ПОЛИТИКА

Европейският егоизъм мачка егото на премиера Борисов. Не идват нови пари. Един път не идват, втори път няма бюджет на ЕС

alt

Точно 10 години станаха, откакто премиерът Бойко Борисов се оплаква пред Цветанка Ризова в предаването "На 4 очи", което тогава вървеше по Нова телевизия: "Нямам приятели, по празници си седя в Бояна сам като куче и гледам футбол". Днес твърди, че е в Банкя, но пак може да каже, че седи сам като куче - дори с повече основание. Нещо подобно каза и в "Господарите на ефира" във вторник вечерта. Липсвали му разходките в нощна София.

Европейският триумф на Борисов, който за 10 години мина през три последователни мандата с малки прекъсвания, изглежда завърши. Твърдението е негово: "Не идват нови пари. Един път не идват, втори път няма бюджет на ЕС", оплака се той на 22 март пред журналисти в Министерския съвет. Четири дни по-късно, веднага след виртуалния Европейски съвет на 26 март, добави още по-мрачни тонове в европейската картина: "Аз накрая казах: Колеги, разболяват се хора, умират хора. Има ли лекарство – няма, има ли ваксина – няма. Има ли надежда – няма."

Как стана така, че човекът, когото в Европа посрещаха с отворени обятия и развързани кесии ("На тях им ги спират, на мен ми ги пускат"), започна да се чувства изоставен до степен да не вижда надежда?

Вината не е негова, нито на коронавируса

В новата обстановка излязоха наяве национални рефлекси, заради чието преодоляване от шест десетилетия тече изграждането на Европейския съюз. Мнозина вече се питат има ли такъв съюз и ако е останало нещо, докъде е демонтирана неговата конструкция?

В момента не съществува Шенгенската зона, защото се върнаха вътрешните граници. Хора не могат да ги преминават свободно заради карантинните мерки. Продължава движението на тирове по т.нар. зелени коридори, за да се запазят търговските и производствените връзки. От услугите са оцелели само дистанционните, а преливането на капитали е замръзнало, защото инвестиционният климат е смразяващ. Така от четирите свободи, които определят физиономията на обединена Европа - свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, е останала само една - движението на стоки, и то в намален обем и с много препятствия.

Европейският съюз се връща към своя първообраз - Общия пазар, който бе рудиментарна форма на много по-амбициозния европейски проект. Еврозоната оцелява, но фискалната солидарност се е изпарила. В сравнние с 2008-2009 г., когато трябваше да бъде спасявана Гърция от дълговата криза, както и да бъдат стабилизирани Португалия и Ирландия, сега не се забелязва  амбиция за колективни действия. Почти не протягат ръка на Италия, чийто премиер Джузепе Конте изрече на 28 март най-неприятните думи по адрес на съюза: "ЕС може да изгуби основание за съществуването си". Той изрази огорчение от последния Европейски съвет, когато лидерите на 27-те държави се изпокараха и се разделиха след шестчасова видеовръзка без никакво споразумение, ако не се брои съгласието им да си дадат отсрочка.

Каква е разликата с кризата преди десет години?

Когато се говори за финанси, важни са числата. Гърция закъса заради дълг от около 300 млрд. евро, а на гърба на Италия тежи дълг от 2,3 трилиона евро (гръцкият плюс още 2000 млрд.). Числото е астрономическо, но само то не е достатъчно, за да обясни липсата на солидарност. Предишната криза бе чисто финансова и можеше да се преодолее чрез общ финансов стабилизиращ механизъм на еврозоната, какъвто бе създаден и продължава да съществува. Всички държави наляха пари в него и поеха допълнителни ангажименти съобразно дела си в капитала на Европейската централна банка. Но използването му днес изглежда невъзможно, защото кризата не е финансова, а е общоикономическа. Докато преди години няколко държави бяха закъсали, а други им помагаха, защото бяха техни кредитори или просто защото имаха по-добро финансово здраве и в техен интерес бе да стабилизират еврото, сега всички икономики закъсват, защото производственият сектор забавя темповете си и цели отрасли отпадат от активен икономически живот. Никъде няма убежище от кризата и всеки започва да пресмята с какви резерви разполага и за колко време ще му стигнат.

Джузепе Конте се надява на безвъзмездна помощ, а не на нови заеми макар и с преференциални условия от Европейския механизъм за стабилност. Испанският премиер Педро Санчес пръв заговори за европейски план "Маршал", когато на 23 март каза: "Това е симетрична криза, която засяга целия ЕС и на която, следователно, не може да бъде отговорено само на национално ниво. Трябва да открием европейски отговор". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хареса метафората, която препраща към следвоенното възстановяване на Европа чрез американския план "Маршал", и каза на 25 март - ден преди злополучната видеосреща на евролидерите,  че "тече подготовка за приемане на стратегия със стимули като план "Маршал". Нищо подобно не се случи и терминът се върна в историята, откъдето дойде.

Евролидерите се препънаха о същия камък,

който успяха да заобиколят при дълговата криза - еврооблигациите. За да не изглежда, че се повтаря нещо отхвърлено, книжата бяха наречени коронаоблигации. Накратко, те са форма за споделяне на проблемите на най-закъсалите държави - главно от южния европейски сектор - с държавите от Севера, които финансово са по-консервативни и производствено са по-рентабилни. Те обичат да се определят като пестеливи държави, което е начин да укоряват "разсипниците", които им искат пари. Най-неотстъпчиви противници на коронаоблигациите са Германия и Нидерландия.

Подновяването на стар спор в още по-притеснителен момент доведе до резултата, който се чу и видя - отправяне на неучтиви думи по адрес на държавни ръководители. На Европейския съвет холандският финансов министър Вопке Хокстра поиска от Еврокомисията да разследва защо финансите на Испания и други страни от Южна Европа, пострадали най-тежко от епидемията, са останали без резерв, а настояват за спасителен финансов пакет от всички в ЕС. Отговорът дойде от португалския премиер Антониу Коща: "Такава реч е отвратителна в рамките на Европейския съюз, и това е думата - от-вра-ти-телна. Изказването показва абсолютна безчувственост и eдна повтаряща се низост, която напълно подкопава това, което представлява духът на Европейския съюз, и която е заплаха за бъдещето на Европейския съюз“.

В такава отровна среда Борисов не може да се надява,

че нечие сърце ще се трогне от чара му. Затова възложи на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов да "изчегъртат" (думата е негова) каквото могат от оставащите еврофондове. Събраха се някакви 400-500 млн. евро. В контрабандата не видя никакъв резерв, въпреки че години наред обясняваше финансовите излишъци в бюджета точно с успешната си борба с нея. Въпросните излишъци се раздаваха на бърза ръка в края на всяка финансова година.

Сега премиерът е мрачен и напоследък не споменава нито дума за иначе многобройните си европейски приятели. "Слушам такива глупости - Европа дава по-малко пари. Не, Европа дава по-малко пари от предишния период, единственото, което разрешава, е на твой риск да вдигаш дълга, да вдигаш дефицита, но затова ще си платиш. Втори път, ако искаш да вземеш от европейските пари, спри дадена програма и я претрансформирай за борба с коронавируса".

И какво излиза - да спрем строителството на магистрали, за да има какво да ядем? Ако направи такъв завой, ще поднови дискусията с БСП за хранителните качества на асфалта. Затова избра по-простото решение - да вдигне дълга. България се засили да търси заеми за 10 млрд. лв., които разбира се, ще легнат върху следващото поколение, защото едва ли това правителство се готви да ги плати до края на мандата си.

alt

Светослав Терзиев, в. "Сега"

Източник: "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Службите разкрили офшорни сметки на Божков. Акцията срещу Бобокови е за техните офшорки, атаката срещу Златев за "Хаят"?

Службите са разкрили офшорни сметки на Васил Божков със съдействието на партньори от САЩ, твърди източник от ДАНС. "Това е главната цел на операцията срещу Божков, милиардите в офшорки", коментира източникът от службите. Акцията срещу Пламен Бобоков и Атанас Бобоков също била насоч...

News image

"Васко" $650 млн в списъка Бобокови, кога ще извади списък "Божков" - на кого колко? Ето и списъкът "Пеевски"

Списъкът на Атанас Бобоков с "цифрите" доказа, че "Васко" (Божков) е бил по-голям от СИК и ВИС-2 заедно. През 2004г. е най-богатият изобщо, доскоро беше №4. Въпреки че го сочеха като най-богатия българин. Най-богатите трима са в Групата на Сарая, "Берлин" и "Банкя" - за подрежданет...

News image

Атаката срещу Пламен Бобоков поръчка за Вальо Златев? Бобоков продал терминал ПЧМВ-Варна на бизнесмен, близък до Пашата

Валентин Златев е мишена, Пламен Бобоков и да е наливал ресурс на БСП не за това е дразнител за босовете, заяви източник от ДАНС. Атаката не е за "ПЧМВ" във Варна, Бобоков го продаде през 2016 г. на Ангел Георгиев, Пеевски не е в играта, а Пашата, свързван с Борисов и СИК, продължи с ут...

News image

Илиян Василев: "Няма да има битка между Пеевски и Борисов". Може и да има, за бизнес пренареждане - Златев и Доган

"Не разчитайте на открита битка между Пеевски и Борисов - това са просто маневри преди договаряне. Просто Божков се оказа прекалено голяма хапка за Корпулентния", пише Илиян Василев във Фейсбук. Може и да има, за икономическо пренареждане, но не между Борисов и Пеевски, а между Валентин...

News image

След 15-те милиарда Сарая се отказа от властово Пренареждане, тече ИКОНОМИЧЕСКО. Леви другари напират за пачки

Сретан Йосич разстрелваше по медиите Бойко Борисов, Путин уж му даваше ултиматуми за "руско ресто", нищо че не той е прибрал 600 млн евро за рушвети, а онези, които го свалиха "за кратко срещу връщане". Румен Радев сваляше доверие от правителството, Мая Манолова щеше да печели София, пу...

News image

Идват 15 милиарда и Бойко Борисов ще се остави да го свалят?! Не "руско ресто", хиперзвукова ракета няма да го свали

Бойко Борисов от три месеци не е спрял да прегръща и гушка шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Прегръдки като за 15 милиарда евро. Аре сега Мая Манолова да ходи да се прегръща с президента Румен Радев и да го свалят този диктатор и водач на Хунта. Като разкеши яко на сво...

News image

Златев е квота на Кремъл. Борисов може да изпълни поръчка на Пеевски срещу краля на петрола само след съгласие на Путин

Бойко Борисов трудно ще изпълни поръчка срещу Валентин Златев, дори може подаде оставка, ако Пеевски и Доган решат, че кралят на петрола не играе ролята на Троянски кон в "Лукойл", а е лоялен на компанията. Ако Борисов все пак атакува Златев, това ще е неговият най-смел и рискован ход, ...

News image

Пламен Бобоков е близък с Пеевски, но отказа оферта за терминал във Варна. Симеонов (не) позна, че ще атакуват Златев

Само Делян Пеевски и Бойко Борисов могат да "поръчат" акция срещу Пламен Бобоков, твърди източник от службите. Медийното покритие на акцията потвърждава неговата "версия". Атаката срещу Пламен Бобоков вероятно е част от стратегията на Пеевски за овладяване на петролния бизнес с превземан...

News image

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. С придобивката всичко е точно

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс". По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка...

News image

Недялко Недялков критикува Иван Гешев и брани Бойко Борисов: "Цветанов сипе отрова по Борисов и стяга партия"

Собственикът на ПИК Недялко Недялков защитава в пост във Фейсбук Бойко Борисов от "сипещия отрова" срещу него Цветан Цветанов. Това е знак, кой има интерес от публикацията, че бившият Втори в ГЕРБ стяга партия, както и от препечатката на статията в "Сега" срещу главния прокурор Иван Гешев. ...

News image

Семеен приятел на Мая Манолова: "Пеевски e зад Мая, но ще я изпържат". Гергов и Борисов ще я "изпържат" срещу БСП

"Пеевски е зад Мая, но ще я изпържат", заяви семеен приятел на Мая Манолова преди кметския вот в София и прогнозата му се потвърди на 100%. Сега зад Мая Манолова застава Георги Гергов и с Бойко Борисов ще я "изпържат", представяйки я като подривен политически играч срещу БСП. Герго...

News image

Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова. Обаче тя го прави като презент за ГЕРБ

Мая Манолова обяви, че стартира националната си обиколка от Пловдив, градът на Георги Гергов. Знаков старт. Гергов е режисьор на атаката срещу Нинова отвътре, Манолова влиза в ролята на фронтмен за щурм отвън. Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова,...

News image

Мая Манолова: Не съм молила Борисов за нищо, той ме молеше да не играя за кмет, защото знаеше, че ще загуби

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова обяви, че от утре тръгва из страната, за да събира гражданското недоволство срещу модела Борисов. "В момента не правя партия, не се занимавам с партийно строителство, но от утре тръгваме из България - първо в Пловдив, след т...

News image

Атаката срещу Владислв Горанов вече и в сайтове, сочени за близки до властта. Божков обслужва Борисов за оставката или..

Атаката срещу Владислв Горанов и вече се вихри и в сайтове, сочени за близки до властта. ПИК отново атакува Горанов с пост на Васил Божков за запора на Телефонната палата. От данните в документа е видно, че сградата и нейните активи са запорирани заради "очаквано публично вземане" о...

News image

КОЙ нареди "Влади" на Гешев, "ресто" на Борисов за полета на Божков към Дубай? Или Борисов поръчва Горанов скофтия

Сайтът ПИК, който подкрепи мощно Иван Гешев за главен прокурор, препечата от "Сега" критична статия срещу него. Владислав Горанов атакуван от сайт, сочен като проправителствен? КОЙ ли го нареди, за да си върне на премиера, че пусна полета на Божков за Дубай или Бойко Борисов го поръча скоф...

News image

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

В събота на 23 май бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че се връща в политиката и ще участва в следващите парламентарни избори с формацията си „Изправи се. БГ“ Времето бе избрано правилно, за да се разгърне политически проект – до следващите парламентарни избори има ...

News image

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

News image

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

News image

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

News image

Бойко Борисов за писмото от "Левски": Ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Какво общо имам аз, че да ми пращат писма

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "Левски"и ще хвърли писмото от ръководството на футболния клуб. "Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Защо? За какв...

News image

Президентът: От България Русия получи писменост, от български земи дойдоха и християнството, и църковно-славянският език

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!" Това се казва в словото на президента Р...

News image

Борисов посети район на Пеевски за празника. Стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция

Бойко Борисов посети крепост на Делян Пеевски за празника на българската писменост - Пазарджик и Велинград са негови изборджийски райони. Борисов явно стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция. Кметът на Пазарджик Георги Попов не можеше да нахвали ...

News image

Манолова няма да свали Борисов и да вземе властта с няколкостотин протестиращи. Мощен протест може да направи само БСП

Не повече от 300 души уважиха седящия протест пред Министерския съвет, организиран от Мая Манолова и нейната гражданска инициатива "Изправи се", видя репортер на Епицентър.бг. Мая Манолова не може да разклати кабинета, да свали Бойко Борисов и да вземе властта с няколкостотин протес...

News image

Божков се пинизи с Борисов и феновете на "Левски", защото не може да спечели война с Доган. "София-Запад" готви Ресто?!

Васил Божков се пинизи с Бойко Борисов и феновете на "Левски", защото го подвели с протестите срещу кабинета. Така изглежда на пръв поглед. С кого води медийна война Божков - с Борисов, който го пусна да излети за Дубай и за пръв път се възпротиви едновременно на Пеевски и Доган? Н...

News image

Ако Георги Попов джироса акциите, Божков губи първо Раздаване от Борисов. Ако не го стори, ще вдигнат феновете. Цугцванг

Кой ще джироса акциите на "Левски" на Сираков? Бойко Борисов няма как да го направи, защото ще се набута в капана на Васил Божков, който може да доведе до оставка заради конфликт на интереси. Ако Георги Попов ги джироса, ще покаже, че те не са били в Борисов, аБожков ще загуби първо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Кадиев не е Опозиционна shaika, а от "New Мулти", която е на власт от 2013. Може да изкара много за "Бойко&Васко"

News image

Георги Кадиев отряза медийно опашката на Гущера по поръчка на боса на "Мултигруп" Илия Павлов. И порасна, естествено, нова - "New Мултигруп". Сега Кадиев е от "New Мултигруп" и може да изкара много за тандема "Бойко&Васко" от 1987 до януари 2020. Ако му нареди Делян Пеевски. Вдиганет...

Пеевски пусна Василев да излети, Борисов не спря полета на Божков. Златев лети за Москва или взривява Сарая и кабинета?!

News image

Делян Пеевски пусна Цветан Василев да излети за Австрия. Преди това банкерът отиде на крака при Бойко Борисов в Банкя, който тогава беше в опозиция, да иска съдействие. След това бившият бос на КТБ се премести в Белград, където е под закрилата на сръбските тайни служби и... руските им к...

"Боклукгейт" пренарежда Бизнеса, свързват Валентин Златев с Камората? Борисов спира акция на службите до "петролния бос"

News image

Бойко Борисов е стопирал засега акцията на службите срещу Валентин Златев и е дал зелена светлина само до близкия с "петролния бос" заместник-министър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков, твърдят източници от ДАНС. Делян Пеевски и Кирил Домусчиев са били ...

АКЦИЯ

Явор Дачков: Божков не иска да се разкрие истината, а да се пазари с довчерашните си ортаци

News image

Божков описва цялата схема с лотарията, нарочната промяна в законодателството, уговорена с Менда Стоянова по нареждане на Борисов и Горанов и комисионната от 20% от печалбата, която е отчитал към управляващите срещу тази услуга.   Потресаваща история. Нямам никакво съмнение, че е ис...

Приказката на Божков за Али Баба и фактите - съвпаденията и въпросителните

News image

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува комикс с “нови разкрития”, наречен “истинската приказка за Али Баба”. Чрез картинки и надписи към тях, обвиняемит хазартен бос твърди, че е плащал на управляващите 20% от печалбата от моментните лотарии, съществув...

КИЛЪРИ

Божков доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е Рестото. Клиент №1 има други "поръчители"

News image

Васил Божков си прави пинизи с Бойко Борисов, доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е, че няма да има Ресто. ББ е "пенсионер" в този бизнес след 2005г. и няма да го нареди за пуцане, за Доган и Пеевски едва ли може да е толкова сигурен и не ги провокира. Обаче Бо...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков е международен играч, според ЦРУ "крал на мафията". Вътрешни фактори, освен Доган, трудно ще го върнат в София

News image

Главният прокурор Иван Гешев отговори на критиките в ПИК за Васил Божков, не и за Владислав Горанов, или се възползва от медийния акомпанимент. Един от партньорите в тандема "Пеевски&Борисов" може да е удовлетворен, донякъде, защото Пеевски цели връщането на бизнесмена в София, не и Бор...

"Принцът на София" Васил Божков загуби вота в столицата, провали операция "Пренареждане 2" и му взеха бизнеса

News image

Васил Божков, "принцът на София", се опита да овладее цялата "кралска власт" в столицата с Мая Манолова. Публична тайна е, че той стоеше зад кампанията й. Делян Пеевски влезе скофтия в тази игра и по сараен обичай игра двойно. Загубата на изборите взриви "тандема" - Ахмед Доган не прощава...

РЕКЛАМА
Банер