АКЦИЯ

Контранастъплението на ВСУ започва. Къде ще бъде нанесен основният удар? Русия ще успее ли да се противопостави?

alt
Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин смята, че украинската контраофанзива вече е започнала. И все пак, активните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още се забелязват само край Бахмут; И те приличат, по-скоро, на локална (и закъсняла) операция за деблокиране на полуобкръжените квартали на града. След първите успехи тази "контраофанзива" зацикли. Въпреки това е вероятно през следващите дни да започне голяма украинска офанзива. По данни на Киев специално за целта са сформирани, обучени и въоръжени около 20 бригади от ВСУ и Националната гвардия. Чрез изучаване на открити източници е невъзможно да се определи точно къде ще атакува Украйна - и за какви цели. Изходът от сегашния етап на войната обаче зависи от формата на операцията. Ето четири сценария за развитие на събитията според "Meduza".
 
Условията, в които трябва да започне новата контраофанзива на украинската армия, са подчертано различни от тези, в които се случи предишната:
 
В началото на есента на 2022 г. ВСУ имаха сериозно числено превъзходство над руската армия, която претърпя тежки загуби през първите шест месеца на войната и не беше попълнена с мобилизирани.
 
През пролетта на 2023 г. Руските войски завършиха първия етап на мобилизация. Вярно е, че някои нови единици вече са влезли в битката и са претърпели загуби в жива сила и оборудване; В офанзива те не се показаха по най-добрия начин.
 
Новите формирования на ВСУ, също формирани главно от мобилизираните, все още не са тествани в битка, реалната им сила не е ясна. Междувременно, за разлика от есента на 2022 г., те ще трябва да пробият подготвената защита на руските войски. Така че, в потенциално основното направление на украинския удар в района на Запорожие, както следва от сателитните снимки, има до шест линии на отбрана с окопи, дългосрочни огневи позиции, противотанкови препятствия и минни полета. Същите позиции са създадени от Русия на север - в района на Сватово и Кременная в Луганска област, както и в тила на групировката, напредваща към Бахмут.
 
Вероятно тези отбранителни линии са готови да бъдат заети от обучени руски резерви. А руската авиация, която през пролетта получи нови масови управляеми и далекобойни боеприпаси, е готова да нанесе удар по настъпващите украински войски.
 
Друг важен фактор в подготовката на офанзивата е политиката: украинското командване не може да си позволи да се провали, тъй като това заплашва да намали западната подкрепа за Украйна. По този начин ВСУ трябва, ако не да победят руската армия, то непременно да освободят огромни територии.
 
ВСУ обаче могат да преодолеят тези трудности: в предстоящата операция те все още разчитат на най-доброто качество на управление на войските и добър оперативен план. Значението на оперативния план показват събитията от миналата есен, когато украинското командване успя да заблуди руското. То предварително обяви атака срещу Херсон, където руските въоръжени сили (ВС) изпратиха резерви от други сектори на фронта. Офанзивата на десния бряг на Днепър започна в края на август и в началото не вървеше много добре (именно заради наличието на руски резерви под формата на боеспособни въздушнодесантни подразделения). Но ВСУ нанесоха още един удар - на отслабените позиции на руснаците в района на Харков.
 
Какво иска да постигне Украйна?
 
Формата и направлението на офанзивата очевидно зависят от политическите цели на Киев. Те са две:
 
Ползитивна: да освободят колкото се може повече територия.
 
Негативна: да не позволи на Кремъл дори да се доближи до това, което може да нарече "Победа".
 
От политическите цели на Украйна следват военните, включително избора на направлението на основния удар. Възможно е условно да се раздели цялата фронтова линия с дължина почти хиляда километра на три оперативни направления:
 
Юг. Тук фронтът се простира от делтата на Днепър до Вухледар в Донецка област. ВСУ могат да се опитат да разсекат руската отбрана, като се опитат да пробият до Азовско море; или да се опитат да пробият директно към Кримския провлак, за да започнат подготовка за евентуално настъпление към Крим.
 
Донбас. ВСУ едва ли ще се решат да атакуват директно Донецк и неговите сателитни градове: това може да доведе до изтощителни градски битки. Но може да се опитат да разгромят бахмутската групировка на руските сили и да се вклинят между Донецк и Луганск. Могат също така да ударят от Вухледар в направление към Волноваха - и да обхванат Донецк от югозапад. Украинското командване се опита да извърши подобна операция през лятото на 2014 г., но не успя да я доведе до край.
 
Север. Тук ВСУ могат да се опитат да завършат това, което не успяха да направят през есента на 2022 г. - да освободят Кременная и Сватово. След това могат да продължат да напредват в направление към агломерацията Северодонецк-Лисичанск, загубена от украинските войски миналото лято, а в перспектива - към Старобелск и Луганск.
 
Южното направление ще освободи повече територии, тоест приближава до постигането на позитивната цел; северното и централното - по-скоро може да се използва за постигане на негативната цел: без Донбас за Кремъл ще бъде трудно да обяви своята "победа".
 
Как може да изглежда една украинска офанзива?
 
Има няколко варианта. Всеки има своите плюсове и минуси.
 
Сценарий 1. Офанзива към Кримския провлак
 
alt
 
ВСУ могат да нанесат основния удар в западната част на Запорожка област и в източната част на Херсонска област - директно в направление към Крим. Като спомагателен удар ВСУ могат да форсират Днепър със сравнително големи сили. По форма подобна офанзива е подобна на операцията в Харковска област през есента на 2022 г.: там основният удар бе нанесен при Балаклея по фронта в посока Купянск, а спомагателният е през река Северски Донец край Святогорск. В резултат на това руската групировка бе заплашена от обкръжаване и отстъпи. По-късно подразделения на ВСУ, които преминаха през Северски Донец, превзеха важния пътен възел Лиман.
 
От гледна точка на днешните реалности планът може да включва пробив на руската отбрана от Орехов в Запорожка област и създаването на няколко предмостия на Днепър с цел дестабилизиране на тила на руската група и отклоняване на резервите.
 
Плюсове. При успех ВСУ могат напълно да спрат доставките на руски войски от Крим, да освободят Мелитопол и най-голямата европейска АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, а също така да отблъснат руските войски от изгодната отбранителна линия по Днепър. Освен това именно в това направление ВСУ имат най-големи шансове да неутрализират руската авиация: Великобритания и Франция, които снабдяваха Украйна с крилати ракети с голям обсег, й забраниха да атакува цели вътре в Русия (включително военни летища) - но не и в Крим. Авиацията е базирана там, поддържайки войски в Херсон и в западната част на Запорожките региони.
 
Минуси. В района на Орехов и близо до Днепър в района на Запорожие, ВС на РФ създадоха най-мощните ешелонирани отбранителни линии. Очевидно именно в това направление руското командване очаква основния удар на ВСУ. Много по-трудно е да се форсира Днепър, отколкото Северски Донец: левият бряг на реката е много блатист, ще бъде изключително трудно да се снабдяват предмостия по него. Ширината на реката е около километър, по нея не са останали мостове в този район, а през пролетта също се е разляла.
 
Сценарий 2. Офанзива към Азовско море
 
alt
 
Украинските войски могат да нанесат основния удар в посока Мариупол и Бердянск. В случай на достъп до Азовско море ВСУ ще могат да разрушат "сухопътния мост", свързващ Ростовска област на Русия с Крим, да спрат руското корабоплаване в Азовско море и да получат позиции за ракетни удари по цели в Крим с американските ракети на системите за залпов огън HIMARS.
 
Плюсове. В допълнение към стратегическите подобрения, описани по-горе, Киев може да постигне и важна политическа (и дори символична) цел, ако освободи Мариупол. Освен това ВСУ ще бъдат освободени от опасността от пробив на руските войски западно от Донецк (в Мариинка и Вухледар) - което означава, че те ще направят "победата" на Кремъл непостижима.
 
Минуси. ВС на РФ са подготвили мощни отбранителни линии в близост до Гуляйполе и Велика Новосилка, откъдето може да се очаква основният удар на ВСУ. Руски резерви са забелязани в района на Мариупол. В случай на настъпление през "Волноваха" украинските войски винаги трябва да внимават за контраудари от страна на ВС на РФ от Донецк, където лесно могат да бъдат прехвърлени допълнителни резерви (включително по най-удобния начин - с железопътен транспорт). Освен това за ВСУ ще бъде трудно да извадят от строя въздушните бази в Таганрог и Ейск, където са базирани големи руски авиационни сили.
 
Сценарий 3. Серия от офанзиви по целия фронт
 
alt
 
Теоретично ВСУ могат да последват примера на руското командване и вместо един или повече мощни удари да организират серия от малки офанзиви в различни сектори на фронта, от границата с Брянска област до Днепър край Херсон.
 
Плюсове. Основното предимство е невъзможността за голям провал на офанзивата. Очевидно в някои райони ВСУ ще имат локален успех (това показват и боевете по фланговете край Бахмут, където руското командване изпрати не най-боеспособните войски да помогнат на ЧВК "Вагнер"). Където успехът на първите удари ще бъде очевиден, може да се опита да го развие. С тази форма на офанзива за врага е трудно да съсредоточи резерви и да маневрира с тях (те ще трябва да бъдат разпределени в различни райони; ВСУ също се сблъскаха с този проблем по време на зимната офанзива на ВС на РФ). Освен това малките удари на силите на няколко бригади са много по-лесни за управление, отколкото настъплението на големи сили в цялото оперативно направление.
 
Минуси. Както показа примерът с руската зимна офанзива, с тази форма на операция, вместо един голям провал, са възможни много малки. А за да развие успехите там, където ще бъдат, на настъпващите може да не стигнат сили. Това е още по-важно в контекста на превъзходството на ВС на РФ в артилерията и авиацията. Освен това новосъздадените бригади на ВСУ в състава си очевидно са предназначени за маневрени операции (т.е. за бързи удари зад вражеските линии), които са възможни само след пробив в отбраната. По време на войната командването на ВСУ показа, че именно такива действия, насочени към прекъсване на доставките на ВС на РФ, са в основата на неговата стратегия. Това не може да стане с поредица от малки удари: можете само да се опитате да изтощите врага (но с риск да се изтощите - каквото се случи с руската армия тази зима).
 
Сценарий 4. Офанзива в два етапа
 
alt
 
ВСУ могат да се опитат да повторят формата на операцията от миналата есен. След това (както бе споменато по-горе) на първия етап украинската армия първо удари в Херсонска област, привличайки почти всички резерви на ВС на РФ в това направление, а след това бързо прехвърли мощна групировка войски близо до Балаклия и Чугуев, които пробиха руската отбрана в Харковска област по цялата дълбочина. Руското командване нямаше резерви, за да спре тази офанзива и трябваше да изтегли войските от Изюм, заплашени да бъдат пробити в Донбас от север.
 
Сега ВСУ могат да променят последователността: първо да насетах удар в северната част на Донецка и Луганска област, а след това, когато руското командване изразходва резервите, за да го отблъсне, да атакува в Запорожие (по сценарии 1 или 2). В този случай контраударите на ВСУ край Бахмут миналата седмица наистина могат да се смятат за начало на обща украинска контраофанзива. Можем да очакваме активизиране на ВСУ по цялата фронтова линия от Кременная и Сватово на север до Торецк в центъра на Донбас. Дори ако първият етап не донесе очевиден успех, след удара в Запорожие е възможно да се върнат към завършването на офанзивата в Луганска и Донецка област (както беше през есента с втората - успешна - фаза на украинската офанзива срещу Херсон).
 
Плюсове. Тази форма на офанзива се доказа добре през есента. Тя позволява използването не само на новите бригади, създадени от Украйна през зимата, но и на "старите", които сега са близо до Бахмут (те ще трябва да бъдат подсилени). Вероятно ударите край Бахмут, Соледар и Кременная, където бяха постигнати почти всички немногочислени успехи на ВС на РФ по време на зимната офанзива, наистина ще принудят руското командване да използва резерви: то най-вероятно не може да си позволи да загуби това, което беше постигнато с толкова усилия и жертви през последните месеци. И накрая, в района на Бахмут и Соледар руските сили нямаха време да създадат мощни укрепления (в този сектор на фронта те са в дълбокия тил в района на Попасная и Лисичанск).
 
Минуси. Малко вероятно е руското командване да повтори грешките от есента, отслабвайки фронта в други сектори, за да отблъсне настъплението край Бахмут и Соледар. Вероятно, и това може да се види от фрагментарни открити източници, ВС на РФ са формирали резерви във всички опасни райони. И така, части, които преди това са участвали в боевете край Сватово и Вухледар, но са били изтеглени да почиват в началото на пролетта, сега пристигат край Бахмут. Прехвърлянето на войски от Запорожие все още не е регистрирано. Освен това руските офанзиви в урбанизираните райони на Донбас показаха, че този район благоприятства отбраната. Междувременно ЧВК "Вагнер", въпреки украинските контраатаки, завършва превземането на Бахмут, чиито жилищни сгради и промишлени сгради (заедно със Соледар) могат да се превърнат в крепости на руската отбрана в това направление.
 
Meduza.io
 
АКЦИЯ
News image

Тандемът "Певски-Борисов" в действие. Борисов и Пеевски с коментари "под индиго" за реформата в службите

Тандемът "Певски-Борисов" в действие - Делян Пеевски и Бойко Борисов показаха колко е решаващо влиянието им за приключването на протеста, а след това и за реформата в службите.   Борисов и Пеевски направиха коментари "под индиго" за реформата в службите и оставката на Атанас Атанасов...

News image

Защо му е на Делян Пеевски да става премиер, след като и така е биг бос в държавата?

"Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в предаването "Тази сутрин" на Нова тв за Делян Пеевски.   Ако стане премиер Пеевски, ще е първият министър-председател с "Магнитски". Защо му е на Делян Пеевски да ...

News image

"Най-добре е тракторите да дойдат" не свали властта, "майбасите" паркираха пред "Берлин". "Зърнарите" обслужиха ББ и ДП

Тракторите така и не дойдоха в София, също като танковете, но "майбасите" на "зърнарите" паркираха пред "Берлин".   Никаква изненада с протестите - "Най-добре е тракторите да дойдат" не свали властта. Толкова контролиран от властта протест, истинската власт - на тандема "Борисов-Пеев...

News image

ВБ излезе от играта, тракторите влязоха. ДП и ББ водят играта, "Най-добре е тракторите да дойдат" няма да свали властта

Васил Божков даде пресконференция и заяви, че щял да сваля властта на Борисов и Пеевски, но този път не е фактор в протестите.   Божков излезе от играта, тракторите влязоха - "зърнарите" са реална икономическа и политическа сила.   Само че "зърнарите" с "майбаси" имат босове ...

News image

ПП-ДБ няма да пробие във Варна, дори с милиони от ВТ. ГЕРБ-спонсори вадят повече, "кредит" от Маджо е част от Ресурса

ПП-ДБ не може да пробие във Варна, както "прогнозират" някои политолози. ГЕРБ води със значителна преднина, по-голяма от разликата с ПП-ДБ от 7% в национален мащаб.   Лидерите на ПП-ДБ може да се изкушат да заложат на "спонсориран вот" като на парламентарните избори в морската столиц...

News image

ВТ може да спечели, но може и да се спъне във фактора "Пеевски" след премиерската заявка, ако ББ издигне силен кандидат

Васил Терзиев е фаворит за кмет на София. Темата за ДС не само че не работи срещу неговата кандидатура, но дори е бонус.   Кандидат-кметът на ПП-ДБ ще получи подкрепа от избирателите на БСП, за които ДС е плюс, а не минус, ако се стигне до балотаж.   Освен това - решаващо е, ...

News image

Корпоративни битки след кметския вот във Варна няма да има, Ресурсът ще се разпределя колегиално, дори приятелски...

Бойко Борисов номинира кмета на Варна Иван Портних за кандидат-кмет на ГЕРБ. Това беше очаквано, няма интрига.    ГЕРБ води в морската столица на ПП-ДБ със значителна разлика, по-голяма от преднината в национален мащаб.    Това означава, че Портних ще спечели вота, ако в преи...

News image

ВТ инвестира 2 милки в кметската кампания във Варна, ПП-ДБ "плете" мрежи за разкешен вот? БСП-рамо за ПП-ДБ на балотажа

ВТ ще инвестира поне две милки, а може и много повече, в кандидат-кметската кампания на ПП-ДБ във Варна, заявиха източници от политическите среди.    Играта на ВТ е не само да спечели в София, но и ПП-ДБ да победи на кметския вот във Варна, след което да направи "партия" с Даниел Лор...

News image

Александър Драгнев се кандидатира като независим кандидат-кмет за район "Приморски" във Варна с подкрепата на Бейзат Яхя

Александър Драгнев се кандидатира като независим кандидат-кмет за район "Приморски" във Варна с подкрепата на Бейзат Яхя.   Това изначава, че Бойко Борисов, който е много близък с Бейзат Яхя, бивш шеф на ловно стопанство "Паламара" край Шумен, любимо на лидера на ГЕРБ, не е против. ...

News image

Мая Манолова регистрира листата на "Левицата" във Варна, знакови изборджии работят за кампанията

Мая Манолова идва в събота във Варна, за да регистрира листата на "Левицата" за Общинския съвет, подредена заедно с другите лидери на коалицията - Татяна Дончева и Румен Петков.   "Левицата" подреди силна листа според изборджии. Водач на листата е Мария Тодорова, а следващите избирае...

News image

Борислав Гуцанов подреди БСП листа без изненади за Общинския съвет във Варна. Павел Раличков водач

Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП, подреди листа без изненади за Общинския съвет във Варна.   Водач на листата е Павел Раличков, изключително близък до Гуцанов, който пое от него позицията на градски председател на партията.   Втори е Димитър Чутурков, трета е ...

News image

Лорер се обяви против падането на забраната за внос на зърно от Украйна. Дали не прави ход с царицата за вота във Варна?

Даниел Лорер се обяви против решението на икономическата комисия в парламента за падане забраната за внос на зърно от Украйна, въпреки че предложението беше внесено Кирил Петков.   Лорер заяви, че не са били предоставени икономически разчети как това ще рефлектира върху бизнеса на зъ...

News image

Лорер овладя темата за службите. След като ДАНС получи награда от ЦРУ, агенцията може да бъде наградена и от МОСАД и MIT

Даниел Лорер овладя темата за службите. Лорер обяви, че Делян Пеевски няма да стане шеф на ДАНС и представи резюме на анализ на работата на агенцията.    Всъщност Пеевски няма нужда да става председател на ДАНС, за да има влияние в службата. Кой в агенцията ще тръгне срещу ДПС, "Берл...

News image

Посолството решава битката за службите, филиали са на ЦРУ. Президентът не е направил грешка, а службите за Украйна

Битката за службите ще се реши от Посолството, защото са филиали на ЦРУ. Съпредседателят на ПП Асен Василев е бил пределно ясен в "онзи запис" за "нашите хора", които са съгласувани с Посолството. "Нашите хора" вероятно ще са повече "наши" на Посолството, отколкото на ПП.   "Ще ви да...

News image

Възстановка "Българската армия - от Аспарух до наши дни" се проведе край Варна

Веселин Василев, зам.-кмет на район "Приморски" и градски секретар на СДС-Варна: Радват ме хората, които съхраняват традициите ни.   Културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия - от Аспарух до наши дни", подкрепен от Община Варна, се проведе днес в село Тополи. Гост...

News image

А.П. влезе в политиката и го отстраниха. Божков не е излизал, ще разглобява Сглобката. Американците ще го отстранят ли?

Алексей Петров влезе в политиката, логистирал реденето на Сглобката и го отстраниха. Може да е заради заявката, че щял да става шеф на ДАНС, както уж се хвалел, може да е заради влизането в играта на "приятел-опонент", както посочват близки до Петров.   Васил Божков обяви на пресконф...

News image

Божков не може да свали кабинета "Сорос", атаката срещу Борисов е класическа вендета

Васил Божков даде заявка във видео конференция в събота, че тръгва на поход за вземане на властта чрез вота на 60% негласуващи и обединяване на всички политически сили, които са против статуквото.   Това означава да спечели парламентарните избори, но проблемът е, че не може да свали ...

News image

Бойко Борисов не отрази Васил Божков, вероятно е изчислил, че няма шанс да вземе властта

"Държавата се управлява от мафия. Начело на мафията е Бойко Борисов", заяви Васил Божков във видео-пресконференция в събота.    Борисов изобщо не отрази Божков, вероятно е изчислил, че няма шанс да вземе властта с атаки "под индиго" от лятото на 2020г.   Божков обяви, че е "з...

News image

Божков играе коварно - атакува Борисов, но ще пробива "Възраждане" и БСП за вот. Първо трябва да свали кабинета

Васил Божков играе коварно - атакува Бойко Борисов и Делян Пеевски, на практика им обяви война на пресконференцията, но ще привлича вот от БСП и "Възраждане" на парламентарните избори.   Първо обаче ще трябва да свали правителството, за да провокира предсрочен парламентарен вот. Няма...

News image

Божков влиза в ролята на Тръмп?! Той обаче ще трябва да разкеши десетки милиони, за да направи пробив в политиката

Може ли Васил Божков да го играе Тръмп - колкото повече го атакува прокуратурата, толкова повече да вдига рейтинг?    Засега не прави ходовете на Тръмп, вместо да атакува прокуратурата, се представи като защитен свидетел срещу Бойко Борисов, което бе опровергано.   Тръмп изле...

News image

Васил Божков обяви война на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Може ли да спечели, ще обедини ли всички срещу статуквото?

Васил Божков очаквано обяви война на Бойко Борисов и Делян Пеевски във видео-пресконференция. Може ли да я спечели?   Борисов е лидер на най-голямата партия. Пеевски има влияние в медиите, ДПС и Сарая мощно ще го подкрепят.    "Държавата се управлява от мафия. Начело на мафия...

News image

Божков: Прибирането ми няма нищо общо с Алексей Петров, не съм свързан с Къро. Засрашен съм от управляващите в сянка

"Срещу мен беше организирана атака като военна операция - арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми. Застрашен съм от тези, които управляват страната в сянка", заяви Васил Божков във видео-пресконференция от дома си.   Божков даде заявка за влизане в политиката, сваляне на статуквото ...

News image

Божков разкешва на "малки" партии във Варна, влиза в играта за формиране на мнозинство в Общинския съвет?

Появиха се слухове, че Васил Божков ще даде даде рамо на местните избори на ПП в София, Пловдив и Варна. Той води война с Бойко Борисов, не с Кирил Петков, който дори арестува бившия премиер, позовавайки се на показания на бизнесмена.   "Това са интриги и дезинформация, за да провоки...

News image

Лорер нареди схемата. Благомир Коцев, кандидат-кмет, Стела Николова, водач на листата. Слуховете за Божков интрига?!

Даниел Лорер нареди схемата на ПП-ДБ във Варна, заявиха източници от коалицията. Благомир Коцев, бивш областен управител, ще бъде кандидат-кмет, а Стела Николова - водач на листата за общински съветници.    Двамата са от отбора на Лорер и няма да има конфронтация, коментираха източни...

News image

Божков: "Честит празник. У дома съм.". Ще влезе ли в играта за вота с ресурс за ПП в София, Пловдив и Варна?

"Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата", публикува пост Васил Божков с пура в ръка.    Засега бизнесменът не е обявил финансова подкрепа за бедстващите по Южното Черноморие. Може и да го направи, без да пиарства.   Ще влезе ли Божков в играта за местните избо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Лорер не може да "вземе" Варна, столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и "Мултигруп"

News image

Защо ПП не може да спечели кметския вот в морската столица? Варна е столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и новите босове на "Мултигруп", както и на един от най-влиятелните топ бизнесмени.   Даниел Лорер, който ще е "кмет в сянка", ако кандидатът ...

Икономическа група реди листа в "партия" с топ бизнесмени във Варна. Цели се във Везната за мнозинство в Съвета

News image

Емблематична икономическа група реди кандидатска листа за Общинския съвет във Варна в "партия" с топ бизнесмени в морската столица - шефовете на "Хидрострой", "Комфорт", "Интерком груп", "Булавто", "Планекс" и други големи фирми.   Бизнес коалицията може да вкара в Общинския съвет че...

Американците готвят Васил Терзиев за премиер. "Партията" на ЦРУ с бившите от ДС е класика в жанра

News image

Когато ПП-ДБ обявиха номинацията на Васил Терзиев за кандидат-кмет на София, написахме, че кметската позиция е стъпало към премиерската.   "Кметският пост на Васил Терзиев е мост към премиерския пост", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БТВ.   Васил Терзиев е фаворит кат...

ПОЛИТИКА

JPMorgan закри канал за разплащане на зърно от Русия. Ембаргото за зърно на Полша и Унгария загуби значение за Украйна

News image

Американската банка JPMorgan закри разплащателен канал за зърно на Россельхозбанк, съобщи "Московский комсомолец".   Банката JPMorgan обработва част от разплащанията за зърно от Русия, съобщава  reuters.com.   Ръководителят на Бюрото за координация на санкциите на Държавния д...

БСП-Шумен свали доверието от Нинова. Причината - подмяна на кандидата за кмет и листата за общински съветници

News image

Социалистите от актива на общинската партийна организация на град Шумен, членове на Изпълнителното бюро, Общински съвет на БСП, Контролна комисия, делегати на общинската конференция, председатели на ОПО и членове на БСП обявиха в декларация, че свалят доверие от председателя на БСП Корнелия ...

ББ подреди лобитата в ГЕРБ, Радев и Кралев ще работят на макс на вота. Балотажи в "Младост", "Одесос" и "Приморски"?

News image

Бойко Борисов подреди лобитата в ГЕРБ-Варна с кандидат-кметската номинация на кмета на морската столица Иван Портних.   Евродепутатът Емил Радев и бившият министър на спорта Красен Кралев ще работят на макс за вота, заявиха източници от партията във Варна.   Битката на Портни...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Старите босове бяха против Алексей Петров, сега редят отбор срещу Васил Божков. Ресурсът на "Черепа" обаче е несравним

News image

Всички стари босове бяха срещу Алексей Петров, защото смятаха, че използва ресурса на държавата през връзки със службите, за да прави бизнес.   Службите имаха позиции при старите босове, но на "агентурен" принцип - почти всички от тях бяха свързани с ДС или РУМНО.   Алексей П...

Совите не са това, което са. Двойната игра на Божков. Как обслужи властта по темата за разстрела на Алексей Петров

News image

Първа версия. Васил Божков се върнал, за да атакува задкулисни проруски фактори в "партия" с американците, които да го върнат в политиката и бизнеса и да не блокират активностите му с "Магнитски".   Втора версия. Божков се върнал в ролята на фронтмен в операция на руските служби, за ...

РЕКЛАМА
Банер