ПОЛИТИКА

Проф. Кристина Шпор: Войната промени баланса на силите - Финландия и Швеция в НАТО. Точно това искаше да избегне Путин

alt
"Който насилва историята, рано или късно насилва и хора." Цитатът е от известния британски историк проф. Саймън Шама. Войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна, доказва верността на тези думи. Той отдавна обосновава исторически правотата си да нахлуе в Украйна, но нямаше кой да се вслуша в заканите му. Влечението на Путин към историческите аргументи пролича и в речта му на Червения площад на 9-и май, хвърляйки мост между Великата отечествена война и "специалната военна операция".
 
"Бихме се срещу врага пред Москва и Ленинград, Киев и Минск, Сталинград и Курск, Севастопол и Харков. Така е и днес - бием се за нашия народ в Донбас, в защита на сигурността на нашата родина Русия", каза Путин от трибуната на Кремъл.
 
"В тази реч не за първи път чухме руският президент да преиначава историята", смята Айно Рос Кристина Шпор, политолог и професор по нова история в London School of Economics.
 
За проф. Шпор Путин се е впуснал в политически и териториален реваншизъм заради постимпериалистическата травма, която е преживял като агент на КГБ в Германия след краха на социалистическия лагер.
 
"За моите студенти, днешните 20-годишни, войната винаги е била нещо абстрактно. А сега изведнъж е в непосредствена близост. Изведнъж историята не се побира между кориците на учебника, а е част от техния живот. И започват въпросите: защо има война, какво се е случило в миналото? Изведнъж се оказва много важно да познаваш историческите факти, за да не се подаваш на манипулации и пропаганда."
 
"Путин търси начин да оправдае с исторически аргументи това, което той нарича "специална операция", но ние знаем, че е война. Той преследва историческата цел да събере под един покрив всички исторически руски територии, да възстанови зоните на влияние на Русия, както сам признава, и да накара светът да гледа на Русия като на световна сила. А причината отново се крие в историята - разпадането на Съветския съюз, което за Путин е "най-голямата катастрофа в историята".
 
"Путин игнорира, че Украйна е независима държава, непрекъснато препраща към историята, към Киевска Рус, и твърди, че украинците не са самостоятелна нация, още по-малко самостоятелна държава. Това изкривяване на историята трябва да оправдае нахлуването в Украйна. Путин говори за буферна зона, и има предвид територията на Украйна, но всъщност иска да я превземе. Точно това обаче в момента му се изплъзва. И понеже на 9-и май не можа да се похвали с победа над Украйна, трябваше някак да излезе от ситуацията. Затова в речта си препрати към победата над нацистка Германия. За пореден път обаче Путин си спести споменаването на останалите съюзници срещу Хитлеристка Германия."
 
Защо обаче фалшифицира историята и я използва като оръжие, проф. Шпор? За да върне колелото на историята преди политическите промени от 89-та?
 
"Двуполюсният свят тогава представляваше идеологически антагонизъм - комунизъм срещу либерална демокрация, планова икономика срещу пазарна икономика. Този свят свърши. След 1989-а Америка се превърна във водещата сила в един демократизиращ се свят.
 
Но този нов демократизиращ се свят се оказа, че не е универсален - Русия и Китай тръгнаха по свой авторитарен път, но с пазарна икономика. Днешният свят е многополюсен и наподобява повече на края на 19-и век, когато са се водели войни за територии. След Втората световна война смятахме, че този период в историята е преодолян чрез създаването на ООН. Но сега болезнено установяваме, че Обединените нации като инструмент на мира и на установения след войната световен ред са, образно казано, с вързани ръце и напълно парализирани, защото агресорът е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН."
 
Войната е продължаване на политиката с други средства, твърди Карл фон Клаузевиц в началото на 19-ти век. Западът загърби тази идеология и заложи на компромисите и пацифизма. Путин очевидно използва тази според него слабост на западните лидери. Каква геополитическа цел преследва той?
 
"Действията на Путин надхвърлят политическия реваншизъм. Той даде ясно да се разбере, че не иска Русия да бъде подчинена на Америка като доминираща световна сила. Путин се стреми към изграждането на един постзападен свят, каквото и да означава това. Със сигурност обаче в неговите представи светът трябва да е многополюсен. А за да може Русия да бъде единият от многото полюси в този нов свят, трябва да си възвърне старата сила и територия.
 
Този стремеж обяснява заиграването на Путин с Китай. Путин иска Америка да се оттегли от Европа. Чрез НАТО Съединените щати са ключова военна сила в Европа, точно както искат европейците.
 
Така затваряме кръга с днешна дата: След края на Студената война източноевропейците поискаха да бъдат част от западните институции. Но войната в Украйна промени баланса на силите в Европа. Промяната дойде от север - заради руската заплаха Финландия и Швеция се запътиха към НАТО. Точно това искаше да избегне Путин, когато през декември поиска писмени гаранции за сигурност от Съединените щати. Дори само примерът с бъдещото членство в НАТО на двете скандинавски държави показва, че Америка е доминираща сила в Европа по желание на европейските съюзници. Докато Русия иска да се наложи със сила. Сблъсъкът, макар и невоенен, е неизбежен."
 
Защо Западът падна в капана на Русия и позволи на Путин години наред да изнася на западните лидери лекции със своите исторически фалшификации?
 
"Западът наистина заложи прекалено много на диалога и компромисите. След края на Студената война сближаването между бившите идеологически врагове се случи през икономическата взаимозависимост. Западът се съобразяваше с чувствителността на Русия и търсеше начини да й намери място в новия свят и неговите институции - така се създаде например Съветът НАТО-Русия.
 
След това Русия анексира Крим. Имаше санкции, но въпреки това политиката спрямо Русия не претърпя голяма промяна. Вижте Германия - независимо коя партия управлява, курсът спрямо Москва си остана в духа на "остполитик". Но вместо взаимозависимост, постигнахме само зависимост.
 
В момента, в който Меркел се оттегли, за Путин настъпи удобният момент да задейства плана си. Той разбра, че Западът е отслабен."
 
"В Сирия американците не се намесиха, въпреки че начертаха червени линии. За Путин това беше сигнал, че може да прави каквото си поиска. Намеси се в американските избори за победата на Тръмп. Намеси се в Източна Европа с пропагандата през социалните медии, която помогна на популистите.
 
В Америка след Тръмп дойде Байдън - в очите на Путин един възрастен и слаб президент, който се провали с изтеглянето от Афганистан. А щом американците се изтеглят от Афганистан, значи са слаби. След Меркел дойде Шолц с всички прилежащи сантименти на неговата социалдемократическа партия към Русия. А във Великобритания, където Брекзит от руска гледна точка също беше успешна акция, управлява смешникът Джонсън.
 
Така Путин вероятно с право си е казал: "Нещата ми се получават доста добре! Принципът "разделяй и владей" работи и този омразен либерален свят наистина се разпада." Погледнато от Москва, в Европа настъпи властови вакуум, който води до нестабилност. Какъв по-хубав подарък за Путин в навечерието на 70-тия му рожден ден! Това, разбира се, са спекулации, но от негова гледна точка нещата изглеждат така."
 
На териториите, които в момента руските сили са завзели в Украйна, Москва се опитва да изправи света пред свършен факт: в Херсонска област се подготвя референдум за обявяването на народна република по примера на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики. Въвежда се рублата като разплащателно средство. Как ще продължи този конфликт, проф. Шпор?
 
"Когато започнеш война, която не върви по план, изведнъж се оказваш в отбранителна позиция. Мисля, че този конфликт навлиза в дълга замразена фаза. Руснаците няма да си тръгнат скоро. Но украинците добиха самочувствие и няма да се предадат лесно. Президентът Зеленски е категоричен, че няма да отстъпят и сантиметър от земята си. В момента няма изгледи за започване на преговори, защото двете страни си нямат никакво доверие. Никой не вярва на руснаците."
 
"В Украйна се води война за нашите принципи. Провъзгласяването на тези републики е нарушение на нашите принципи за териториална цялост и суверенитет на държавите. Западът е изправен пред предизвикателството, колко дълго ще издържи единството му. Колко дълго ще издържат нашите общества на това противопоставяне и на санкциите, за да защитим нашия начин на живот?
 
Мислехме си, че да се води война за територии е част от живота на нашите баби и дядовци. Моят финландски дядо живя дълго и успя да ми разкаже за войната за независимост на Финландия и за нахлуването на съветските войски през 1939 година. Това не е много отдавна."
 
Източник БНР, "Епицентър.бг"
 
ПОЛИТИКА
News image

Американците превзеха държавата. Митрофанова не може да спечели срещу "янките", ако народът не подкрепи Русия с протести

Американците в София превзеха държавата и стоят зад експулсирането на руските дипломати. ЦРУ иска да бъде редуциран състава на посолството на Русия, за да могат службите да покриват резултатно активностите на разведките на дипломатическо прикритие.   Посланикът на Русия Елеонора Митр...

News image

Митрофанова да беше изпратила нотата в посолството на САЩ. Американците ще отменят ли решението за експулсирането?!

Попитана кои сили стоят зад решението на правителството в София, посланик Елеонора Митрофанова отговаря в изявление за телевизия "Россия-24": "Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна, за съжаление".   ...

News image

Митрофанова: Всички наши военни са изгонени, може да бъдат скъсани дипломатическите отношения

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю за БНТ.   Русия определя действията на правителството като безпрецедентни.   Посланик Ми...

News image

Мълния! Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.   "Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правит...

News image

Остро изказване на Радев срещу Русия: Заради руската агресия НАТО се завръща към същинската си мисия

След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните членки. Това заяви Румен Радев в Мадрид, където се провежда среща...

News image

Велизар Енчев: Вторият план на две снимки. Радев до Байдън в Мадрид и черен дим над руското посолство

Ето вторият план на две снимки за историята: 28 юни 2022. Срещата на НАТО в Мадрид. Президентът на България изненадващо е инсталиран до дясното рамо на американския президент. Ако се спазва неписания протокол, до неофициалния шеф на НАТО би трябвало да е шефът на ЕК, след като от лявата ...

News image

"Стыдно. Болгары, вы другие". В РФ до сих пор работало менее 10 болгарских дипломатов, а в Болгарии — 114 российских

Некогда дружественные российско-болгарские отношения переживают беспрецедентный кризис. На фоне внутриполитических пертурбаций и затянувшегося конфликта с послом РФ в Софии Элеонорой Митрофановой и. о. премьера страны Кирил Петков во вторник вечером объявил о высылке сразу 70 российских дипл...

News image

Електоратът на БСП е русофилски и решението на Петков е срещу Нинова. Правителство с ПП повече не може да се прави

Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел.   Това напис...

News image

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО, съобщи АП.   Агенцията посочва, че до развоя се стигна, след като Турция свали ветото.   Решението идва , след като трите страни организираха специална среща помежду си. Тя е завършила с меморандум за взаимно сътрудничество в областта на сигу...

News image

В САЩ: Черноморският регион трябва да е стратегически приоритет за НАТО

Срещата на върха на НАТО в Мадрид (29-30 юни), която започва под сянката на конвенционалната война в Европа, ще представи нова стратегическа концепция и ще обсъди увеличаването на позицията на силите на НАТО на източната граница на алианса. Това са ключови въпроси, но също така ключова е и п...

News image

Манолова: Ясно е, че откакто “госпожа не продаваме патрони” е министър, изнасяме оръжие...

Преди малко Нинова в опита си да удари президента, обвини служебното правителство на Янев, в което министър на икономиката е Кирил Петков, че искало да изнесе оръжие за Украйна, но тя го спряла. На всички е ясно, че откакто “госпожа не продаваме патрони” е министър изнасяме и...

News image

Бившите шефове на ВМЗ обвиниха Нинова в лъжа: Украйна се появи като дестинация за износ на оръжия по времето на Нинова

Няколко часа след изявлението на Нинова - бившето ръководство на ВМЗ-Сопот изпрати официална позиция до медиите. В нея се твърди, че пренасочването на въпросната доставка на оръжия е станало по времето, когато Нинова вече е била министър и вицепремиер.   "Единственият орган, който ре...

News image

В опит да простреля Радев за оръжията, Нинова уцели министерството на Петков. Обвини президента в износ за Украйна

Както напоследък стана модерно да се говори за стрелба и уцелване, днес, в опит да простреля Румен Радев, соцлидерката Корнелия Нинова простреля.... бившото министерство на Кирил Петков. Става въпрос за прословутата вече сделка за оръжията за Афганистан, "пренасочени" към Украйна, за чието н...

News image

Путин към Макрон в секретен разговор отпреди войната: Слушай ме много внимателно!

Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин. Той се е провел дни преди старта на войната в Украйна и показва напрежението между двамата лидери, посочва изданието "Фигаро".   Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм "Президент...

News image

Американски конгресмени внесоха законопроект украински пилоти да летят на F-16

Американските конгресмени Адам Кинзингер (републиканец) и Криси Хулахан (демократ) внесоха законопроект за подготовка на украински пилоти да летят на F-15, F-16 и други американски самолети. За това съобщава thedefensepost.com.   По този начин Съединените щати ще помогнат на Украйна ...

News image

Медведев: Крим е руски. За него сме готови и на Трета световна война

Крим е част от Русия. Ако държава от НАТО нахлуе на територията, това ще доведе до Трета световна война.   Това обяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в интервю пред новинарския сайт "Аргументи и факти", цитиран от Ройтерс.   "За нас Крим е част от Русия. И това означ...

News image

Димитри К. Саймс, The National Interest: Подготвя ли се военен конфликт между Америка и Русия?

Тъй като войната между Русия и Украйна навлиза в четвъртия си месец, става все по-очевидно, че нито една от страните вероятно няма скоро да постигне решителна победа. По същия начин е очевидно, че просто да бъдат оставени страните да се обезкървят една друга, с допускането, че конфликтът ще ...

News image

Трифонов: И какво стана - имаме нова коалиция: Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати

"Току-що "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега - имаме нова коалиция." - коментира лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.   "Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера, за Ки...

News image

Парламентът даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония

Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. За предложението на "Демократична България", одобрено от Външна комисия, гласуваха: 170 - за, 37- против, 21 - въздържали се. Така пр...

News image

Борисов: Даваме зелена светлина за Македония! Този страхлив премиер има нашите гласове

Даваме зелена светлина за Македония! Премиерът има нашите гласове. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.   Свидетели сме на един страхлив премиер!, каза още Борисов.   "Френското предложение за Северна Македония е много добро...

News image

Американците не искат Борисов да се връща на власт, за да го спрат може да организират Майдан със "Сорос" и "Отпор"

Американците не искат Бойко Борисов да се връща на власт и за да го спрат може да организират Майдан със "Сорос" и "Отпор".   Според "янките" Борисов е "проруско прокси" и "скрит путинист", а посочването му на Путин като "агресор" е номер.   Протестът на "Сорос" срещу сваляне...

News image

Луна се възползва от излизането на Ралица Симеонова от проекта на Стефан Янев

Стефан Янев учреди "Български възход". Бившият служебен премиер обяви, че партията му попада в идеологическия спектър на национален консерватизъм. А целта й – устойчиво да работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани.   По думите ...

News image

"Ралица е НАТО" приключва проруския проект на Стефан Янев, американците с оферта за кариера в централата на НАТО?!

Ралица Симеонова, сочена като близка до ген. Стефан Янев, обяви, че напуска проекта в деня на учредяването.    "Ралица получи предложение от американците за кариера в централата на НАТО в Брюксел", заяви източници от обкръжението на Стефан Янев.   Ако това се потвър...

News image

Николай Слатински за Иван Кръстев: Как само за три месеца Путин от забележителен стратег се оказа кауза пердута

Иван Кръстев е доказано, забележително име в политическия анализ. Той пише едновременно умно и сочно, аналитично и емоционално. Той е единственият българин, който оказва влияние на международните процеси. Публикуват го най-престижните западни издания.  В същото време преди началото на во...

News image

Президентът атакува правителството заради Нинова?! Радев не приема кабинет "Петков-Нинова", БСП му обяви война

Президентът Румен Радев атакува правитеството заради Корнелия Нинова чрез соченака като близка до него партия ИТН. Радев очевидно не приема кабинет по формулата "Петков-Нинова".   Нинова се включи в протеста "Мафията вън!" срещу свалянето на кабинета много по-мощно от участието си в ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов за руските дипломати: Правителството да не дава крачка назад. Има пълната ни подкрепа

News image

"Ние подкрепяме действията на българското правителство", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод изгонването на 70 руски дипломати от премиера в оставка Кирил Петков. Той все пак допълни, че всичко това е направено "аматьорски".   "Щяхме да го направим по друг начин, но това е и...

Борисов не коментира руските дипломати. Ресто към Путин за Македония или завижда за играта с US на "страхливеца"?

News image

Бойко Борисов не коментира темата с експулсирането на 70 руски дипломати - Ресто към Путин за Македония или завижда на "страхливеца" Петков за играта с американците.   Когато третото правителство на Борисов изгони няколко руски разведки на дипломатическо прикритие, той заяви, че е за...

Няма шменти-капели, Борисов вече е антипутинист. Зелената светлина за Македония е предизвикателство към Путин

News image

Няма шменти-капели, Борисов вече е антипутинист. Зелената светлина за Македония е предизвикателство към Путин и политиката на Кремъл на Балканите.    Зелената светлина за Македония означава, че Албания също ще стартира преговорите за влизане в ЕС. Русия остава само със Сърбия и Репуб...

АКЦИЯ

Путин не иска втори фронт със "специална военна операция" в България?! МИД решава за посолството в София

News image

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова приключи кариерата на Кирил Петков като министър-председател, но изглежда и той ще успее да приключи нейната дипломатическа кариера.    "Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок ...

Митрофанова играе следващия си ход. Путин закрива посолството или направо обявява "специална военна операция"?!

News image

Нотата на Митрофанова провокира медиите, но не пренареди политическата конюнктура - няма как да стане, след като американците овладяха най-големите партии на власт и в опозиция.   Митрофанова играе следващия ход - предлага на Путин закриване на посолството. Как ще влияе тогава Кремъл...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Ердоган и "Османци Германия": Новите разкрития на един мафиот

News image

Близки до Ердоган турски организации в Германия, сред които забранената рокерска банда "Османци Германия", изглежда са били финансирани с нелегални пари от Турция. Това твърди мафиотът Седат Пекер в последното си видео.     Седат Пекер твърди, че самият той е изпращал пари н...

"Човекът с куфарчетата". Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит

News image

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.   Загиналият обаче не е случаен...

РЕКЛАМА
Банер