова&Кирил Петков рестартират атаката срещу Асен Василев?! Пеевски дава рамо на министъра на финансите

Лена Бориславова&Кирил Петков рестартират атаката срещу Асен Василев, съпредседател на ПП и министър на финансите, с медийна атака в BIRD за офшорка, която взела 1.5 млн от Себастиан Бретшнайдер и не го върнала.   След "Чаталжда гейт" се появи версия в медиите, че информацията за сде...

News image

Борисов няма да е "почетен председател" на ГЕРБ. Делян Добрев е Втория в партията, поема ГЕРБ, когато ББ стане президент

След като пласментът "Американците ще атакуват Бойко Борисов в края на март" не хвана дикиш, ПП стартират нова дезинформационна кампания - "Делян Добрев поема ГЕРБ след евровота, Борисов става почетен председател".    "Янките" няма да атакуват Борисов нито в края на март, нито през а...

News image

Шефът на ВиК-Варна беше назначен от служебен кабинет. Прецака ли "Пътя на Копринката" бизнес група с двойна поста?!

Шефът на ресурсно дружество като ВиК във Варна Веселин Русев беше назначен от служебен кабинет през януари 2023г. Тогава се появи версия, че зад назначението стои влиятелна бизнес група в морската столица. ПП го отстрани от позицията преди ротацията.   След това обаче постата станала...

News image

Ген. Сирски изненада ВС на РФ с изтеглянето от Авдеевка. 3-та щурмова бригада деблокира подразделенията на ВСУ

Главкомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирски изненада командването на войските на ВС на РФ в Украйна с изтеглянето на подразделенията на украинската армия от Авдеевка.   Руски инернет ресурси обявиха при назначаването на ген. Сирски за главнокомандващ, че той ще отбранява Авдеевка ...

News image

Путин не отвори шампанско за Авдеевка, ВСУ използва медийното цунами за Навални. ГРУ загуби още една бригада спецназ

Путин не отвори шампанско за превземането на Авдеевка не само заради съпоставимите загуби загинали и ранени като при щурма на Бахмут - повече от 20 000 руски бойци (повече от 47 000 за четиримесечната офанзива), но и защото победата на войските на ВС на РФ беше пометена от медийното цунами з...

News image

Юлия Навалная новият Навални на Запада: Искам Путин и цялото му обкръжение да знаят, че ще понесат отговорност

Юлия Навалная е новият Навални на Запада срещу Путин. Едва Путин е искал да изпрати послание до Мюнхенската конференция с кончината на Алексей Навални, защото не може да произнесе реч срещу Запада като през 2007г., каквито коментари се появиха, но западните лидери му изпращат послание, давай...

News image

Босовете на световните медии и лидерите на Запада като хищни хиени експлоатират на макс темата "Навални-Путин"

Медийно цунами заля световните медии, техните босове и лидерите на Запада експлоатират на макс темата "Навални-Путин".   Вероятно дори ще преиграят като хищни медийни и политически хиени, за да "разкъсат на парчета" образа на Путин като световен лидер.   Възползваха се от кон...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов смени Павел Димитров и Иван Портних "под индиго" - заради "кметската поста", но с пунта мара пинизи

News image

Бойко Борисов смени Павел Димитров и Иван Портних като лидери на ГЕРБ-Варна "под индиго" - заради "кметската поста", но лансира пунта мара пинизи.   Преди да поиска оставката на Павел Димитров лидерът на ГЕРБ заяви пред Миролюба Бенатова за списание LOVEstyle, че ще отстрани двама об...

"Взривоопасният Бойко Борисов" във Варна: "Като се каже Варна, вече е Ники!". Този път взривът беше различен

News image

"Забранявам да се месиш във Варна! Ще помагаш в областта. Като се каже Варна, вече е Ники!", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в морската столица, обръщайки се към областния координатор и бивш кмет на града Иван Портних.   Първи и единствени, както каз...

Павел Димитров се връща на "бял кон" в ГЕРБ, след като Борисов направи Николай Костадинов председател на ГЕРБ-Варна

News image

Павел Димитров, първият областен координатор на ГЕРБ-Варна, се връща на "бял кон", след като Бойко Борисов направи Николай Костадинов председател на общинската структура на партията.   Когато преди седмици написахме, че Николай Костадинов ще е новият лидер на ГЕРБ във Варна, направих...

ПОЛИТИКА

Главният лисугер сред "старите изборджийски лисици": Дойде Горския - не може на две пости - хем тарикат, хем политик

News image

Главният лисугер сред "старите изборджийски лисици" във Варна коментира пренареждането на Играта, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви кадровите промени в ръководните позиции на партията в морската столица: "Дойде Горския и заяви - не може да си на две пости - хем тарикат, хем полит...

Борисов пренареди ГЕРБ. Николай Костадинов е председател в града, Христо Христов заместник. ГЕРБ гласува за бюджета?!

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в морската столица, за да преструктурира партията във Варна.   Председател на общинската структура на ГЕРБ ще бъде Николай Костадинов, кмет на район "Владислав Варненчик", а заместник-председател Христо Христов, кмет на район "Младост". Секрета...

Георги Недев кандидат-кмет на ПП-ДБ за район "Одесос"?! Политическият, легендарният "син вот", ще реши изборите

News image

Горги Недев, бивш кмет на район "Одесос" във Варна от ГЕРБ, "изненадващо" може да бъде кандидат-кмет на ПП-ДБ, заявиха източници от политическите среди.    Според тях той може да приеме номинацията, защото бил разочарован от ГЕРБ, че не е бил отново кандидат на партията за кмет на "О...

КИЛЪРИ

Нали ББ и КП имали интерес от разстрела на Алексей Петров, сега "нареждат" Божков. Дали не е за кралицата на винетките?

News image

Започнала е акция в имоти на Васил Божков, съобщи БНТ. Според информация на медията разследващите търсят доказателства, свързани с разстрела на Алексей Петров.   Официалната информация от МВР бе съобщена часове по-късно. "Във връзка с множество запитвания пресцентърът на МВР информир...

Кой имаше интерес от разстрела на Алексей Петров? Кирил Петков и ББ са големите губещи след отстраняването на "Трактора"

News image

Класическото правило "Кой има интерес" е приложимо универсално и... спекулативно, но работещо на етапа за изграждане на версии за отстраняването на знакова фигура като Алексей Петров.   Какви са версиите на службите - бизнес конфликт и отмъщение. Медиите прибавят и политическа версия...

МАФИЯ

"Хората с флашките намаляха!". Кой ще се възползва от разстрела? Рашков с хард пласмент, Станкушев с препратка към Гешев

News image

"Хората с флашките намаляха", заяви източник с позиции във властовия елит и ъндърграунда след разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Флашките обаче остават, а има и други - много повече и в по-влиятелни фигури, както в ъндръграунда, така и в Бизнеса и властовия елит.     Кой от власт...

Станкушев: Съпругата на Мартин Нотариуса е служила в ГД БОП, близка е с жената до бившия главен прокурор Иван Гешев

News image

Така директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев и криминалистът Иван Савов определиха независимо един от друг личността на показно разстреляния снощи Мартин Божанов-Нотариуса, представял се приживе като "консултант на фирми и частни лица".   Станкушев бе гост в ефира н...

РЕКЛАМА
Банер