ПОЛИТИКА

Дугин, идеологът на Путин: България е наша. Да влезеш – не е предателство, но днес България да е в НАТО, е предателство

alt
България и Русия са два православни славянски народа с извънредно тесни връзки в миналото. Не бива да се забравя, че Русия положи огромни усилия, за да я има изобщо българската държава – България бе част от Османската империя и Русия, която води много кървави войни с империята, поставя като една от задачите си освобождаването на православните славяни, в частност на българите.
 
Много е приятно, когато българите помнят, че руският цар е сред виновниците за тяхната свобода. Руснаците платиха за това, но исторически така се случи, че българите често заемат страната на противника в политиката.
 
За да се разберат политиката на България, близостта на нашите отношения и нашите проблеми, трябва да се разгледа ситуацията на две равнища. От гледна точка на културата и религията, от гледна точка на единния славянски народ, ние сме много близки – имаме много сходна история, ние се обичаме и се разбираме. Отношенията между народите и културите винаги са били топли, докато между държавите – точно обратното. Като избраха Запада за свой геополитически партньор, българите се оказаха на страната на противника – затова сега продължава войната между евразийците и атлантиците.
 
България е разделена в това отношение.
 
Политическите елити, както често е било в историята, се ориентират на Запад, а народът запазва любовта, уважението, паметта и положителното отношение към Русия. Ние разбираме това и се отнасяме с разбиране към всички нападки и конфликти.
 
Русия не си променя така позицията – ние винаги протягаме ръка за дружба към българите и нашата позиция си остава стабилна. Ние не сме Запад, ние сме Евразия, ние сме Изток.
 
Следователно, ако българите имат възможност да избират лагер – западния или руския, то Русия няма такъв избор. Русия не може да напусне територията си – тя си остава постоянна, както и нашата любов към българския народ. Народът на нас не ни е враг, дори когато българският елит и политическото ръководство виждат в Русия враг.
 
Когато се разпадаше Варшавският договор, самата Русия не представляваше нито идеологически център, нито някакъв полюс. Ние нищо не можехме да предложим и дори искахме да влезем в НАТО, затова и много страни от източна Европа влязоха в НАТО. Не защото те предадоха Русия, а защото Русия в онзи момент сама предаде себе си, сама изгуби своята идентичност. Затова не трябва да сме прекалено строги, не трябва да гледаме на това като на предателство.
 
Друг въпрос е, че сега, когато Русия се превърна в полюс на суверенитет, в символ на консерватизма, традицията (в това число и православната), мисля, че отношението към Запада и към Изтока трябва да се промени. Влизането в НАТО – това е част от историята, но ние виждаме как западната цивилизация все повече изоставя консервативните си идеи, откъсва се от консервативните си корени. Самият Запад се променя и губи всяка връзка с традицията.
 
Затова да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш – не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност.
 
Т.е., НАТО не пази България от заплахи, а създава заплахи. Между другото, с подобен проблем се сблъска и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – Турция е член на НАТО и в същото време Америка стоеше зад опита за държавен преврат през 2016 г. Затова днес НАТО не е инструмент за сигурност, а главен източник на опасност и заплаха за България – и от стратегическа, а и от културна гледна точка, това е предателство към българския народ. Но Русия заема по-неутрална позиция и, разбира се, не изпитва никаква враждебност към България, в нищо не обвинява българите.
 
Закратко се създаде впечатлението, че евразийският модел побеждава – а той е противоположен на глобализацията и атлантизма. На изборите в София победи политик, който призовава за добри отношения с Русия, в САЩ победи Тръмп, който обещаваше добри отношения с Русия, а в Кишинев – Додон, приятелски настроен към нас. Това бе момент на големите успехи. После се оказа, че Тръмп не е способен да следва такава политика, защото е заложник на глобалисткия елит. Додон е блокиран от парламента, а и в България нещата не са толкова гладки.
 
Но има един важен момент – това, че Тръмп е наш, Додон е наш, българските политици могат да бъдат наши – всичко това не означава, че те са агенти на Кремъл. Ние нямаме такива сили, че да развием цяла агентурна мрежа по света, това вече е минало. Но това означава, че те избират многополюсен свят, а не еднополюсен. Те избират консервативната идеология, а не доминиращата ултралиберална идеология.
 
Това означава "наши" - не просто руски сили, а консервативно и национално ориентирани, това са традиционалисти от целия свят, включително и от България, Молдова и Америка. Където има традиционалисти, там има и от нашите – независимо от това как се отнасят към Русия. Това е много важно, това е въпрос на принцип. Но пък като видят, че Русия се явява първи пост на консервативната идеология, националистите изпитват симпатия към нас.
 
Консерватизъм и Русия, традиционализъм и Русия, съвременна Русия, путинска Русия, суверенна Русия, многополюсна Русия – всичко това са синоними.
 
Русия сега е далеч от това да има възможности да се бърка във вътрешната политика на други държави – още по-малко на приятелски или неутрални. Русия гледа на България или като на приятелска страна, или като на неутрална, защото България не застрашава нашите национални интереси, не се явява крепост на русофобията, не поддържа разрушителни тенденции вътре в Русия, а българският народ е един от най-приятелските и близките с нас. Затова ние не можем да имаме нито възможност, нито желание да се намесваме в българската политика. Ако България следва българските национални интереси, на нас това ни е достатъчно.
 
Всъщност, Русия днес решава вътрешни проблеми. У нас има много силна "пета колона" от прозападни либерали – като видяха, че Путин се приближава към последния си мандат (така е според конституцията), те се раздвижват. Ние имаме проблеми със Сирия, там водим много трудна война с "Идил". Имаме проблеми с Украйна – изобщо не ни трябват проблеми с България. Мисля, че руското ръководство се отнася много положително към България и приемаме със съжаление периодичните агресивни изказвания, но това не е симетрично.
 
Ако политическият елит на България ненавижда Русия и разпространява мита за "руското вмешателство", то Москва не го забелязва, а нашият народ винаги запазва приятелско и роднинско отношение към православния братски славянски народ.
 
Никой руснак няма да разбере, ако по време на избори го попитат: "Как се отнасяте към България?" Защото всички партии, всички кандидати, дори и най-либералните и прозападни, ще отговорят: "Положително". Много е важно, че в отношението към България от страна на Русия няма разделение, у нас всички са българофили – и партиите, и населението. Ние, консерваторите, обичаме българите, защото те са православен славянски народ, а либералите ги обичат, защото са в НАТО.
 
Съответно, когато ни казват, че еди кой си в България не ни обича, че имало някакви русофоби, на нас ни е трудно да го разберем. Ние обичаме съседа си, а всъщност половината му семейство ни ненавижда – трудно ни е да си го представим. Защо? Кое не е наред? Руският цар, Руската православна църква, руският народ, руският войник, нашите предци, които загинаха – какво лошо сме направили на българите, за да ни ненавиждат?
 
В съветско време помагахме на българите. А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза.
 
Моите познати, които посещават България, забелязват катастрофичното положение, привнесено от Запада. Това е въпрос на техен избор – но нас защо ни ненавиждат? Честно да ви кажа, не виждам причини. Ние сега не сме комунистическа държава, ние сме държава с консервативна ценностна система. За всяка ненавист трябва да има основание.
 
Когато ми казват, че в България има русофили, това е разбираемо – всички руснаци са българофили. Но когато ми казват, че в България има русофоби, тук се стъписвам и се опитвам да разбера за какво става дума, защото това е противоестествено. За това трябва да има някаква изкуствена политическа посока или пък го говорят хора, получили западно възпитание, които гледат и на Русия, и на България с очите на Запада.
 
За това, че Западът не ни обича, също няма основания. Не ни обичаха, защото бяхме два клона на цивилизацията – православната и западно-християнската католическа или протестантска. Изначално тези два светогледа спорят помежду си, а България винаги е била на наша страна като част от православния византийски свят. Дори съществуваше идеята за Велико Търново като наследник на Византийската империя в период, когато българското царство бе по-силно. И в този смисъл близостта на православни поствизантийски народи ни удържа в един и същи лагер.
 
Затова към хората в България, които ненавиждат Русия, си струва да се гледа не от гледна точка на това как се отнасят към Русия, а как се отнасят към самата България. От българската история и идентичност не произтича неприязън към Русия, за това няма основания. Такива основания има само западноевропейската цивилизация. Политиците, които говорят, че "Русия е враг" и че тя "ще ни бомбардира", не са българи, а особена секта русофоби. Това са някакви колониални сили, които налагат на България политика, която истинските българи не биха водили. С други думи – русофобията в България е противоестествено явление, тя е заболяване, тя е патология.
 
Александър Дугин, Геополитика
 
ПОЛИТИКА
News image

Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

Ако Путин искаше да атакува Украйна, защо не го направи през 2014 или 2015 г.? В крайна сметка тогава украинската армия беше по-слаба, отколкото сега, а лоялността на източните и южните региони беше доста висока.   Това пише в свой анализ за "Главред" Павел Вернивский, анализатор, ик...

News image

Адютантът Дмитрий Миронов, новият фаворит на Путин. Никой от Совбеза няма достъп до Първия без негова санкция

Дмитрий Миронов, бивш охранител на Путин и ексгубернатор на Ярославска област, е адютант на президента и новата звезда в Кремъл.   Според инсайдъри в Кремъл никой от Совбеза няма достъп до Първия без санкция на адютанта на Путин - дори смятаният за негов най-вероятен приемник секрета...

News image

Американски институт: Северодонецк е новият Мариупол в Украйна. Защо?

Основните усилия на руските войски са насочени към опити да се доближат до Северодонецк. Както се отбелязва в доклада на ISW, стремежът да се спечели битката за този град може да се обясни и с желанието да се отговори на критиките към цялостния ход на руската военна кампания в Украйна в меди...

News image

Адмирал США в отставке Эрик Олсен сдался в плен в Мариуполе?

На протяжении большей части сегодняшнего дня (воскресенье, 15 мая 2022 г.) циркулировали многочисленные сообщения о том, что  отставной адмирал армии США сдался российским войскам на металлургическом комбинате «Азовсталь» в Мариуполе, на Украине.   По состоянию на 18:17 воскресенья, ...

News image

Проф. Кристина Шпор: Войната промени баланса на силите - Финландия и Швеция в НАТО. Точно това искаше да избегне Путин

"Който насилва историята, рано или късно насилва и хора." Цитатът е от известния британски историк проф. Саймън Шама. Войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна, доказва верността на тези думи. Той отдавна обосновава исторически правотата си да нахлуе в Украйна, но...

News image

ГРУ на Украйна: Повратният момент ще настъпи през втората половина на август. В Русия вече планират свалянето на Путин

Войната в Украйна ще приключи преди края на годината и всички територии, временно окупирани от Русия, ще бъдат върнати под украински контрол.   Това заяви началникът на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов. Това направи изявлението в интервю за Sky News.   ...

News image

Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна

Има признаци, че Русия се готви за една дълга война в Украйна. Може да продължи и 2, и 3, и 4 години. Няма да има проблем от страна на Русия от гледна точка на военните запаси, нито от гледна точка на руската икономика. Големият проблем пред Русия е, че Западът също се готви за продължителна...

News image

Джордж Фридман: Как ще свърши войната в Украйна?

Русия води война в Украйна от малко повече от два месеца. Това не е особено дълго време. Корейската война продължи три години, Втората световна война - шест. Арабско-израелските войни, от друга страна, отнеха само няколко дни. За продължителността на една война допринасят различни фактор...

News image

Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни, съобщиха от прав...

News image

Петков обсъдил със Съливан как "да накарат Русия да плати за своите действия"

Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом, направи изявление по повод срещата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан с министър-председателя на България Кирил Петков вчера, съобщиха от посолството на САЩ в София.   Съветникът по националн...

News image

Нападнаха руския посланик в Полша, заляха го с червена боя

Посланикът на русия в Полша Сергей Андреев стана жертва на нападение при опит да поднесе цветя на военното мемориално гробище на загиналите съветски воини във Варшава, предава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.     Посланикът, съпругата му и придружаващите ги дипл...

News image

Полк. Виктор Баранец: Ремонтът на украински танкове и оръдия в България е схема за износ на оръжие

Военният журналист полк. Виктор Баранец коментира в предаването "60 минути" на РТР искането на президента на Украйна Володимир Зеленски България да ремонтира танкове и оръдия.   Според полк. Баранец ремонтирането на украински танкове и оръдия в България е схема за износ на оръжие. ...

News image

Путин отваря втори фронт в Приднестровието и Молдова, за да спре Полша и Прибалтика за Черно море?!

Войната на Путин не е само с Украйна, но и с Полша и Прибалтика, които са логистичен тил на Киев и може да въведат "доброволци", за да влязат в Западна и Южна Украйна.   Целта на Полша е да заеме геостратегически позиции от Балтийско до Черно море - "Полша от море на море".    ...

News image

Украински самолети товарят оръжие и боеприпаси на летищата в София и Бургас

Малко преди 22 ч. в четвъртък районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да тов...

News image

Петков нищо не решава за оръжието за Украйна. Защо Нинова не скочи на "Херо", а поръчва "премиера на янките"?!

Кирил Петков нищо не решава за оръжието за Украйна. Може да го наричат всякакъв - "маша" на американците, "слуга" на САЩ, все тази - България е отдала част от суверенитета си на НАТО и ЕС и това е главното, най-важната част - за сигурността и финансите.   Кой премиер е отказал нещо н...

News image

Кампанията срещу оръжие за Украйна няма значение, САЩ изнасят оръжие от България. Премиерът е "бушон", даваме и С-300

Никакво значение няма кампанията срещу износа на оръжие от България за Украйна. Бойко Борисов показа, че "царицата" - Корнелия Нинова, която като вицепремиер и министър на икономиката формално отговаря за търговията с оръжие, е дибидюс гола.   Статията в "Ню Йорк Таймс" разкри публич...

News image

Почему генерал российской разведки оказался в Лефортово. Ген. Сергей Беседа отвечаал за официальных контактов с ЦРУ

Начальник Пятой службы ФСБ генерал-полковник Сергей Беседа содержится в Лефортовской тюрьме.   В марте Беседу поместили под домашний арест. Ходили слухи, что Беседа поссорился с Путиным — ведь именно Пятая служба ФСБ в основном отвечала за предоставление разведывательных данных...

News image

НАТО достави на Украйна оръжие за $9 млрд, само Полша за $1.6 млрд. Оръжието от България, освен ЗРК С-300, няма значение

Страните от НАТО, без Унгария и България, предоставиха на Украйна оръжие и боеприпаси за $9 млрд.    Само Полша достави оръжие и боеприпаси за $1.6 млрд. Никакво значение няма дали България ще предостави оръжие.   Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристиг...

News image

Кирил Добрев може да сгреши, не ДБ ще напусне коалицията. "Янките" ще отстранят Нинова, след като им каза "Идите нахуй"

""Демократична България" ще напусне коалицията, ако НС не гласува оръжия за Украйна", заяви пред bTV бившият втори в БСП Кирил Добрев.   Кирил Добрев е "хищна хиена" в политиката. Бившият втори не е по-малко русофил от Корнелия Нинова, но не се е срещал със Сергей Наришкин.   ...

News image

Може ли Гуцанов да влезе в играта и да подкрепи на балотажа кандидата на групата "Лорер"?! Може, ако не го спре ТИМ

Борислав Гуцанов се включи в атаката на групата "Лорер" срещу кмета на Варна Иван Портних.    Гуцанов е председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения и работи с ресорния министър Николай Събев, който е много близък с Даниел Лорер и ключова фигура в групата "Лорер". ...

News image

Стартира Раздаването за кметския вот във Варна, кои са играчите. Може ли Емил Радев с подкрепата на ТИМ да стане фаворит

Предкампанията за кметския вот във Варна по традиция стартира година и половина преди изборите с битката за номинациите.   Групата "Лорер", която е острие на "Продължаваме промяната" за овладяването на местната власт в морската столица, първа влезе в Раздаването.   След като ...

News image

Борисов реди "партия" с Портних във Варна, издига го за кандидат-кмет?! "Лорер" може да загуби битката и от Емил Радев

Бойко Борисов е комбинативен политически и корпоративен играч - три мандати премиер и партиен лидер без алтернатива.   Борисов даде битка на Бойко Рашков и натрупа точки за ГЕРБ, която отново е първа политическа сила, но не бърза да се връща на власт.   Сега Борисов води друг...

News image

Руски режисьор: Стига със "специалната военна операция". Трябва да обявим война на Украйна

Русия трябва да прекрати "специалната военна операция" заради унищожаването на кораба "Москва" и да обяви война на Украйна.   Крайцерът "Москва" потъна, призна Русия Тази революционна идея предложи със сълзи на очи руският режисьор и бивш депутат от Държавната дума Владимир Бортк...

News image

Морская охрана Украины: экипаж "Москвы" не был эвакуирован из-за шторма

Российским военным не удалось эвакуировать экипаж затонувшего крейсера "Москва", заявила пресс-секретарь морской охраны погранслужбы Украины Наталья Гуменюк.   "Попадание привело к детонации боекомплекта - и началась борьба за живучесть. Мы наблюдали за тем, как другие корабли пытали...

News image

Отмъщението на Русия: Удариха украински завод за производство на ракети край Киев

Украински военен завод край Киев, произвеждащ ракети, за които се твърди, че са използвани за поразяване на руския крайцер "Москва", е частично разрушен след руски удари през нощта, съобщава АФП, цитирана от БНР.     Цех и административната сграда на завода "Визар", който се...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Как САЩ провокираха Путин за война на руснаци срещу руснаци в Украйна и да вкара Финландия и Швеция в НАТО

News image

САЩ провокираха Путин за война срещу Украйна, където воюват руснаци срещу руснаци, отхвърляйки ултиматума за неразширяването на НАТО.   Иван Коновалов, военен експерт, заяви в предавенето "Вечер с Владимир Соловьов" на РТР, че "специалната военна операция се затегна, защото воюват сл...

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България

News image

Инфлацията в България изглежда е и политическо явление: припряно ражда нови партии. Ето, че преди броени дни Стефан Янев обяви създаването на неговата партия "Български възход". В партийното етикетиране "България" и производните ѝ отдавна са задължителна мода, а "възходът" трябва да внуши ед...

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, вече няма 22 бригада на ГРУ. Кадировци "затънаха" в Мариупол

News image

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, въпреки че руски генерал ги обяви като цел.    Руснаците ще срещнат там не само британски и щатски ЧВК, но и командоси от SAS и американски "тюлени".    Хиляди десантчици на ВДВ на ВС на РФ загинаха в щурмуването на отбранителн...

АКЦИЯ

Война на Черном море. Чьи ракеты полетят в Севастополь? Каков дальнейший сценарий войны в Украине?

News image

Мумин Шакиров: С нами на связи – Юрий Швец. С ним мы и поговорим о дальнейшем сценарии войны в Украине.   Одиночки поджигают военкоматы, это – радикальная форма протеста. К сожалению, выход на улицу в России сегодня – это тюрьма или изолятор. Вы можете привести прим...

Юрий Швец: Украина получит от США Patriot и дальнобойную артиллерию. Это изменит ситуацию на поле боя

News image

В новый пакет помощи США, по данным The Washington Post (а эта газета, как всегда, близка к Белому дому, когда там находится президент-демократ), войдет предоставление Украине долгожданных комплексов ПВО Patriot, а также дальнобойной артиллерии залпового огня.   В последнее время реч...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Ердоган и "Османци Германия": Новите разкрития на един мафиот

News image

Близки до Ердоган турски организации в Германия, сред които забранената рокерска банда "Османци Германия", изглежда са били финансирани с нелегални пари от Турция. Това твърди мафиотът Седат Пекер в последното си видео.     Седат Пекер твърди, че самият той е изпращал пари н...

"Човекът с куфарчетата". Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит

News image

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.   Загиналият обаче не е случаен...

РЕКЛАМА
Банер