СНАЙПЕР

Войната (не само) е математика II. Проф. Витанов: "Путин е имал реална представа, затова дишаше тежко на 24 февруари"

alt
"Войната е математика. Математиката показва, че е невъзможно да се завладее страна с население от 40 милиона души.", заяви о.р. полк. Роман Свитан в интервю за основателя на интернет-изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон,  
 
Войната е математика. "Украинската армия намалява. И в края на краищата тази война ще се преустанови", заявява проф. Николай Витанов в интервю за Калина Андролова и InFacto. 
 
Две математически тези. Полк. Роман Свитан залага, че не може да се завладее страна с 40 милиона население. Проф. Николай Витанов - "Украинската армия намалява. И в края на краищата тази война ще се преустанови". (Освен това добавя, че Путин може да разчита на 10 милиона руснаци в Украйна. Всъщност се оказа, че не може - етнически руснаци воюват във ВСУ срещу руската войскова групировка в Украйна.) 
 
"Има математическа и научна методология, която се прилага при анализ на сложни системи, включително на военни системи. И тази методология се използва във всички големи генерални щабове на света – американския, руския, германския, френския и пр. Тези щабове имат повече информация и по-големи възможности за компютърни симулации, но методологията е една и съща. Понякога дори в медиите се появяват съобщения за това. Например украинците се хвалят, че някаква тяхна атака е била 16-17 пъти симулирана от американския генерален щаб с цел да се прецени коя е най-добрата посока, как да се случи, къде ще бъде с най-малко жертви и др. (...) Изключително много се използва математика при планиране и водене на военни действия. Не тук, в България, но големите държави използват такава методология. Никой не хвърля милионна армия без да направи предварително планиране, математически симулации на това какво ще стане, колко оръжия ще са необходими, изобщо цялата логистика трябва да се планира. Това всичко е математика, много математика. Логистиката е една мрежа от пътища, по която оръжието трябва да се закара от т. А до т. Б, да се изчислят разходите, по-добрите маршрути, опасностите и пр. И сядат едни хора в генералните щабове и започват да изчисляват. Симулират варианти, за да постигнат и да изберат най-добрия вариант", заявява проф. Витанов. 
 
Защо тогава математическите модели на руския генерален щаб се провалиха при настъплението към Киев и не изчислиха логистичните проблеми на руската войскова групировка, след като "цялата логистика трябва да се планира", както отбелязва проф. Витанов?
 
"Възможно ли е Путин да няма обективна оценка за ситуацията, за армията, за възможностите, да е очаквал да го посрещнат като в Крим, или да е разчитал, че Западът няма да подкрепи толкова явно Украйна?", пита Калина Андролова.
 
"Мисля, че Путин има и е имал реална представа. Той е работил в КГБ, оглавявал е и Федералната служба за сигурност, преди да стане президент. Такива хора имат представа. Затова пъшкаше, като обявяваше решението на 24 февруари за началото на специалната военна операция. Пуснете си го този запис, за да го чуете как диша тежко. Просто е знаел, че няма да бъде никак лесно", коментира проф. Витанов.
 
Защо като е имал реална представа заяви, че в "специалната военна операция" (СВО) ще участват само офицери и контрактники, а когато стана ясно, че руската войскова групировка трябва да отстъпи от Херсон, обявен вече за руски областен център, обяви "частична военна молибизация"?!
 
Защо руската войскова групировка не успя да превземе Харков, на 40 километра от границата, обявен от Кремъл за проруски град? Нали според проф. Витанов Путин може да разчита на 10 милиона руснаци в Украйна. Оказа се, че не може. Затова не издаде указ за прекратяване на "частичната военна мобилизация". 
 
Путин не може да превземе месеци наред Бахмут, хвърляйки щурмоваците на "Вагнер" и подразделения на ВДВ. Как ще превземе Киев, за да "денацифицира" Украйна, сваляйки правителството, каквато цел обяви на 24 февруари.
 
"Теорията казва, че за да контролираш една държава ефективно, са необходими по двама войници, тежко въоръжени, на квадратен километър. За Украйна това означава милион и двеста хиляди. Путин вкара 175 хиляди, значи целта му изобщо не е да завладява цяла Украйна. Но ако той вземе Донбас и Черноморието, нищо няма да остане от Украйна", заявява проф. Витанов. 
 
Как ще контролира Путин Украйна, ако математиката на проф. Витанов се окаже точна и войната спре, след като ВСУ намалее. Според него това можело да стане с двама тежко въоръжени войници на квадратен километър, тоест 1 200 000. 
 
Какво стана обаче с превземането на Одеса, което според ген. Яков Кедми щеше да се случи до 1 септември. Как ще превземе Путин Лвов, за да спре доставките на оръжие от групата "Рамщайн"? "Западенците" мразят руснаците дори повече отколкото ги ненавиждат поляците. 
 
"Но ако той вземе Донбас и Черноморието, нищо няма да остане от Украйна", твърди проф. Витанов - ами да го вземе Донбас, ама нещо е затънал в Бахмут, а десантът за правземането на Одеса стигна до "иди на х*й" за флагмана на Черноморския флот на ВМС на ВС на РФ "Москва".
 
Как ги изчислява проф. Витанов тези 1 200 000? Вкарва ли в сметката горите на Галиция и Волин, където няколко хиляди бойци на ОУН-УПА воюват едновременно срещу германци и руснаци, продължавайки съпротивата повече от десет години след края на ВСВ?
 
Ако войната е математика според проф. Витанов, защо не включва в изчисленията факта, че САЩ са организирали лендлийз за СССР по време на ВСВ, а сега е за Украйна?!
 
Западняците давали според него оръжие и боеприпаси, колкото да държи Украйна на системи. Така е. Почти. Силите за отбрана на Украйна обаче спряха бронетанкова колона на руската войскова групировка, тръгнала да завладява Киев като на парад, само с "джавелини" и "байрактари". Сега имат "хаймарси", очакват "леопарди" и "абрамси". 
 
Путин не разполага с неограничен ресурс за "частичната военна мобилизация" - триста хиляди му стигнаха да стабилизира фронта в Донбас, още триста хиляди ще му трябват за "голямото настъпление" в рамките на "частичната военна мобилизация", за да "освободи" целия Донбас - след Бахмут идват Славянск и Краматорск. После? Контранастъпление на ВСУ, които могат да "хванат в крачка" руската войскова групировка. 
 
Математиката на Путин няма да излезе без "всеобща военна мобилизация", в която количеството да се превърне в качество, както казвал Сталин след...Хегел. Диалектика и математика на войната.
 
Войната (не само) е математика. Ако беше така, САЩ нямаше да се провалят във Витнам, а руснаците в Афганистан. 
 
Войната (не само) е математика за украинците, каквито и математически симулации да правят в Генералния щаб на ВСУ - украински бойци принудиха руската войскова групировка да отстъпи от Херсон, украинците воюват за страната си. Изключително мотивирано. Путин превърна всички украинци в "нацики", докато се опитва да "денацифицира" Украйна.
 
Войната и за Путин (не само) е математика - разкешва стотици хиляди рубли, за да мотивира руските войници в една класическа завоевателна война, в която товареха и перални от домовете на украинците на танковете си. Бизнесмени вече обявяват милиони за унищожени или пленени "леопарди" и "абрамси". Кинти. Математика. Обаче Путин отиде във Волгоград, за да мотивира руснаците да воюват за "съхраняването на Русия" с идеология.
 
Кой застрашава Русия - Западът, който превръщал Украйна в плацдарм. Тезата на Путин е подкрепена и от проф. Витанов - ракетите от Украйна щели да стигнат до Москва за десетина минути. А за колко ще стигнат от Финландия и Швеция до Санкт Петербуг, които Путин вкарва в НАТО със СВО?!
 
Математиката на Путин засега не излиза и без всеобща военна мобилизация няма да излезе. Руската войскова групировка затъва в Бахмут. Ако обаче обяви всеобща военна мобилизация, може да загуби не само войната в Украйна, но и Русия - Путин не е Сталин, колкото и да се опитва, и руснаците ще му скочат. Затова и не я обявява, играейки номера с "пълзяща всеобща военна мобилизация" с неотменения указ за безсрочната "частична военна мобилизация".
 
Досега Путин има само един успех в СВО - превземането на Мариупол, което беше и една от основните му цели. Постигна я с цената на много загуби, бомбардировки и ракетни удари, с които срина града и заводите за стомана "Азовстал" и "Илич", превръщайки победата си в Пирова, защото не получи стоманата на Мариупол.
 
Путин не атакувал градовете на Украйна с "бомбен килим" и затова не я бил превзел досега, заявява проф. Витанов. Всъщност Путин не може да бомбардира градовете на Украйна, защото военната авиация не може да влезе в територията на Украйна заради ПВО на ВСУ и затова използва ракети. 
 
"Войната е математика" е тезата на проф. Витанов - Русия имала много по-голям ресурс от Украйна, но не включва ресурса на групата "Рамщайн", която вкарва Путин във втори Афганистан. 
 
Руски военни експерти имат друга математика, различна от тази на проф. Витанов - въпреки несъмнения си патриотизъм, заявяват, че Украйна ще получи от Запада всичко - и танкове, и самолети, и далекобойни ракети. И подготвят руснаците за "война на големите числа", за да постигне Путин целта на "СВО" - "голямата историческа Русия".
 
bgsniper.com
 
СНАЙПЕР
News image

Лорер не може да "вземе" Варна, столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и "Мултигруп"

Защо ПП не може да спечели кметския вот в морската столица? Варна е столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и новите босове на "Мултигруп", както и на един от най-влиятелните топ бизнесмени.   Даниел Лорер, който ще е "кмет в сянка", ако кандидатът ...

News image

Икономическа група реди листа в "партия" с топ бизнесмени във Варна. Цели се във Везната за мнозинство в Съвета

Емблематична икономическа група реди кандидатска листа за Общинския съвет във Варна в "партия" с топ бизнесмени в морската столица - шефовете на "Хидрострой", "Комфорт", "Интерком груп", "Булавто", "Планекс" и други големи фирми.   Бизнес коалицията може да вкара в Общинския съвет че...

News image

Американците готвят Васил Терзиев за премиер. "Партията" на ЦРУ с бившите от ДС е класика в жанра

Когато ПП-ДБ обявиха номинацията на Васил Терзиев за кандидат-кмет на София, написахме, че кметската позиция е стъпало към премиерската.   "Кметският пост на Васил Терзиев е мост към премиерския пост", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БТВ.   Васил Терзиев е фаворит кат...

News image

Алексей Петров редил Сглобката по схема на "янките". Васил Божков ли ще подрежда следващата?

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни избори, поне законодателната рамка да е факт".     Аз винаги казвам истината, така че срещи сме провеждали с него...

News image

Американците връщат Божков в бизнеса и политиката, Борисов става проамерикански "ястреб"? Това ли е играта на "янките"?

Васил Божков ескалира атаката срещу Бойко Борисов при новата среща с американските власти в края на септември, както анонсира Стоян Баумайер, адвокат на бизнесмена, и "янките" го вадят от "Магнитски", а той се връща в големия бизнес, което означава и в политиката.    Това ли е играта...

News image

Божков - стратегия за дълга битка? Ще го подкрепят ли медиите и няма ли да го отстранят "янките", ако поведе в играта?!

Васил Божков вероятно се е подготвил за дълга битка, която да спечели с нападателна стратегия, но ситуативно го вкарват в отбрана - за Пригожин и Алексей Петров.   Първата атака срещу Божков е за Пригожин. Това вероятно е подготовка за следващата - за Алексей Петров, заявиха източниц...

News image

Кой пласира версията, че Васил Божков ще влезе в играта с вота? Пеевски няма да го пусне в тази ципия

Кой пласира версията, че Васил Божков ще влезе в играта с вота - "обичайните заподозрени", политолозите и бизнес и политически играчи, които ги финансират. Дали ще стане?   "Ако на 5 септември Апелативният съд промени мярката за неотклонение на Божков, той може да влезе в играта с ме...

News image

Божков се върнал от "съображения за сигурност" след катастрофата с Пригожин?

"Дали "случаят Пригожин" и връзките между лидера на Вагнер и Васил Божков, които очевидно са известни не само на българските разследващи, но и на службите за сигурност на редица държави, са катализаторът, който е задвижил по-бързо процедурата по прибирането на Божков в България. Дали "съобра...

News image

Президентът няма да влезе в сценария "Васил Божков". Копринков не губи позиции след връщането на Божков?

Президентът Румен Радев няма да влезе в сценария "Васил Божков". Президентът вдигна юмрук и призова "Мафията, вън!", след като прокуратурата влезе в президентството.   Божков няма нищо общо с това. Първо Христо Иванов дебаркира пред "Росенец", след това прокуратурата влезе в президен...

News image

Божков игра показно, върнаха му Ресто с Пригожин. Лансират версия, че "Вагнер" е застрелял Алексей Петров?!

Васил Божков игра показно. "Ако думнеш Алексей, може да се прибираш", написа Борис Марков, смятан за близък до Делян Пеевски, във Фейсбук.   "Появи се информация в медиите, че е виновен за убийството на Алексей Петров", заяви Георги Гатев, адвокат на Васил Божков.   "Черепа" ...

News image

Версия инсценировка. Дъщерята на Пригожин постави като заставка в профила си във Фейсбук радостна снимка до бизнес-джет

Версията за инсценировка на катастрофата със самолета на Пригожин става все по-актуална.    Полина, дъщерята на Пригожин, постави като заставка в профила си във Фейсбук радостна снимка до бизнес-джет, съобщава "Московский комсомолец".   Сега, след резонансната авиокатастрофа ...

News image

Многоходовка или Шахматистът от Сарая надиграва математика?! Проруски и проСарайни медии атакуват Васил Божков

След нашия пиниз от петък, че Божков е като Пригожин, "Черепа" го свързаха с "готвача" на Путин, с Игор Сечин (ГРУ), само с Путин не са го свързали.    Подлагат го на американците, които и без това го държат на прицел, не само и не толкова с "Магнитски".    Защо проруски и пр...

News image

"Пригожин и Уткин оцеляха": западната преса намери потвърждения на версията. Двойници, фалшиви паспорти и хитър план

Има все повече конспиративни теории около катастрофата на самолета Embraer Legacy на Евгений Пригожин. Да, ръководителят на ЧВК "Вагнер", заедно с Дмитрий Уткин и Валери Чеканов, бяха в списъците на пътниците, но все още няма резултати от експертизите, някои от останките не подлежат на визуа...

News image

Версия инсценировка. Френски, руски и британски експерти лансират версията за инсценировка на атентата срещу Пригожин

Бивш френски контраразузнавач лансира версията за инсценировка на атентата със самолета на шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.   След това тази версия започна да се прокрадва в британски медии и дори в прокремълски сайтове.   Артьм Степанов, личният пилот на Пригожин, спо...

News image

"Поръчан си!" на Самоковеца за "Черепа", ако го отстранят за провокиране на война, ерата на проруските босове приключва

"Поръчан си!", сугестиращият лаф на Константин Димитров-Самоковеца, вече е за Васил Божков-"Черепа", заяви източник на изключително висока позиция в службите.    "Американците няма да оставят Божков да свали правителството с "мокри поръчки" в предизборната кампания", категоричен е из...

News image

"Трактора" атакува Васил Божков с Таки за Къро. А.П. и "Черепа" са извън играта, Таки е "партия" с босовете на власт

Алексей Петров-"Трактора" извади Васил Божков-"Черепа" от играта за власт с комбинацията с Таки за Къро, но за Ресто го поръчаха.   Изборджийските (дилърски) мрежи на Къро са участвали в предизборни кампании на ПП, много активно на последните парламентарни избори. "Черепа" е налял ми...

News image

Разстрелът ескалира кампанията срещу проруски босове? Васил Божков-"Черепа" ли е следващият поръчан "руски агент"?

Бившият шеф на СОБТ ген. Красимир Петров вкара коварен пиниз за Алексей Петров в интервю за "Нова тв" - "Общувал си е вероятно с руски служби, но това не ме е вълнувало".   Ама как ще го е вълнувало, сякаш той не е работил за охраната и сигурността на "Лукойл", когато Валентин Злате...

News image

ББ ще е инкяр. Копринков ли ще покани МВР, Маджо, Баретата, Маргините или Бай Добри и...Божков за вендета от 2002 г...?

"Политици и бизнесмени, които са се познавали с убития Алексей Петров, ще бъдат разпитани, за да се изяснят всички подробности около живота и дейностите му, както евентуално и мотиви за убийството", обяви заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев.   Политици. Това вероятно означ...

News image

Борисов не коментира разстрела на Алексей Петров. Очаква ли атака срещу "копринковците" или факторите за ДАНС?!

Бойко Борисов като опитен политически играч не коментира разстрела на Алексей Петров. Според източници в ГД БОП, които работят по "пътя на копринката", вероятно очаква атака срещу "копринковците", която да бъде представена като Ресто и да прикрие старите босове като поръчители.   Опе...

News image

Старите босове извадиха Алексей Петров от Играта. Поръчителите си опазиха Бизнеса, на властта май не й липсва Посредника

Алексей Петров беше изваден от голямата властова игра в корпоративно-политическия модел с класически поръчков разстрел.    Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов няма как да не е в час със Схемата, но акцентира върху миналато и "Октопод".   Цветанов поне не пос...

News image

Разстрелът не е начало на гангстерска война, а на политическа. Следващите мишени - лидери на мрежи за разкешен вот?!

Разстрелът на Алексей Петров не е начало на гангстерска война, а отстраняване на ключова фигура в подреждането на властовия пъзел.   А.П. беше "сивия кардинал" при съставянето на "сглобката" и това е публична тайна, посредник между "Татко Петко", Кирил Петков и Бойко Борисов.    ...

News image

Версията за ДАНС и враждата от 2002 г. се преекспонират. Поръчката заради стотици милиони от оръжие за Украйна?

Според източници от службите компанията на Алексей Петров е влязла в бизнеса с обезпечаването на логистиката на доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна, а там кинтите са стотици милиони долари.    Преекспонирането на заявката за връщане в ДАНС и враждата от 2002 г. на Алексей Пе...

News image

Черно море "руско езеро"? Може ли ВМФ на РФ да атакува ВМС на САЩ в базите по черноморското ни крайбрежие?

"В някои български сайтове се тиражира информацията (Боян Чуков се позовава на "bgsniper"), че Пентагонът се готви да изгради военна база край Варна, да ползва за военни цели пристанище "Росенец", както и да разшири военноморската база в Атия. Отделно се планира построяването на инфраструкту...

News image

Боян Чуков, "Гласове": Американските планове - сериозна заплаха за България. Правителството ни води към фронтова държава

България се превръща в инструмент за еднократно ползване за целите на американската стратегия в Черно море   Ние вече участваме във войната – с територия, с марионетно правителство, с медии   Интервю с Боян Чуков, международен наблюдател   САЩ планират да постро...

News image

Черно море става "езеро на НАТО" като зона на стратегическите интереси на САЩ?! Ресто на Путин - с диверсии?

Обявяването на Черно море за зона на стратегическите интереси на САЩ, насочено срещу Русия, засяга най-вече България и...Турция.    Черноморското крайбрежие на Румъния от 20 години е база на ВМС на САЩ. Базата "Иджис Ейшър" край Девеселу покрива акваторията от Констанца до Крим и Чер...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

JPMorgan закри канал за разплащане на зърно от Русия. Ембаргото за зърно на Полша и Унгария загуби значение за Украйна

News image

Американската банка JPMorgan закри разплащателен канал за зърно на Россельхозбанк, съобщи "Московский комсомолец".   Банката JPMorgan обработва част от разплащанията за зърно от Русия, съобщава  reuters.com.   Ръководителят на Бюрото за координация на санкциите на Държавния д...

БСП-Шумен свали доверието от Нинова. Причината - подмяна на кандидата за кмет и листата за общински съветници

News image

Социалистите от актива на общинската партийна организация на град Шумен, членове на Изпълнителното бюро, Общински съвет на БСП, Контролна комисия, делегати на общинската конференция, председатели на ОПО и членове на БСП обявиха в декларация, че свалят доверие от председателя на БСП Корнелия ...

ББ подреди лобитата в ГЕРБ, Радев и Кралев ще работят на макс на вота. Балотажи в "Младост", "Одесос" и "Приморски"?

News image

Бойко Борисов подреди лобитата в ГЕРБ-Варна с кандидат-кметската номинация на кмета на морската столица Иван Портних.   Евродепутатът Емил Радев и бившият министър на спорта Красен Кралев ще работят на макс за вота, заявиха източници от партията във Варна.   Битката на Портни...

АКЦИЯ

Тандемът "Певски-Борисов" в действие. Борисов и Пеевски с коментари "под индиго" за реформата в службите

News image

Тандемът "Певски-Борисов" в действие - Делян Пеевски и Бойко Борисов показаха колко е решаващо влиянието им за приключването на протеста, а след това и за реформата в службите.   Борисов и Пеевски направиха коментари "под индиго" за реформата в службите и оставката на Атанас Атанасов...

Защо му е на Делян Пеевски да става премиер, след като и така е биг бос в държавата?

News image

"Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в предаването "Тази сутрин" на Нова тв за Делян Пеевски.   Ако стане премиер Пеевски, ще е първият министър-председател с "Магнитски". Защо му е на Делян Пеевски да ...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Старите босове бяха против Алексей Петров, сега редят отбор срещу Васил Божков. Ресурсът на "Черепа" обаче е несравним

News image

Всички стари босове бяха срещу Алексей Петров, защото смятаха, че използва ресурса на държавата през връзки със службите, за да прави бизнес.   Службите имаха позиции при старите босове, но на "агентурен" принцип - почти всички от тях бяха свързани с ДС или РУМНО.   Алексей П...

Совите не са това, което са. Двойната игра на Божков. Как обслужи властта по темата за разстрела на Алексей Петров

News image

Първа версия. Васил Божков се върнал, за да атакува задкулисни проруски фактори в "партия" с американците, които да го върнат в политиката и бизнеса и да не блокират активностите му с "Магнитски".   Втора версия. Божков се върнал в ролята на фронтмен в операция на руските служби, за ...

РЕКЛАМА
Банер