ПОЛИТИКА

Борисов с формула: Лидерите да се дръпнем назад. Не искам да съм премиер, няма да съм депутат

alt
"Не искам да съм премиер, не искам да съм депутат. Народът каза: "Стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдаме еднакво". 
 
Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция на партията след предсрочните парламентарни избори. Победител във вота бе коалицията ГЕРБ-СДС .
 
И даде формулата за кабинет: "Близо 80% от хората казаха пред социологическите агенции, че искат правителство. А и да отидем на следващи избори, нищо по-различно няма да се получи. Предлагам на лидерите на другите партиии, който иска, разбира се, да се дръпнем назад. Приемаме този вариант. Ранното ми пенсиониране също се показа неправилно. Не може да те побеждавам на избори и то с такъв резултат - във всички областни градове с изключение на тези на ДПС, и те да искат да се пенсионирам", каза още Борисов.
 
На въпрос на репортер на Епицентър.БГ кой ще води преговорите и кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер, Борисов бе лаконичен:
 
"Ако отговоря сега на тези въпроси, те преговорите приключиха..."
 
"Решихме да направим нашия брифинг след крайните резултати, както правим след всички избори. Няма нищо неочаквано", обяви Борисов.
 
Томислав Дончев благодари на всички хора, които са дали подкрепа за ГЕРБ.
 
"Моментът налага съединение.
 
Ние печелим в 24 избирателни района, ДПС - в 5, а "Продължаваме промяната" - в 2. Картата е синя, но не това е най-важното.
 
От 265 български общини ГЕРБ печели в 174, ДПС в 69, БСП в 13, ПП в 8, ДБ в 1.
 
Получили сме подкрепата на 634 649 души. Върнали сме подкрепата на 38 193 души", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.
 
По думите му този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, затова е ценен.
 
"128 528 гласа имаме разлика с "Продължаваме промяната", 400 000 гласа с левицата, което също е показателно. Правим анализи до ниво избирателна секция", каза Дончев и добави, че данните по възрастови групи показват, че ГЕРБ е истинска народна партия.
 
"Първата победа е трудна, следващата е още по-трудна. Гордея се, че голямата част от българските граждани са дали подкрепата си за нас. Оттук следва сложната задача какво правим", завърши Дончев.
 
"Предполагам, че тези данни не са нови за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас. Може да разсъждаваш за реалностите, които са в България. Тези избори показаха, че народът на никой не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: Стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдаме еднакво", заяви Бойко Борисов.
 
"Не ми се вярва, че към 70 000 са отишли да гласуват с "Не подкрепям никого". Ще използвам една шега към колегите - тяхното знаме, г-н Бойко Рашков в Перник, загуби с двоен резултат от ГЕРБ. Спечелихме с двойно по-силен резултат. И с тази създадена от тях илюзия изчезна", сподели той.
 
"Моите предложения са няколко. От сутринта спорим. Кое е най-важното в момента в България. Първо, важното и за света - кой е с Путин и кой е срещу него. Или както по време на избори се говореше за евроатлантизма. Нека това е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Ние нашата сме я заявили ясно. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин. 67% от българския народ са проевроатлантическите партии. Като сложим и БСП, стават 77%, защото не мога да приема, че Вигенин не е евроатлантик", сподели лидерът на ГЕРБ.
 
"Втората тема - инфлация, цени, финанси, енергетика, икономика. Колко ужасно е това, което ни завеща правителството на "Промяната". Вчера пак поискаха 200 млн. дълг. Дадоха им 100 на 4% лихва. Държавата изглежда отвратително и за международните, и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната. Това може да се реши с редовно стабилно правителство. Как. Заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в еврозоната, пазарите веднага ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната", уточни Борисов.
 
"Идва зима, социалните помощи чукат на вратата. Не може да оставиш хората без огрев, без ток, а пазарът ти дава 100 млн. лв. Асен Василев знае какъв обран бостан е оставил", добави той.
 
"Виждате, при подобна риторика от всички страни, аз не виждам някакъв изход. Вариант, в който ГЕРБ управлява с Възраждане, ДПС и Янев, при положение че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия, не виждам. И ето ги новите избори. Войната е тук. Загрижен съм, затова мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен, че не съм викал "Ура, победихме ги". Морална е победата, това е триумф срещу мракобесието. Винаги съм мислил какво ще стане след това. Затова ще предложим контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора по антипутиновата тема. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси и други хора и те да проведат кръга от преговори", разкри Борисов.
 
По думите му така ще стане и с финансите. "Ще подкрепим социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Ще подкрепим социалната сфера. Да сложат тяхната програма, ще я подкрепим. "Да, България" говорят за съдебна реформа. Ние имаме нашата програма, нека те сложат тяхната, да кажат това, това и това и ще я подкрепим. С кого искате да преговаряте? Чолаков? Ето ви Чолаков! Дончев? Ето ви Дончев", добави лидерът на ГЕРБ.
 
Той заяви, че ще се съобразят и с министрите, които биха изпълнили тези приоритети и уточни, че дори и с "Възраждане" имат общи приоритети".
 
"Много пъти сме били в управлението. Трудно се работи без лидерите там. Ако искат и без лидери, без лидери", каза още бившият премиер.
 
Следващите преговори щели да бъдат и за енергетиката - диверсификация от "Газпром", както и за Плана за възстановяване.
 
Според Борисов, когато преговорните екипи се върнат с общи точки, тогава се вкарва едно правителство, което да бъде гласувано в парламента и всяка партия да си носи отговорност.
 
"Съжалявам много, ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители и трябва да ни слушат. Не го е казал народът това", коментира председателят на ГЕРБ и добави, че дори и да са в коалиция с ДПС и Янев, пак нямат мнозинство.
 
"Нека всички си помислят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, войната се вихри със страшна сила и зимата няма да е толкова топличко, както сега. Готов съм да направя всякакви компромиси. Оставям колегите да решат кого обичат повече - себе си ли, Путин ли или българският народ", заключи Бойко Борисов.
 
"Не съм обсъждал с никого нищо. Изчаках да минат емоциите. Ние също се радваме. Като мине болката и радостта, надявам се, че ще намерим сечението", каза още лидерът на ГЕРБ.
 
"Не искам да съм в ролята на Христо Иванов - първо да клеча пред Радев, после да искам да ни събира. Ако не се съберем, си остава служебното правителство на Радев. Не мога да му кажа да ни вика обаче" разкри той и добави: "Не искам да съм депутат, не искам да съм премиер или министър. Моята морална победа е ГЕРБ да бъде първа политическа сила."
 
"Предлагаме нещо, което ще е устойчиво. Може и да изкара пълен мандат, ако се справя", отсече бившият премиер.
 
"За Стефан Янев не сте ме чули да кажа лоша дума. Уважаваме се. С някои се уважаваме и може да се видя с тях, с други ще имаме контактни групи", продължи той.
 
"Ако аз съм причината, не мога да кажа, че ще се махна от ГЕРБ, защото сме първи, за да могат да спечелят. Не поставям условия. Ако искат, Кирил Петков и Асен Василев да си останат. Ние правим сега анонс, те нека решат, може да откажат и контактните групи", допълни Борисов и каза, че няма да разчита на отцепници.
 
"Аз съм малко габровец, когато сме дали пари за нещо, в случая десетки милиони за машини, аз съм доволен от машините", сподели Борисов на въпрос ще върнат ли хартиените бюлетини.
 
Репортер на ПИК попита лидерът на ГЕРБ как ще преговаря с хора, които го арестуваха и продължават да искат да го арестуват: "Ако тръгнем със същата риторика, ще направим правителство, за да ги арестуваме тях. Така че това е по едната тема. Затова сега си давам тема да направим контактни групи", отсече той.
 
"Оръжие за Украйна трябва да се даде и ние това сме го казвали много пъти. И не трябва да се шикалкави", продължи Борисов.
 
"Ръба на съмохранението ли? Отдавна минахме по ръба. Вчера Лорер го слушах как едва ли не служебното правителство им е попречило. Когато при първото служебно правителство Бойко Рашков размазваше ГЕРБ и всички останали, къде бяхте вие? С какво ви попречи служебното правителство? Че ви изнесе далаверите? Ами те са длъжни да го направят", негодува председателят на ГЕРБ.
 
Очаквайте подробности!
 
Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!
 
ПОЛИТИКА
News image

Борисов реди кабинет и местния вот, сменя кандидатите за София, Пловдив и Бургас. Портних отново кандидат-кмет за Варна?

"Готови сме да предложим правителство още в рамките на първия мандат, готови сме с проектосъстав. Нека стартира конституционната процедура по връчването на мандатите, ще проведем отново поредица от разговори с нашите потенциални коалиционни партньори. Считаме, че такъв наш потенциален и есте...

News image

Лявото обединение няма свали Нинова и ще извади от играта със "стари муцуни". Петър Витанов може да е успешен лидер

Проектът Ляво обединение няма свали Корнелия Нинова и ще извади ог играта "Продължаваме промяната" със "стари муцуни". Георги Първанов беше успешен президент, но не преуспя като партиен строител.   Освен това в кръга на "старите муцуни" тлее битка между лобито на Георги Първанов с те...

News image

Лявото обединение е проект "анти-Нинова" и заявка за влизане във властта

Корнелия Нинова излезе с призив към поканените в Лявото обединение партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП.   Координаторите на идеята за Ляво обединение Костадин Паскалев, Мая Манолова, Татяна Дончева, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги...

News image

Валерий Соловей: Салливан привез Зеленскому предложение забыть про Крым на 7 лет

Российский публицист Валерий Соловей в интервью УНИАН рассказал о реакции России на "формулу" мира, возможности переворота в РФ и об онкологии Путина.   Многие эксперты говорят о торгах на G-20, мол, Путин ни в какую не хочет отказываться от Крыма и Донбасса. У вас был прогноз по тра...

News image

Защо "нациките" станаха за Путин "украинските партньори"? Отказът на САЩ за преговори с Русия смени линията на Кремъл

Путин определи отстъплението на войсковата групировка на ВС на РФ в Украйна от Херсон като "жест на добра воля" и призова "украинските партньори" за преговори.   По време на преговорите в Истанбул отстъплението на руската войскова групировка от Киевска област също бе определено като ...

News image

Александр Дугин: Херсон - последний рубеж отступления

Сдан русский город, столица одной из областей России – такая же, как Белгород, Курск, Донецк или Симферополь. Если вам всё равно, то вы не русский. Русские сейчас сжимают зубы от боли, рыдают и страдают так, как если бы у них вырвали сердце, убили бы их детей, братьев, матерей и жён у ...

News image

Пропутинските геостратези отново в медийна "ваканция". Путин изтегли войската от Херсон, те очакваха да превземе Одеса

Пропутинските геостратези у нас отново излязоха в медийна "ваканция". След офанзивата на ВСУ в Харковска област се изтеглиха от медийния фронт.   Сега, след обявеното от командващия Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна ген. Сергей Суровикин изтегляне от десния бряг на ...

News image

Генерал Суровикин предложи да предаде Херсон. Шойгу се съгласи и нареди да започне изтеглянето на войските зад Днепър

Командващият руската групировка в Украйна генерал Сергей Суровикин предложи на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да изтегли войските в района на Херсон на левия бряг на Днепър. Това означава предаване на град Херсон.    Шойгу се съгласи с това предложение и нареди да започне ...

News image

Мариупол се оказа пирова победа за Русия и се превърна в сакрална жертва за Украйна и стратегически ход за ВСУ

Преди две години казахме на знаков варненски политик, изявен русофил, че главната цел на Путин е превземането на Мариупол.   Руската войскова групировка на ВС на РФ в Украйна превзе Мариупол, но затова трябваше да го срине с бомбардировки.    "Азовстал" и металургичният комби...

News image

Кога Русия ще започне Украйна "мъжката" и ще спре да се "лигави"?!

"Руснаците ще ги започнат мъжката", заяви през юли варненски политик с военно образование, който беше убеден, че Русия ще спечели войната срещу Украйна.   "Руснаците да спрат да се лигавят", написа преди седмица Богомил Бонев, който вероятно също е убеден в победата на Русия, ако Пут...

News image

Владимир Соловьов и компания вече не са актуални, българските тв каналите минаха на украинска пропаганда

Владимир Соловьов, Олга Скабеева, Евгений Попов и Маргарита Симонян, остриетата на кремълската пропагандаq вече не са актуални, българските тв канали минаха на украинска пропаганда.    Прифронтовата медийна у нас зона много се промени след офанзивата на ВСУ в Харковска област и настъ...

News image

Националният съвет на СДС заседава днес в Русе

По време на днешното заседание в Русе на Националния съвет на СДС една от разискваните теми е влизането на България и Румъния в Еврозоната.   Сините очертаха важността на Шенген за България и проблемите, които стоят пред приемането на страната ни.     Варненската дел...

News image

Тройната загуба на Нинова - загуби подкрепата на Кремъл и САЩ. Путин се преориентира към бизнеса за "проруска игра"

Корнелия Нинова загуби битката за оръжието за Украйна - взеха й схемата с износ през Полша и Румъния, загуби и подкрепата на Кремъл след гласуването в парламента.   Нинова се подхлъзна и по американската писта - "янките" я отписаха от играта. Това означава, че БСП няма да види в...

News image

Ходорковский: Почему Зеленский до сих пор не убит? Сейчас сделать это уже не так просто, а вот в начале войны. Почему?

«К сожалению, мы увидели, как ворюга превращается в кровопийцу» Большое интервью Михаила Ходорковского — о том, что будет с Россией после Путина (и будет ли она вообще).   Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выпо...

News image

Путин няма да спечели с "бойни комари", а със спецназа на ГРУ. Кадиров е мишка пред имам Шамил, но е прав за войната

Путин няма да спечели войната срещу Украйна с пропагандната кампания за "бойните комари", а със спецназа на ГРУ.   Няма да я спечели и с ударите по гражданската критична инфраструктура на Украйна, само ще провокира украинците.   "Хохлите" и без това мразят "кацапите" от веков...

News image

Главная битва - Херсон. Город укрепляют на случай попытки ВСУ пойти на прорыв

Враг продолжает прощупывать нас на херсонском направлении. Тактику неонацистов разгадал Виктор Баранец. Он объяснил, почему ВСУ так торопились взять Херсон, отметив, что сейчас ситуация меняется.   Херсонская область остаётся одной из красных точек на карте противостояния. Однако ярк...

News image

План Суровикина: названы варианты наступления России на Одессу. "В Генштабе уже есть план"

Владимир Путин, выступая вчера на заседании Валдайского клуба, многих заинтриговал, отвечая на вопрос иностранного гостя о судьбе Одессы. Из ответа президента так и не стало ясно, есть ли красавица-Одесса в планах российского Генштаба или нет. Военный эксперт, капитан 1 ранга в запасе Васили...

News image

Красен Кралев: Питам се какво ДБ правят в съюз с БСП

След изказването на колегата Гуцанов, не мога да не се запитам какво правят "Демократична България" в съюз с БСП. Това е една дълбоко нереформирана партия. Двойнственият момент, който през цялото време присъства при тях, за мен е малко енигматичен. Не мога да си отговоря на въпроса как при т...

News image

ISW: Руските сили продължават да се подготвят за улични боеве в Херсон

Руските сили не напредват значително около Бахмут, Донецка област или където и да е другаде по фронтовите линии в Украйна. Руска информационна операция разпространява слуха, че руските сили постигат значителен напредък в Бахмут, което вероятно ще подобри и личната позиция на финансиста на гр...

News image

Когда "Армата" появится в зоне спецоперации

С 2015 года на парадах в День Победы 9 Мая демонстрируются боевые машины следующего поколения на платформе «Армата», включая основной боевой танк (ОБТ) типа Т-14. С разрешения Минобороны РФ короткие интервью давали военнослужащие, лестно отзываясь о новой технике. А в ходе международных воен...

News image

Константин Малофеев: Валдайский прорыв Третьвого Рима

Русский консерватизм от двухвековой теории переходит к практике. Выступление Владимира Путина на XV заседании клуба "Валдай" ещё предстоит детально разобрать и проанализировать, но одно очевидно. Это финальная точка в отношениях с либерально-глобалистским Западом. И братская рука, протянутая...

News image

ISW: ЧВК "Вагнер" набира пилоти за авиационни отряди и екипажи на зенитно-ракетни комплекси

Руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да набира пилоти за авиационни отряди, за да разшири възможностите си във въздуха, предаде Униан.    Наемниците са започнали да разполагат по-сложна техника наравно с руската армия, се казва в доклад на американския Институт за изслед...

News image

Британската разведка: Разбрали, че са неподготвени, руските сили минават в отбрана

Русия вероятно е подсилила някои от своите части западно от река Днепър с мобилизирани резервисти. Това съобщава британското военно разузнаване в последната си сводка.   Отбелязва се обаче, че подкреплението е с крайно недостатъчен състав. През септември руски офицери описват роти в ...

News image

Путин: Русия е готова за преговори, САЩ трябва да дадат сигнал на Киев да промени позицията си

Руският президент Владимир Путин каза днес, че Москва е готова за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, но заяви, че Киев не е готов да седне на масата за преговори, предаде Ройтерс.   "Не става въпрос за нас, ние сме готови за преговори. Но лидерите в Киев решиха да не п...

News image

Кадиров съобщи, че при украински обстрел са загинали 23 чеченски бойци

Чеченският лидер и съюзник на руския президент Владимир Путин Рамзан Кадиров съобщи, че при украински обстрел по-рано тази седмица са загинали 23 от бойците му, а 58 са били ранени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   В публикация в социалната мрежа Телеграм Кадиров уточнява, че това...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Битката за Мелитопол, Бердянск, Мариупол и Крим. Путин превръща отбраната на Крим и Мариупол в "народна война"?!

News image

Генералният щаб на ВСУ маскира предстоящата офанзива след отстъплението на Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна от десния бряг на Днепър в Херсонска област и връщането на областния център Херсон.   Командването на ВСУ засега не прехвърля значителни части от 60 000 Херс...

И "генерал Армагедон" трудно ще се справи с "Батько наш Бандера", Путин провокира яростен национализъм в Украйна

News image

Първият влак от Киев за Херсон потегли с "Батько наш Бандера Украина - мати! Ми за Украину будем воювати!".     Изрисуваната влакова композиция с надписи "Потяг до перемоги" и "Азовсталь" е пропагандна акция на Киев, но и израз на национализма на украинците.    ...

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе?!

News image

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе, столицата на легендарния анархистки водач в Украйна Нестор Махно, громил белите, докато не почервенеят, и червените, докато не побелеят.   Путин очевидно подцени анархисткия дух н...

АКЦИЯ

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

News image

Руските сили продължават да обстрелват Херсон ежедневно, въпреки че Украйна си върна контрола над града по-рано през ноември. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.   От ведомството посочват, че вчера, 27 ноември, в района ...

Украински и полски спецназ спират щурма на ЧВК "Вагнер" за превземане на Бахмут

News image

Няколко месеци щурмови групи на ЧВК "Вагнер" атакуват Бахмут и не успяват да го превземат. Атаките следват на вълни, но са спирани от украински спецназ и бивши командоси от полския спецназ "Гром".   Командването на ВСУ привлече резерви от "западенци", които воюват мотнивирано срещу р...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер