ПОЛИТИКА

Илия Лазаров, СДС: Трябва ни стабилно управление, за да стъпи България на здрави крака

alt
Илия Лазаров е главен секретар на СДС, народен представител от СДС в парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 45-ото Народно събрание, началник на кабинета на президента (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов.
Външнополитически експерт и анализатор.
Владее френски, испански, италиански, руски и английски езици.
Кандидат за депутат в Европейския парламент от листата на ГЕРБ - СДС
 
- На прага на война ли сме след идеята на парламентарната асамблея на НАТО да се разреши на Украйна със западно оръжие да стреля по цели в Русия?
 
- Парламентарната асамблея на НАТО взима чисто формално-политически решения. Те нямат обвързващ характер. Обвързващо решение може да вземе НАТО и страните – производителки. Така че става дума за политическа декларация, която изразява позиция. Това не означава, че сме на прага на война. А и в момента украинците използват тези оръжия и без да взимат разрешение, за да обстрелват руска територия. За съжаление, това е един много тежък конфликт, който трябва да намери своето решение и то по максимално бърз начин, защото вече се наблюдава изнервяне и от двете страни – и от украинска, и от руска. Конфликтът се затлачва. Независимо че има известен напредък от руска страна, и двете страни изпитват недостиг на хора. Това, което става в момента в тази война, е размяна на удари с дронове и ракети, но се стреля по градове, което води и до цивилни жертви. Това става все по-недопустимо за Европа през ХХI век. Парламентарната асамблея, повтарям, взе политическо решение. А решенията на НАТО се взимат с консенсус.
 
- Такова решение може да бъде взето на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.
 
- Да.
 
- Кой трябва да води българската делегация, като се има предвид, че позицията на президента Радев се различава от позицията на правителството? Президентът заяви, че пращането на още хора и оръжие в Украйна не е решение на въпроса, че то трябва да се търси на масата на преговорите, за което бе остро критикуван от представители на правителството.
 
- Според българската конституция външната политика се провежда от изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет. Кой ще бъде начело на делегацията и какъв ще бъде съставът й, ще реши Министерският съвет. Съответно и отговорността е на Министерския съвет. Президентът е върховен главнокомандващ само и единствено, когато сме в състояние на война. Ние не сме в състояние на война, независимо от това, което някои хора и медии се опитват да наложат като тема. Ние имаме дипломатически отношения с Руската федерация, те имат посланик в България. Естествено, има известно напрежение покрай конфликта в Украйна, но това не означава, че сме в състояние на война. А функцията на президента като върховен главнокомандващ е единствено, когато има обявена война.
 
- Защо този сигнал – решението на асамблеята, трябваше да дойде от София?
 
- Парламентарната асамблея на НАТО се проведе в София, защото домакинството се редува. Преди 20-тина години също имаше сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София. Тогава ние не бяхме член на алианса, но бяхме домакин на такъв форум като страна - кандидатка. Това е политически форум, на който се обменят идеи и възгледи, това не е орган, който взима решения. И това много често се бърка в България. Лично съм участвал в подготовката на предишната парламентарна асамблея през 2001 г. Тя се проведе под ръководството на президента Петър Стоянов заедно с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. След 20 и няколко години отново ще ни дойде редът да сме домакини.
 
- Трябва ли България да реагира по-остро на агресивното поведение на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска?
 
- Мисля че трябва да се отнесем по-скоро със снизхождение. Нашите съседи си решават вътрешнополитически проблеми и се опитват да намерят външнополитически излаз през конфронтация с България, а вече и с Гърция. Това е нелепо, защото Северна Македония е кандидат за член на ЕС и има критерии, които трябва да изпълни. Един от ключовите критерии е да няма неразрешени конфликти със своите съседи – независимо дали са членове на ЕС или не са. Когато България кандидатстваше за ЕС, Гърция постави императивно условието да върнем екземпляра на „История славянобългарска“, който беше откраднат от българския манастир в Света гора Атон. Тогава президентът Стоянов настоя да се върне този екземпляр, където има написани няколко страници от Паисий. Тогава имахме прекрасни отношения със Скопие. Северна Македония сега е кандидат-член за ЕС и не трябва да има неразрешени проблеми със своите съседи. Френското предложение беше именно в този смисъл, то до голяма степен защитава интересите на България, защото се казва, че хората с българско самосъзнание в Република Македония трябва да бъдат защитени конституционно, както всички останали малцинства в тяхната конституция. Тя е така конструирана, че ако не си упоменат в нея правата ти не са защитени. Ние искаме да изчезне езикът на омразата, не искаме да променяме тяхното разбиране за историята, искаме да не крадат нашата история. По другото учените ще се разберат или няма да се разберат – и до момента между Франция и Германия има отворени теми, но това не пречи на държавите да развиват отношенията си. А в Скопие твърде много политизират дребни теми, видяхме, че ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите на базата на омразата към България и към българите.
 
- Отношенията ни с Турция сякаш не са на нивото, на което бяха, когато премиер бе Бойко Борисов. Това проблем ли е с оглед на миграционния натиск?
 
- Нормално е отношенията да имат спад поради нестабилността на българското управление. Проблемът не е в Турция, а у нас. За последните три години се смениха няколко правителства – редовни и служебни, с относително кратък срок на действие. И това не може да гарантира трайност на българските отношения с другите държави. Това е един от минусите на нестабилното управление. България не само във външнополитически план има необходимост да има дългосрочно стабилно управление, поне с хоризонт от един цял мандат. България има необходимост от нормално управление и заради икономиката, и заради външната политика, и заради нестабилния свят с конфликтите в Украйна и Палестина. Затова от парламентарните избори в България трябва да излезе стабилно управление, което да постави държавата на здрави крака. А премиерът Борисов имаше прекрасни отношения с президента Ердоган, между тях имаше взаимна симпатия и това, естествено, подпомага развитието на двустранните отношения. Това винаги е бонус във външната политика.
 
- Защо предпочетохте да се кандидатирате само за Европейския парламент, а не и за българския?
 
- Моята дейност винаги е била в сферата на външната политика и външните отношения. Мисля, че ще бъда полезен в Европейския парламент. Няма да прекъсна своята дейност като главен секретар на СДС и ще продължа да изпълнявам и тези функции. Но мисля, че мога да бъда полезен в сфери като външната политика, отбраната и сигурността. Смятам, че Европа върви към интеграция именно във външната политика и отбраната и най-вече – в координация, синхронизация и интеграция на службите за сигурност, които са тези органи, които предотвратяват терористичните атаки. Това е много важно, защото всяка една отделна държава, дори голяма като Франция, Германия, Испания или Италия, не е достатъчно силна, за да може да предотврати такива заплахи.
 
- Има ли вероятност европейската политика да се промени кардинално с оглед на прогнозите, че крайнодесните ще имат най-много места в Европейския парламент, повече от Европейската народна партия, която социолозите поставят на второ място.
 
- Не, не се очертава такава вероятност, макар че има тенденция в полза на крайнодесните. Но те не са единни, така че да формират една група. Нашата партия "Възраждане", например, съвсем не е крайнодясна, тя е просто проруска партия.
 
- Силно дискутирана е възможността да отпадне изискването решенията в ЕС да се взимат с консенсус, да се намали броят на евродепутатите и на еврокомисарите, така че не всяка страна да има свой представител в Европейската комисия. Какво мислите за тези идеи?
 
- Всяка държава има еврокомисар, защото това е залегнало в Лисабонския договор. Може да се стигне до идеята да се съставя правителство на чисто функционален принцип, а не на паритетен, но при напредване на интеграцията. Тогава отделните комисари няма да бъдат излъчени на базата на това, че са представители на отделните държави. Там, например, може да има двама българи и нито един хърватин и тези хора ще бъдат членове на Европейската комисия в лично качество. Но това е много дълъг разговор и преди това трябва да се промени Лисабонският договор. Със сигурност няма да се случи в следващия мандат на Европейския парламент. Идеята за намаляване на броя на евродепутатите се дължи на това, че ще влязат нови държави и това ще утежни и оскъпи издръжката на Европейския парламент. Също тема, която ще се дебатира, но след следващото разширяване на ЕС, когато то се случи. В момента броят на евродепутатите от една държава е пропорционален на населението й. Засега това е теоретичен дебат. А що се отнася до правото на вето или взимането на решения с консенсус, да, тази тема се обсъжда. Но става дума за определен вид решения. Има базови решения, за които консенсусът не може да отпадне. Такова е решението за приемане на нов член, това не може да стане, ако всички членове на този клуб, наречен Европейски съюз, не са съгласни. Защото това може да доведе до центробежни и дезинтеграционни процеси. С други думи – определени решения ще останат консенсусни, а други – от по-оперативен характер, ще се взимат с обикновено мнозинство или с две трети.
 
Източник: "Днес+"
 
ПОЛИТИКА
News image

ГЕРБ-СДС ще победи с голяма разлика в Трети МИР-Варна, "Възраждане" втора политическа сила

ГЕРБ-СДС ще победи с голяма разлика в Трети МИР-Варна на предсрочните парламентарни избори, протгнозират политици от различни партии.   Според тях коалицията ще има 6 депутатски мандати, а с преразпределяне може да постигне дори 7, каквато задача и на тези избори е поставил Бойко Бор...

News image

ГЕРБ остава опозиция във Варна до септември, след това може да има Пренареждане. Офанзива срещу кмета в Общинския съвет

ГЕРБ ще остане опозиция във Варна до септември, но след това може да има Пренареждане, заявиха източници от политическите среди, които коментираха атаката срещу кмета Благомир Коцев.   Според тях офанзивата срещу кмета ще бъде проведена в Общинския съвет. Кметът не разполага с мнозин...

News image

"Влиятелни варненци" пробиха ПП, "Хоризонт" и екипа на кмета. Знакът с Николай Стефанов контраход с "влиятелни софиянци"

Срещата на "влиятелни варненци" - политици, общественици и бизнесмени, в петък с атаката срещу кмета на Варна Благомир Коцев и династията "Хоризонт" е снайперистки прицелен ход в навечерието на предсрочните парламентарни избори.   "Влиятелните варненци" държат значителен корпоративен...

News image

Доган няма защо да тества Пеевски с 500 депесари, няма да отстъпи. 50 000 са "друга бира", но пак няма да отстъпи

Доган няма защо да тества Пеевски с 500 депесари, няма да отстъпи. Пеевски очевидно е решил да води битката с Доган с целия си властови, икономически и медиен ресурс.    5 000 или 50 000 депесари в София са "друга бира", но пак няма да отстъпи. Доган също няма да отстъпи, нещо повече...

News image

Николай Вълканов и Доган са опасни противници, куражът на Пеевски е респектиращ. Освен НСО и СОБТ може да го охранява

Николай Вълканов и Ахмед Доган са опасни противници с връзки със силови фактори в Русия и Турция, затова куражът на Делян Пеевски е респектиращ.   Пеевски най-после атакува Вълканов, след като от седмица пишем, докато се беше фиксирал в Румен Гайтански-Вълка, че той е стратегическата...

News image

Вълканов е "партия" с Доган, Борисов и Радев. Може ли Пеевски да вкара интрига в Триумвирата с атаката срещу Вълканов?

Николай Вълканов е "партия" с Ахмед Доган, Бойко Борисов и президента Румен Радев.    С Доган е много близък още от времето, когато беше вицепрезидент на "Мултигруп", но сега е основната фигура в бизнес групата, която стои зад Сарая заедно Христо Ковачки и Румен Гайтански-Вълка. ...

News image

Делян Пеевски атакува Николай Вълканов, който организира алианс "анти-Пеевски"

Председателят на ДПС Делян Пеевски атакува бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов, който организира алианс "анти-Пеевски".   "Тепърва Мистър Кеш ще има много отговори да дава. Мистър Кеш е Радев, разбира се, проверете кръга му как се е обогатил. Проверете Копринков, род...

News image

След срещата на Пеевски в "Маринела" рандеву на поддръжници на Доган в "Шератон"

След срещата на председателя на ДПС Делян Пеевски с областни председатели в "Маринела" поддръжниците на почетния председател Ахмед Доган отговарят с рандеву в "Шератон".   Според депутата Тимур Халилов от групата "Доган-Чакъров" срещата е по настояване на актива на партията, за да бъ...

News image

Пеевски отново отвори фронта с президента с "Инсталирането от Решетников на зависими фигури като Радев"

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново отвори фронта с президента Румен Радев с "Инсталирането в българската политика от Решетников на зависими фигури като Радев", след като го атакува преди това с "Мистър Кеш".   "Инсталирането в българската политика от Решетников на зависими фиг...

News image

Пеевски може да не разцепи ДПС, ако загуби битката с Доган, но ще привлече знакови фигури и ще отнеме една трета от вота

Делян Пеевски може да не разцепи ДПС, ако загуби битката с Ахмед Доган, но ще привлече знакови фигури в партията си и ще отнеме една трета от вота.   Пеевски може и да не е все още толкова опитен партиен строител като Доган, който организира ДПС като корпоративно-партийна формация, н...

News image

След "Господин Доган е историческа личност", тоест не е лидерът, битката в ДПС ескалира. Превратът бил срещу Пеевски

"Господин Доган е историческа личност, има заслуги за прехода, за мира, за създаването на ДПС, за целостта, за етноса, да не ги изброявам", заяви Йордан Цонев от екипа на Делян Пеевски в ефира на Нова тв.   След "Господин Доган е историческа личност", тоест не е лидерът, битката в ДП...

News image

Доган ще свика конференция, за да свали Пеевски. "Уставът" в ДПС е Доган. Пеевски може да си направи партията във Варна

Ахмед Доган ще свика Национална конференция на ДПС, за да свали Делян Пеевски като председател след "Който иска да си прави Централен съвет, да си прави. Аз съм председател на ДПС. Прочетете устава, този съвет нищо не решава. Тази тема не ме интересува, ние си работим".   Вероятно До...

News image

Пеевски безцеремонно показа, че не ебава Доган: "Който иска да си прави Централен съвет, този съвет нищо не решава"

Делян Пеевски показа, че може да бъде не по-малко безцеремонен към враговете си от Доган, а той очевидно вече му е враг.   "Който иска да си прави Централен съвет, да си прави. Аз съм председател на ДПС. Прочетете устава, този съвет нищо не решава. Тази тема не ме интересува, ние си ...

News image

Доган е безцеремонен с враговете си, но Пеевски не е "мъжка секретарка". Затова структурите са притискани за декларации

Ахмед Доган е показал, че е безцеремонен с враговете си, но Делян Пеевски не е "мъжка секретарка".    Затова структурите са притискани - някои, повечето са инициативни, да подписват декларации в подкрепа на Доган.   Ахмед Емин е установил контакт с турските служби, заявиха из...

News image

"Най-хубавото предстои" срещу "Късно е, либе, за китка". Доган вдига Организацията (не само ДПС) срещу Пеевски

"Най-хубавото предстои" на Делян Пеевски, съпредседател на ДПС формално, иначе Председател, преди парламентарните избори след тях се превърна в реалност - партията стана втора политическа сила с 47 депутати.   "Най-хубавото предстои" като най-големия изборен успех на ДПС обаче не се ...

News image

Тезата, че Васил Божков ще даде рамо на Доган, няма да хване дикиш. Колкото е воювал с Пеевски, толкова и повече с Доган

"Искате ли да ви кажа нещо интересно от последните дни: Какво правят двама младежи - Танзер Юсеинов и Алекбер Абил, под диктовка на деребеите, какво правят по области. Двамата младежи, под диктовката на тримата деребеи, обикалят страната и се опитват да се срещат с младежи, за да ги убеждава...

News image

Доган отказва на приятели от ДС предложение за договорка с Пеевски. Войната ескалира след срещата с Чакъров в "Росенец"

Ахмед Доган е отказал предложение от приятели в ДС за договорка с Делян Пеевски, заявиха източници от най-близкото обкръжение на лидера.   Това потвърждава предположението, че позвъняването на Доган до Стоян Денчев, който е "партия" с бившия шеф на отдел 06 на управление 06 на ДС Дим...

News image

Моделът "Пеевски" не е в криза. Делян Пеевски може да направи партия, която да има паритетен вот с ДПС

Моделът "Пеевски" също не е в криза, защото като модела "Доган" е корпоративно-партиен - чрез властта да се прави бизнес и чрез бизнеса да се произвежда власт, а корпоративно-партийният модел при ниска избирателна активност няма как да е в криза и това се потвърждава от факта, че ДПС стана в...

News image

Моделът "Доган" не е в криза, моделът "Доган-Пеевски" приключи. Корпоративно-партийният модел не може да бъде разграден

"Хората на Доган и хората на Пеевски е фалшиво противопоставяне. Защото цялото овластяване на Пеевски идва от Доган. Трябва да виждаме, че тук се случват две неща – моделът Доган е в криза. В ДПС не могат да свикат колективните си органи. Доган почва да губи легитимност. ДПС търси нов ...

News image

Джевдет Чакъров се срещна с Ахмед Доган в Сарая в "Росенец". Делян Пеевски събира екипа си в "Берлин"

Отново Жега пред Сарая в "Росенец", но тази събота и Делян Пеевски събира екипа си в "Берлин", за да реши дали ще даде битка на Централния съвет или ще напусне ДПС преди заседанието на колективния орган на партията и ще учреди своя формация.   В изявление пред екипа на NOVA, Чакъров ...

News image

Хюсменова атакува Цонев за "етническия привкус". Никой не може да провокира етническо напрежение. Освен службите

Филиз Хюсменова е написала есе-послание, в което се противопоставя на тезата на Йордан Цонев за "етническия привкус" и цакането на "етническата карта", противопоставя се на провокирането на етническо напрежение. Но.   Никой не може да провокира етническо напрежение. Освен службите - ...

News image

Партия "Ново начало"? И ПИК потвърди след bgsniper.com, че Пеевски може да направи партия

След като написахме, няма да кажем - първи, единствени и прочие, че Делян Пеевски може да направи партия, ПИК потвърди след bgsniper.com, позовавайки се на "кулоарна информация" - задава се партия "Ново начало".   Всъщност от седмица пишем, че Пеевски може да направи партия, ако загу...

News image

Доган готви Ализан Яхова за председател на ДПС, отказва се от формулата с двама съпредседатели?!

Лидерът на ДПС Ахмед Доган готви Ализан Яхова, депутат от Русе, за председател на партията, отказва се от формулата със съпредседатели, заявиха източници от Движението.   Яхова беше на срещата с Доган в Сарая в "Росенец" миналата събота, след която беше обявено посланието "Връщане на...

News image

"Не се ебавай с Доган" важи за Борисов, не за Пеевски, показа, че "не го ебава". "Не се ебавай с Пеевски" също важи

"Съветът ми започва с изречението: "Не се ебавай с Ахмед Доган!" Адресатът също има име – Делян Пеевски", пише Иван Палчев в култов текст, публикуван от "Епицентър.бг", но Мадам В. сложила заглавие, каквото няма в писанието - "Заровете томахавките", трендът към пачките на ДП си личи, я...

News image

Доган не се отзова за среща с Пеевски, Борисов го прецака. Пеевски, не поръчвай хакване на сайтове, които не те атакуват

Ахмед Доган не само не прие Делян Пеевски в Сарая в "Росенец", но и не се отзова на призива за среща, за да се договорят.   Освен това Бойко Борисов прецаква Делян Пеевски с решението да не бъде подкрепен втория мандат.   Пеевски трябва да вкара целия си Ресурс, за да не загу...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бейзат Яхя дърпа конците на неформалната коалиция ГЕРБ&ДПС в Шумен от Турция. Кого ще подкрепи, Доган или Пеевски?

News image

Бейзат Яхя, бившият шеф на Североизточното държавно предприятие (СИДП), което обхваща 18 горски и ловни стопанства в 4 области в Североизтока - Шумен, Варна, Търговище и Добрич, дърпа конците на неформалната коалиция ГЕРБ&ДПС в Шумен от Турция.    Яхя е изключително близък с Бойко Бо...

След "ДПС без Пеевски" на МДПС Доган ще свика Централен съвет, за да отстрани Пеевски

News image

След "ДПС без Пеевски" на МДПС почетният председател на партията Ахмед Доган ще свика Централен съвет, за да отстрани Делян Пеевски.    Срещата в "Росенец" и слоганът "ДПС без Пеевски", който беше заявен на срещата на активисти на Движението в "Шератон", на срещата на активистите на ...

Пеевски освети Вълка, Николай Вълканов, Фуат Гювен, но не и боса на турската мафия и водач "Сивите вълци" Седат Пекер

News image

Делян Пеевски намекна с "прекрасната къща" за връзка на боса на "Мултигруп-2" Николай Вълканов с президента Румен Радев, а след това чрез близки до него и Бойко Борисов медии "разкри" и тандема на Ахмед Доган с Николай Вълканов.   Пеевски се беше фиксирал в Румен Гайтански-Вълка зара...

АКЦИЯ

Агите на Доган в ДПС привлякоха босове от "Мултигруп" и шеф от ДС в битката срещу Пеевски

News image

Агите на Ахмед Доган в ДПС привлякоха босове от "Мултигруп" и шеф от ДС в битката срещу Делян Пеевски.    Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" и лидер на "Мултигруп-2" Николай Вълканов, за когото Ахмед Доган е "велик политик", организира алианс на бизнесмени "анти-Пеевски".   ...

Борисов реди "партия" с ПП-ДБ, Пеевски я взривява с "Шехерезада, уиски и фъстъчки"

News image

Бойко Борисов отново реди "партия" с ПП-ДБ за коалиция след изборите, Делян Пеевски я взривява с "Шехерезада, уиски и фъстъчки".   Борисов гласи нова проамериканска и проукраинска коалиция с ПП-ДБ, но Пеевски очевидно не е навит да дели власт с "Шехерезада".   Делян Пеевски я...

КИЛЪРИ

Брендо не ходеше с охрана, не движеше с кортежи. Жега заради бизнеса с Ивелин Михайлов и "партия" или натиск от "Бойко"?

News image

Брендо не ходеше с охрана, не движеше с кортежи. Колко други босове в наркотрафика на кокаин имат същия стил - само един..., но ако е влязъл в политиката чрез "лейтенанта" си в бизнеса с недвижими имоти Ивелин Михайлов, кортежите нямаше да го защитят.   Евелин Банев-Брендо беше "парт...

Ако някой е искал да "поръча" Пеевски, досега да го е направил. Сретен Йосич "поръчва" Бойко Борисов от 20 години

News image

Радостин Василев, лидер на партия "МЕЧ", се опита да провокира медиен интерес с пласмента, че Пеевски и Борисов щели били да се "избият".   Ако някой е искал да "поръча" Пеевски, досега да го е направил. Делян Пеевски не е Илия Павлов и няма защо да го "поръчват" - не се опитва да пр...

МАФИЯ

Брендо се договаря със службите в Украйна да внася кокаин в Русия. Трафикът поемат ГУР, СБУ, Пентагонът и Гафур Рахимов

News image

Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна на 7 септември 2021 г. по обвинение, че отглежда канабис, което, меко казано, не е неговият бизнес. "Кралят на кокаина" в България да отглежда канабис?!   Апелативният съд в Киев го освобождава и отказва да го екстрадира у нас, както и в Итали...

Брендо е агент на DEA, имал ли е оперативен ръководител от наша служба или "янките" са го пазили заради "течове на инфо"

News image

Евелин Банев-Брендо е агент на DEA, въпросът е дали е имал оперативен ръководител от наша служба, примерно ГД БОП, или американците са го вербували без наводка от българска служба.   Дали "янките" не са го пазили заради "течове на инфо", а ГД БОП е получавала информацията от партньор...

РЕКЛАМА
Банер