ПОЛИТИКА

Валерия Велева: Ехото от Скопие. Къде са фанфарите?

alt
Е, лошото ни споходи! Както прогнозирахме, фанфарите, с които Скопие посрещна Кирил Петков, оттекнаха в София с канонада от критики за целта и резултатите от неговата визита.
Преди още правителственият самолет да се приземи късно вечерта във вторник на софийското летище, социалните мрежи бяха прегряли от атаки към премиера, които драстично се разминаваха с личните му оценки за огромния успех на това посещение.
 
Какво се случи и къде сгазихме лука
 
Кирил Петков стъпи на 18 януари 2022 в Скопие начело на скромна делегация, съставена от двама министри - външния Теодора Генчовска, транспортния Николай Събев, зам.шефа на парламента Кристиан Вигенин, посланика ни в РСМ Ангел Ангелов, зам.-външния министър Васил Георгиев и външнополитическия съветник Весела Чернева.
 
Нито един специалист по най-чувствителната част от българската външна политика, нито един дипломат с опит, нито един историк не бе поканен за визитата.
 
Като възторжен комсомолец премиерът пое лично отговорността самоотвержено да изведе на нов път замръзналите в омраза отношения с РСМ.
 
Очакванията бяха огромни, фанфарите и тържествената церемония, в която домакините съкратиха дори собстения си химн и спестиха в чест на госта онези куплети, в които се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република, създаваха усещането за поредната балканска историчност.
 
Червеният килим се разтла и пред усмихнатия Петков се отвориха кабинетите на първите мъже в братската ни югозападна съседка. За 8 часа той потъна в серия от високопоставени срещи - с премиера Димитър Ковачевски (на четири очи), с президента Стево Пендаровски, с председателя на парламента Талат Джафери, с лидера на една от албанските партии ДСИ Али Ахмети, с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски (на четири очи) и с представители на българската общност в РСМ. Самото изброяване на тези имена и възможността на новопокръстения български премиер да разговаря с тях е сериозна предпоставка за постигане на значителни резултати за сближаване на позициите, които и двете страни искат, така че да се открехне онази вратичка, която да отвори пътя на РСМ към ЕС.
 
Резултатът от този маратон на "интензивната динамика", както вече е модерно да се говори, натоварен с оценката за "огромен успех", е следният:
 
- Обещание на двамата премиери, че въздушната линия София-Скопие ще тръгне след 60 дни и признанието на Петков, че тя ще се дотира от държавата, докато стане икономически изгодна. Екзотичният министър на транспорта Николай Събев обаче избяга от медиите и така останаха в тайна разговорите по същество с неговия колега. Премиерът отказа да влезе в детайли и не можа да отговори кой ще е превозвачът, какви са икономическите параметри на проекта, с колко ще олекне хазната за 25-минутния полет до Скопие. Остана да виси и въпросът - как тази линия ще се съчетае със Зелената сделка, която изисква да се преустановят полетите на близко разстояние под 200 км, защото са много вредни за природата.
 
- "Голямата" новина бе съобщена от премиера Ковачевски - изпратена е вербална нота на Скопие до ООН, че РСМ няма териториални претенции към България, защото София се е съгласила да използва и краткото име "Северна Македония" без "Република" отпред. Отново с комсомолски плам в очите Петков добави, че в последните дни били положени огромни усилия това да се случи точно сега. Нотата обаче я чакаме от две години, а отказът на РСМ от претенции не е новина, защото още през 2020-а правителството на Заев обяви, че няма претенции към България.
 
За нотата работиха интензиво в последните години наши дипломати и евродепутати, но техните усилия днешните управляващи не отчетоха. Външната министърка Теодора Генчовска не посмя да се покаже пред журналистите и да разкаже кой и защо в последния момент е дал зелена светлина на тази нота. Колкото до съгласието да ползваме само името "Северна Македония" - въпросът продължава да е спорен, защото така или иначе Северна Македония е географско понятие, срещу което ние бяхме против. Все пак постигането на този консенсус е правилна стъпка, но тя е най-леката и най-малката от онези 5+1 в плана, които София е поставила пред Скопие по пътя ѝ към ЕС.
 
- След двегодишно прекратяване е постигната договорката за общо заседание на двете правителства в София на 25 януари. Това е добре, но не се знае какво точно ще решават, тъй като подготвени междуправителствени документи към този момент няма. "Ще се изготви реален план за това, което искаме да постигнем през следващите шест месеца. Няма да губим повече време.", обясни днес с познатия си оптимистичен тон министър-председателят.
 
- С особен апломб бе вербализирана идеята за създаване на пет комисии - за инфрактруктура, икономика, култура и образование, евроинтеграция и история, които, по думите на Петков, ще заседават всяка седмица, изпълнявайки задачата му да ни засипят с "реални резултати". Това също бе сложено в графата „ново начало“, вероятно защото Петков не знае, че за такива комисии се говори, откакто съществуват отношения между двете държави. Затова пък остана неясна за здравия разум формулировката на министър-председателя, която звучи така: "Историческите комисии няма да се връщат в миналото, а ще работят с поглед в бъдещето", протекла в потока от думи и несвързани мисли по време на брифингите.
 
Дотук с фанфарите, ако изобщо за тези "постижения" може да се надуват фанфари.
 
Следва другата фактология от това посещение.
 
Горчивата истина е доста неприятна, защото тя оголва същината на новата власт в България, а именно бягството от дълбоките проблеми с РСМ, неглижиране националните интереси, неразбиране на понятието родова памет, незачитане на героичното ни минало, непознаване на базови исторически факти и понятия и най-важното - никакво, ама никакво вътрешно усещане за българщина. Когато говориш за "ново начало", трябва да го поставиш в смисъла на това понятие - да знаеш как да го направиш, така че то да доведе до решаване на спорните въпроси.
Нищо такова не се случи.
 
Премиерът не изпълни вай-важната си мисия на държавник в това посещение - да защити правата на българите в югозападната ни съседка и да свали градуса на напрежението между двете държави, породено от фалшивата интерпретация на миналото от страна на РСМ. Той просто не бе подготвен за такава сериозна задача, неговото мислене е далеч от реалността, в което всичко се развива в някаква историческа рамка.
 
И това доведе до тези ситуации, в които видяхме, как технократът Петков не успя да издържа изпита по дипломация, история и родолюбие. А те са просто фрапиращи!
 
- Българският министър-председател не е поставил проблема и затова не постигнал НИКАКВИ ГАРАНЦИИ и договорености за спазване правата на българите край Вардар, за което ни осведомиха президентът Пендаровски и премиерът Ковачевски. А това е съществената, базисната част от нашите искания, заложени в Договора от 2017 г., Декларацията на Народното събрание от 2019 и решенията на КСНС от 2022. И е първото нещо, което трябва да сложи на масата който и да е български политик, стъпвайки в Скопие.
 
- Кирил Петков е подминал и въпроса за вписването на българите от Македония в Конситуцията на РСМ, за което изрично настоява президентът Радев и КСНС. Не знаем как се е държал премиерът ни пред домакините си, но след неговите срещи Пендаровски буквално ни цапардоса, продължавайки да твърди, че в България има македонско малцинство, което РСМ ще защитава, а ни размаха публично пръст - да не си мислим, че можем да им казваме какво ще пише в тяхната Коституция.
 
И за капак като отзвук от срещите на Петков - бившият германски министър по европейските въпроси Михаел Рот направо нареди на България да признае македонското малцинство.
 
Министър-председателят така е неглижирал тази тема, че е закъснял с повече от час за предвидената му среща с българската общност в Скопие, стоял е само 10-15 минути и не е заявил каква е българската позиция за дискриминацията на хората с българско самосъзнание в РСМ. И това е породило тяхното дълбоко разочарование. Македонските българи смятат, че Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията. Вероятно премиерът е очаквал, че тази среща няма да протече във възторжения бонтон и затова българските медии не бяха допуснати до нея и повече от 6 часа стояха затворени, изолирани от същината на визитата. 
 
Затова пък последваха негативни коментари в македонските медии и оценката им -  отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за РСМ..
 
За урок на Петков се обадиха българи чак от Чикаго. "Македонският въпрос може да бъде решен веднъж завинаги само чрез признаването правата на българите в Македония и по този начин да се помогне на Северна Македония да тръгне по пътя на истинската демокрация", написаха до Конгреса на САЩ от Македонската патриотична организация "Пирин" в Чикаго – една от най-старите имигрантски структури в САЩ с едновековна история.
 
- Бягайки от историята, премиерът не е поставил и другия съществен въпрос, който идва от миналото, но носи знак за бъдещето - реабилитацията на жертвите от комунизма, репресирани заради българското самосъзнание и премахването на табели по паметниците, съдържащи определяния, като "окупатори", "българи", "фашисти". В дълго обяснение пред медиите, в което основната мисъл трудно може да се долови, Петков обяви, че това са "специфични въпроси", върху които не трябва да се фокусираме и обясни, че в "надграждащия елемент” на новите отношения те ще бъдат поставени "в съвсем различно измерение".
 
Преведено на чист български език това означава – миналото и паметта на жертвите за българската свобода ще бъдат заметени под килима, захвърлени в мазето, защото новата повеля е - историята остава на заден план.
 
И след всичко това идва затъването в тресавището на липсващата база от задължителни познания или просто последиците, ако не си прочел поне една статия от акад. Георги Марков, проф. Иван Илчев, проф. Веселин Методиев или проф. Кирил Топалов.
 
В отговор на конкретния журналистически въпрос "Поставихте ли искането за промяна на учебниците по история, изпълнени с антибългаризъм, където ние сме наречени татари фашисти", Кирил Петков се сблъска челно с националната доктрина, че в България не е имало фашизъм, заявявайки: "трябва да говорим за фашистки режим, но не да говорим за "български фашизъм". Фашизмът е направил ужасни неща по време на Втората световна война, но не бива се обвързва с определена нация".
 
Час по-късно мрежата загря.
 
Защото да кажеш, че в България е имало "фашистки режим", означава да налееш бензин в антибългарското говорене в РСМ. Признаем ли пред Македония, че в България официалната власт до 1944 година е била фашистка, това окончателно взривява сближаването между двете страни.
 
Петков можеше изобщо да не спомене в отговора си думата "фашизъм" и да каже например, че написаното в учебниците по история на РСМ изопачава истината, фалшифицира историята и това не е в синхрон с добросъседството, което искаме да градим.
 
Можеше, ако беше подготвен. Или пък си беше взел един читав историк под ръка, който да го измъква от такива ситуации.
 
Това безотговорно боравене с исторически факти и определения навежда на мисълта, че българският премиер и неговото правителство са крайно неподготвени да водят преговорите с РСМ. Но не го осъзнават. Не търсят помощ и експертиза.
 
Приповдигнатото настроение, скоротечното говорене със суперлативи за собствените си действия, потокът от празни приказки създава усещането като че ли за опит да се скрие истината – да пришпорим влизането на РСМ в ЕС за сметка на нашия национален интерес, да ги пуснем, пък след това да мислим как да се оправяме с тях в хода на преговорния процес. Иначе няма логика в поведението на Петков.
 
Премиерът направи още нещо, нечувано за последните 30 години - не сведе глава пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас". Това никой български държавник, стъпил в Македония, не си го е позволявал. Едва ли можем да го приемем за протоколен гаф. По-скоро е знак – Гоце и "най-романтичната част от българската история" не ни интересуват.
 
И това стана в деня, когато в София се изви огромна опашка пред БНБ от българи, желаещи да си закупят възпоменателната монета на тема "150 години от рождението на Гоце Делчев", и само три седмици преди датата - 4 февруари, от рождението на този колос в Пантеона на българското безсмъртие. Когато българският премиер подминава символа на борбата на българите в Македония за освобождение и обединение, това естествено дава поле на македонизма и легитимира грабежа на българската история.
 
И накрая.
 
Тази визита трябва да е за урок на новите управляващи в България. Защото когато си си поставил високи цели, трябва да си се подготвил как да ги постигнеш или поне да стъпиш на правилния път. Другото е празнодумие, за което не се полагат фанфари.
 
Валерия Велева, София-Скопие-София
 
"Епицентър.бг"
 
ПОЛИТИКА
News image

Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

Ако Путин искаше да атакува Украйна, защо не го направи през 2014 или 2015 г.? В крайна сметка тогава украинската армия беше по-слаба, отколкото сега, а лоялността на източните и южните региони беше доста висока.   Това пише в свой анализ за "Главред" Павел Вернивский, анализатор, ик...

News image

Адютантът Дмитрий Миронов, новият фаворит на Путин. Никой от Совбеза няма достъп до Първия без негова санкция

Дмитрий Миронов, бивш охранител на Путин и ексгубернатор на Ярославска област, е адютант на президента и новата звезда в Кремъл.   Според инсайдъри в Кремъл никой от Совбеза няма достъп до Първия без санкция на адютанта на Путин - дори смятаният за негов най-вероятен приемник секрета...

News image

Американски институт: Северодонецк е новият Мариупол в Украйна. Защо?

Основните усилия на руските войски са насочени към опити да се доближат до Северодонецк. Както се отбелязва в доклада на ISW, стремежът да се спечели битката за този град може да се обясни и с желанието да се отговори на критиките към цялостния ход на руската военна кампания в Украйна в меди...

News image

Адмирал США в отставке Эрик Олсен сдался в плен в Мариуполе?

На протяжении большей части сегодняшнего дня (воскресенье, 15 мая 2022 г.) циркулировали многочисленные сообщения о том, что  отставной адмирал армии США сдался российским войскам на металлургическом комбинате «Азовсталь» в Мариуполе, на Украине.   По состоянию на 18:17 воскресенья, ...

News image

Проф. Кристина Шпор: Войната промени баланса на силите - Финландия и Швеция в НАТО. Точно това искаше да избегне Путин

"Който насилва историята, рано или късно насилва и хора." Цитатът е от известния британски историк проф. Саймън Шама. Войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна, доказва верността на тези думи. Той отдавна обосновава исторически правотата си да нахлуе в Украйна, но...

News image

ГРУ на Украйна: Повратният момент ще настъпи през втората половина на август. В Русия вече планират свалянето на Путин

Войната в Украйна ще приключи преди края на годината и всички територии, временно окупирани от Русия, ще бъдат върнати под украински контрол.   Това заяви началникът на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов. Това направи изявлението в интервю за Sky News.   ...

News image

Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна

Има признаци, че Русия се готви за една дълга война в Украйна. Може да продължи и 2, и 3, и 4 години. Няма да има проблем от страна на Русия от гледна точка на военните запаси, нито от гледна точка на руската икономика. Големият проблем пред Русия е, че Западът също се готви за продължителна...

News image

Джордж Фридман: Как ще свърши войната в Украйна?

Русия води война в Украйна от малко повече от два месеца. Това не е особено дълго време. Корейската война продължи три години, Втората световна война - шест. Арабско-израелските войни, от друга страна, отнеха само няколко дни. За продължителността на една война допринасят различни фактор...

News image

Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни, съобщиха от прав...

News image

Петков обсъдил със Съливан как "да накарат Русия да плати за своите действия"

Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом, направи изявление по повод срещата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан с министър-председателя на България Кирил Петков вчера, съобщиха от посолството на САЩ в София.   Съветникът по националн...

News image

Нападнаха руския посланик в Полша, заляха го с червена боя

Посланикът на русия в Полша Сергей Андреев стана жертва на нападение при опит да поднесе цветя на военното мемориално гробище на загиналите съветски воини във Варшава, предава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.     Посланикът, съпругата му и придружаващите ги дипл...

News image

Полк. Виктор Баранец: Ремонтът на украински танкове и оръдия в България е схема за износ на оръжие

Военният журналист полк. Виктор Баранец коментира в предаването "60 минути" на РТР искането на президента на Украйна Володимир Зеленски България да ремонтира танкове и оръдия.   Според полк. Баранец ремонтирането на украински танкове и оръдия в България е схема за износ на оръжие. ...

News image

Путин отваря втори фронт в Приднестровието и Молдова, за да спре Полша и Прибалтика за Черно море?!

Войната на Путин не е само с Украйна, но и с Полша и Прибалтика, които са логистичен тил на Киев и може да въведат "доброволци", за да влязат в Западна и Южна Украйна.   Целта на Полша е да заеме геостратегически позиции от Балтийско до Черно море - "Полша от море на море".    ...

News image

Украински самолети товарят оръжие и боеприпаси на летищата в София и Бургас

Малко преди 22 ч. в четвъртък районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да тов...

News image

Петков нищо не решава за оръжието за Украйна. Защо Нинова не скочи на "Херо", а поръчва "премиера на янките"?!

Кирил Петков нищо не решава за оръжието за Украйна. Може да го наричат всякакъв - "маша" на американците, "слуга" на САЩ, все тази - България е отдала част от суверенитета си на НАТО и ЕС и това е главното, най-важната част - за сигурността и финансите.   Кой премиер е отказал нещо н...

News image

Кампанията срещу оръжие за Украйна няма значение, САЩ изнасят оръжие от България. Премиерът е "бушон", даваме и С-300

Никакво значение няма кампанията срещу износа на оръжие от България за Украйна. Бойко Борисов показа, че "царицата" - Корнелия Нинова, която като вицепремиер и министър на икономиката формално отговаря за търговията с оръжие, е дибидюс гола.   Статията в "Ню Йорк Таймс" разкри публич...

News image

Почему генерал российской разведки оказался в Лефортово. Ген. Сергей Беседа отвечаал за официальных контактов с ЦРУ

Начальник Пятой службы ФСБ генерал-полковник Сергей Беседа содержится в Лефортовской тюрьме.   В марте Беседу поместили под домашний арест. Ходили слухи, что Беседа поссорился с Путиным — ведь именно Пятая служба ФСБ в основном отвечала за предоставление разведывательных данных...

News image

НАТО достави на Украйна оръжие за $9 млрд, само Полша за $1.6 млрд. Оръжието от България, освен ЗРК С-300, няма значение

Страните от НАТО, без Унгария и България, предоставиха на Украйна оръжие и боеприпаси за $9 млрд.    Само Полша достави оръжие и боеприпаси за $1.6 млрд. Никакво значение няма дали България ще предостави оръжие.   Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристиг...

News image

Кирил Добрев може да сгреши, не ДБ ще напусне коалицията. "Янките" ще отстранят Нинова, след като им каза "Идите нахуй"

""Демократична България" ще напусне коалицията, ако НС не гласува оръжия за Украйна", заяви пред bTV бившият втори в БСП Кирил Добрев.   Кирил Добрев е "хищна хиена" в политиката. Бившият втори не е по-малко русофил от Корнелия Нинова, но не се е срещал със Сергей Наришкин.   ...

News image

Може ли Гуцанов да влезе в играта и да подкрепи на балотажа кандидата на групата "Лорер"?! Може, ако не го спре ТИМ

Борислав Гуцанов се включи в атаката на групата "Лорер" срещу кмета на Варна Иван Портних.    Гуцанов е председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения и работи с ресорния министър Николай Събев, който е много близък с Даниел Лорер и ключова фигура в групата "Лорер". ...

News image

Стартира Раздаването за кметския вот във Варна, кои са играчите. Може ли Емил Радев с подкрепата на ТИМ да стане фаворит

Предкампанията за кметския вот във Варна по традиция стартира година и половина преди изборите с битката за номинациите.   Групата "Лорер", която е острие на "Продължаваме промяната" за овладяването на местната власт в морската столица, първа влезе в Раздаването.   След като ...

News image

Борисов реди "партия" с Портних във Варна, издига го за кандидат-кмет?! "Лорер" може да загуби битката и от Емил Радев

Бойко Борисов е комбинативен политически и корпоративен играч - три мандати премиер и партиен лидер без алтернатива.   Борисов даде битка на Бойко Рашков и натрупа точки за ГЕРБ, която отново е първа политическа сила, но не бърза да се връща на власт.   Сега Борисов води друг...

News image

Руски режисьор: Стига със "специалната военна операция". Трябва да обявим война на Украйна

Русия трябва да прекрати "специалната военна операция" заради унищожаването на кораба "Москва" и да обяви война на Украйна.   Крайцерът "Москва" потъна, призна Русия Тази революционна идея предложи със сълзи на очи руският режисьор и бивш депутат от Държавната дума Владимир Бортк...

News image

Морская охрана Украины: экипаж "Москвы" не был эвакуирован из-за шторма

Российским военным не удалось эвакуировать экипаж затонувшего крейсера "Москва", заявила пресс-секретарь морской охраны погранслужбы Украины Наталья Гуменюк.   "Попадание привело к детонации боекомплекта - и началась борьба за живучесть. Мы наблюдали за тем, как другие корабли пытали...

News image

Отмъщението на Русия: Удариха украински завод за производство на ракети край Киев

Украински военен завод край Киев, произвеждащ ракети, за които се твърди, че са използвани за поразяване на руския крайцер "Москва", е частично разрушен след руски удари през нощта, съобщава АФП, цитирана от БНР.     Цех и административната сграда на завода "Визар", който се...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Как САЩ провокираха Путин за война на руснаци срещу руснаци в Украйна и да вкара Финландия и Швеция в НАТО

News image

САЩ провокираха Путин за война срещу Украйна, където воюват руснаци срещу руснаци, отхвърляйки ултиматума за неразширяването на НАТО.   Иван Коновалов, военен експерт, заяви в предавенето "Вечер с Владимир Соловьов" на РТР, че "специалната военна операция се затегна, защото воюват сл...

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България

News image

Инфлацията в България изглежда е и политическо явление: припряно ражда нови партии. Ето, че преди броени дни Стефан Янев обяви създаването на неговата партия "Български възход". В партийното етикетиране "България" и производните ѝ отдавна са задължителна мода, а "възходът" трябва да внуши ед...

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, вече няма 22 бригада на ГРУ. Кадировци "затънаха" в Мариупол

News image

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, въпреки че руски генерал ги обяви като цел.    Руснаците ще срещнат там не само британски и щатски ЧВК, но и командоси от SAS и американски "тюлени".    Хиляди десантчици на ВДВ на ВС на РФ загинаха в щурмуването на отбранителн...

АКЦИЯ

Война на Черном море. Чьи ракеты полетят в Севастополь? Каков дальнейший сценарий войны в Украине?

News image

Мумин Шакиров: С нами на связи – Юрий Швец. С ним мы и поговорим о дальнейшем сценарии войны в Украине.   Одиночки поджигают военкоматы, это – радикальная форма протеста. К сожалению, выход на улицу в России сегодня – это тюрьма или изолятор. Вы можете привести прим...

Юрий Швец: Украина получит от США Patriot и дальнобойную артиллерию. Это изменит ситуацию на поле боя

News image

В новый пакет помощи США, по данным The Washington Post (а эта газета, как всегда, близка к Белому дому, когда там находится президент-демократ), войдет предоставление Украине долгожданных комплексов ПВО Patriot, а также дальнобойной артиллерии залпового огня.   В последнее время реч...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Ердоган и "Османци Германия": Новите разкрития на един мафиот

News image

Близки до Ердоган турски организации в Германия, сред които забранената рокерска банда "Османци Германия", изглежда са били финансирани с нелегални пари от Турция. Това твърди мафиотът Седат Пекер в последното си видео.     Седат Пекер твърди, че самият той е изпращал пари н...

"Човекът с куфарчетата". Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит

News image

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.   Загиналият обаче не е случаен...

РЕКЛАМА
Банер